۴ روند فین‌تک صنعت سفر در سال ۲۰۲۲

۴ روند فین‌تک صنعت سفر در سال ۲۰۲۲

بر اساس تحقیقات «Amadeus»، «ایجاد گزینه‌های جدید پرداخت B2B»، «توسعه خدمات فین‌تک شرکت‌های مسافرتی»، «پرداخت‌های دیجیتال» و «شیوه الان بخرید، بعداً پرداخت کنید»، ۴ روند برتر حوزه فین‌تک در صنعت سفر در سال ۲۰۲۲ خواهد بود.

قطب‌نما: با بهبود تدریجی صنعت سفر، روند‌های پرداخت نو‌ظهوری نیز در این صنعت در حال توسعه است. در واقع تلاقی فین‌تک (Fintech) یا «فناوری مالی» و صنعت سفر، یکی از مهم‌ترین تغییراتی است که در چند سال اخیر در فناوری سفر شاهد آن بوده‌ایم. «فین‌تک»، به‌معنای استفاده از تکنولوژی و فناوری جهت افزایش کارآمدی خدمات مالی است. از روش‌های پرداخت جدید گرفته تا نحوه جابه‌جایی پول‌ میان فعالان صنعت یا شرکت‌های مسافرتی، همگی از محصولات دانش فین‌تک در سفر به شمار می‌‌آیند. اما فناوری مالی یا فین‌تک چه تاثیری بر صنعت سفر در سال ۲۰۲۲ خواهد داشت؟ بر اساس پیش‌بینی‌های کارشناسان شرکت فناوری سفر «Amadeus»، چهار روند مهم و تاثیر‌گذار بر «Travel Fintech» در سال ۲۰۲۲ عبارتند از:

  • ارائه گزینه‌های جدید پرداخت B2B از طریق‌ بانکداری باز
  • ارائه خدمات فین‌تک توسط شرکت‌های مسافرتی
  • شیوه «الان بخرید، بعداً پرداخت کنید»
  • پرداخت‌های دیجیتالی و بدون اصطحکاک

۱. ارائه گزینه‌های جدید پرداخت B2B از طریق‌ بانکداری باز

ارائه گزینه‌های جدید پرداخت B2B از طریق‌ بانکداری بازیکی از مهم‌ترین تغییرات خدمات مالی و روند‌هایی که در سال ۲۰۲۲ شاهد آن خواهیم بود، بانکداری باز (Opening Bank) است. در شیوه بانکداری باز، دیگر ارائه خدمات بانکی تنها در انحصار بانک‌ نیست و آن‌ها تنها، بستری برای انجام امور مالی هستند. استارتاپ‌ها و سایر کسب‌وکار‌ها می‌توانند از این شیوه برای ارائه خدمات شخصی‌سازی شده به مشتریان خود استفاده کنند. بانکداری باز یا بانکداری آزاد، به‌معنای اشتراک‌گذاری اطلاعات مالی به صورت الکترونیکی و ایمن، در صورت اجازه مشتری، است. در این رویکرد منعطف، ارتباط مستقیم و امنی میان نرم‌افزار‌های داخلی شرکت‌ها و سیستم متمرکز بانکی برقرار می‌شود و مشتریان می‌توانند داده‌های بانکی خود را با شرکت‌های شخص‌ ثالث که ارائه‌دهنده خدمات ارزش افزوده هستند، به اشتراک بگذارند. برای مثال، ارائه‌دهندگان خدمات شروع پرداخت (PISP) می‌توانند با دسترسی به حساب مشتریان، پرداخت‌های آنلاین را از یک حساب‌ کاربری شخصی یا تجاری آغاز کنند؛ بدون آنکه نیاز باشد مالک حساب این کار را خودش انجام دهد. سیستم بانکداری باز با معرفی روش پرداخت B2B در سفر، امکان پرداخت مستقیم «بانک به بانک» (Bank-to-Bank) میان ارائه‌دهندگان (مانند خطوط هواپیمایی) و فروشندگان خدمات سفر را فراهم می‌کند. به‌عقیده کارشناسان، این روش به‌دلیل تسویه حساب سریع، مقرون‌به‌صرفه و قابل اعتماد، روش خوبی برای فروشندگان و ارائه‌دهندگانی است که تجارت مهمی با یکدیگر دارند؛ اما برای هر شکلی از پرداخت، مناسب نیست. بنابراین، کارت‌های بانکی در زمانی که فروشندگان و ارائه‌دهندگان، معاملات تجاری کمی دارند یا هنوز اعتمادی میان آن‌ها وجود ندارد، کماکان کارآمد هستند.

۲. ارائه خدمات فین‌تک توسط شرکت‌های مسافرتی

یکی از روند‌های هیجان‌انگیز، افزایش توانایی شرکت‌های مسافرتی در ارائه خدمات مالی به مشتریان است. به‌طوریکه ورود فناوری‌های جدید بانکداری به فعالان صنعت کمک خواهد کرد تا دامنه خدمات مالی خود را گسترش دهند. در این میان خطوط هواپیمایی، هتل‌ها و آژانس هاتی مسافرتی از موقعیت بسیار خوبی برای پیشرفت در این حوزه برخوردار و قادرند با انطباق برنامه‌های وفاداری خود با فناوری‌های مالی، مشتریان را به استفاده از خدمات مالی خود تشویق کنند. برای مثال، شرکت‌های هواپیمایی می‌توانند با تشویق کارکنان برای پرداخت حقوقشان به حساب جاری محصولات شرکت، امتیازات ویژه‌ای برای آن‌ها قائل شوند. تا چندی‌ پیش، بسیاری از شرکت‌های مسافرتی نمی‌توانستند از خدمات فین‌تک بهره ببرند؛ اما هم‌اکنون مثلا مسافران می‌توانند با انتخاب گزینه «Freeze» در‌ قیمت پرواز‌ها یا رزرو‌های هتل، قیمت‌ها را ثابت نگه دارند. در چنین شرایطی، اگر قیمت‌ها افزایش یابد، مسافران همان قیمت قفل‌‌شده را پرداخت خواهد کرد و اگر قیمت‌ها کاهش یابد، مسافران قیمت جدید را می‌پردازند. به‌ نظر می‌رسد در آینده‌ای نزدیک، گزینه‌های فین‌تک B2B در سفر چیزی فراتر از پرداخت‌‌های ساده به تامین‌کنندگان خواهد بود و شرکت‌های مسافرتی با افزایش سهم کیف‌ پول مشتریان و ارتقای تجربه آن‌ها، به شرکت‌های فعال در حوزه فین‌تک تبدیل خواهند شد.

۳. اکنون بخرید، بعداً پرداخت کنید!

شیوه «الان بخرید، بعداً پرداخت کنید» (BNPL)، در حال حاضر یکی از روش‌های پرداخت عمده در خرده‌فروشی‌ها محسوب می‌شود. برای مسافران شیوه BNPL، یک تجربه بسیار سریع‌تر و آسان‌تر از درخواست وام‌های سنتی است و امکان پرداخت هزینه در چندین قسط را برای مشتری فراهم می‌کند. BNPL نسخه‌ای مدرن از طرح‌های اعتباری است که برای دنیای دیجیتال طراحی شده است. در حال حاضر، ایجاد یک سیستم پرداخت اقساطی و منعطف در صنعت سفر، منجر به بهبود سفر‌ها خواهد شد؛ اما چرا؟ تمایل خانواده‌ها برای سفر، منجر به افزایش تقاضای سفر‌ها می‌شود؛ اما اغلب این سفر‌های گروهی گران هستند و ایجاد یک سیستم پرداخت اقساطی می‌تواند هزینه‌های سفر‌ را برای خانواده‌ها تا حد زیادی کاهش دهد. سیستم BNPL، منجر به افزایش فروش شرکت‌های مسافرتی نیز خواهد شد؛ زیرا مسافران به‌دلیل وجود شیوه پرداخت منعطف، تمایل بیشتری برای خرید محصولات با ارزش بالاتر یا اضافه‌کردن خدمات جانبی خواهند داشت. نتایج تحقیقات انجام‌شده بر ۵ هزار مسافر جهانی نشان می‌‌دهد:

  • ۶۸ درصد از آن‌ها وجود سیستم‌ BNPL را عاملی محرک برای صرف هزینه‌های بیشتر در سفر‌های تابستانی معرفی کرده‌اند.
  • به‌عقیده ۴۹ درصد، در صورت وجود BNPL، احتمال خرید خدمات جانبی از خطوط هواپیمایی افزایش می‌یابد.

با توجه به نتایج موجود، به نظر می‌رسد شرکت‌های مسافرتی گزینه‌های پرداخت BNPL را در سال ۲۰۲۲ برای مشتریان خود در نظر خواهند گرفت. با این حال، این روش پرداخت، روش چندان امنی نیست و شرکت‌های مسافرتی باید روش‌های وام‌دهی مسئولانه به مشتریان را در اولویت قرار دهند.

۴. پرداخت‌های دیجیتالی و بدون اصطکاک

پرداخت‌های دیجیتالی و بدون‌اصطحکاکپرداخت‌های دیجیتالی با ازبین‌بردن اصطکاک پرداخت، پرداختی آسان و سریع را برای مسافران رقم می‌زند. بدین‌ترتیب، تسهیل تجربه پرداخت مسافران در سفر منجر به افزایش خرید‌ها و وفاداری مشتریان و جلب رضایت آن‌ها خواهد شد. در همین راستا، نوآوری‌های زیادی در زمینه پرداخت‌های دیجیتال پدید آمده و به مسافران اجازه می‌دهد کلیه عملیات‌های خود را، از رزرو پرواز‌ها گرفته تا اقامتگاه‌های لوکس، بدون اصطکاک و پرداخت هزینه اضافه انجام دهند. برخی از این نوآوری‌ها عبارتند از:

  • توکن‌سازی دارایی‌ها: این رویکرد به کسب‌وکار‌های تجاری کمک خواهد کرد تا اطلاعات پرداخت مشتری را رمزنگاری و برای استفاده در آینده در سیستم‌های خود ذخیره کنند.
  • تراکنش‌های آغازشده توسط کسب‌وکار‌ها: در این روش کسب‌وکار‌های تجاری می‌توانند با ذخیره‌سازی ایمن اطلاعات پرداختی مسافران، مجدداً از آن استفاده کنند؛ بدین‌ترتیب مسافران تنها باید یک بار احراز هویت کنند و پرداخت‌های بعدی می‌تواند در پس‌زمینه انجام شود.
  • پرداخت‌های دیجیتالی: در این روش از تکنیک‌هایی مانند کد QR یا پرداخت از طریق لینک، برای پرداخت‌های الکترونیک استفاده می‌شود.

آخرین اخبار و مقالات حوزه گردشگری و تکنولوژی سفر را در وب‌سایت «قطب‌نما» بخوانید.

مطالب مرتبط