‌عشایر دیجیتال چه کسانی هستند + ۲۵ مقصد عشایر دیجیتال

‌عشایر دیجیتال چه کسانی هستند + ۲۵ مقصد عشایر دیجیتال

رسانه قطبنما: در دنیای مدرن امروز، غوغای تبدیل‌شدن به عشایر دیجیتال یا دیجیتال نومد (Digital Nomad) و کسب درآمد در حین سفر به اقصی نقاط جهان، توجه و علاقه بسیاری از دورکاران و کارمندان را به‌ خود جلب کرده است.

انعطاف‌پذیری، سفر به کشور‌های پیشرفته جهان و کارکردن در کنار ساحل یا کلبه‌های چوبی در دل جنگل، رویایی است که بسیاری را از محیط‌های کار خسته‌کننده یا پشت میز‌ کار در خانه، به دنیای جدید عشایر دیجیتال می‌کشاند.

اما واقعاً چقدر از زندگی عشایر دیجیتال می‌دانیم؟ آیا دیجیتال نومد‌‌ بودن تنها به‌معنای سفر و خوش‌گذرانی در مقاصد جدید است؟ 

عشایر دیجیتال یا نومد دیجیتال کیست؟

عشایر دیجیتال یا دیجیتال نومد کیست؟

دیجیتال نومد‌‌ یا کوچ نشین دیجیتال کسی است که به‌صورت دورکار و به کمک ابزارهای دیجیتالی و اینترنت امرار معاش می‌کند. در واقع عشایر دیجیتال همانند عشایران سنتی هستند که از نقطه‌ای به نقطه‌ای دیگر سفر می‌کنند و استفاده از ابزار‌های دیجیتالی برای انجام وظایف شغلی، سبک زندگی آن‌ها را از عشایران سنتی متمایز کرده است.

ماهیت دورکاری و انعطاف پذیری عشایر دیجیتال به آن‌ها اجازه می‌‌دهد به هر کجا که می‌خواهند، به شرط وجود اینترنت، سفر کند. برخی از دیجیتال‌ نومد‌ها به صورت‌ ماهانه از مکانی به مکان دیگر سفر می‌کنند و برخی دیگر ترجیح می‌دهند مدت زمان بیشتری را (از یک ماه تا چند سال) در یک مقصد سپری کنند.

افزایش عشایر دیجیتال در جهان 

افزایش مقوله دورکاری در چند سال اخیر، به‌خصوص در دوران همه‌گیری کرونا و علاقه کارکنان به انعطاف‌پذیری و آزادی بیشتر در محل کار، تاثیر بسیاری بر افزایش آمار دیجیتال نومد در جهان داشته است.

برای مثال، تحقیقات شرکت آمریکایی «MBO Partner»، شرکتی که امکان مشارکت میان سازمان‌های سرمایه‌گذاری و متخصصان مستقل را فراهم می‌کند، نشان می‌دهد تعداد عشایر دیجیتال کشور آمریکا در سال ۲۰۲۱ با یک رشد ۴۱ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۰، به ۱۵.۵ میلیون نفر رسیده است و انتظار می‌رود در آینده تعداد افراد بیشتری به سبک زندگی عشایر دیجیتال روی آورند.

همین امر دورکاران کوچ نشین دیجیتال را به یک منبع اقتصادی و سودآور برای کشور‌ها تبدیل کرده است و بسیاری از مقاصد از اسپانیا گرفته تا ایتالیا، برزیل، رومانی و امارات متحده عربی در تلاشند تا با اعطای تسهیلات و ویزای عشایر دیجیتال، دورکاران بین‌المللی از سراسر را جهان جذب کنند. کشور‌های دارای زیرساخت‌های دیجیتالی قوی با اعطای ویزای عشایر دیجیتال می‌توانند بخشی از ضرر‌های مالی ناشی از همه‌گیری کرونا را جبران کنند.

اگر از سیستم کاری تمام وقت و قدیمی خسته‌ شده‌اید و به‌دنبال انعطاف‌پذیری و آزادی بیشتری در زندگی خود هستید، بهتر است همین الان با انتخاب یک شغل دورکار، دفتر کاری خود را ترک کنید و به جامعه چند میلیونی عشایر دیجیتال بپیوندید!

آیا می‌دانید برای تغییر سبک زندگی به شیوه زندگی عشایر دیجیتال، دقیقاً باید چه کار کنید؟

چگونه به یک دیجیتال نومد تبدیل شویم؟

برای تبدیل‌شدن به عشایر دیجیتال باید به موضوعات مهمی باید توجه کنید؛ از انتخاب شغل گرفته تا مشخصات مقصد، تجهیزات مورد نیاز و بودجه سفر و زندگی.

برخی از مهم‌ترین نکات برای واردشدن به سبک زندگی عشایر دیجیتال عبارتند از:

۱. تعیین بودجه

سبک زندگی عشایر دیجیتال

قبل شروع هر چیز باید هزینه‌های سفر و زندگی در مقصدی دیگر را سازماندهی و تعیین کنید. آیا پس‌اندازی برای سفر دارید؟ آیا بودجه‌ای برای هزینه‌های پیش‌بینی نشده در نظر گرفته‌اید؟ چه مدت زمانی می‌خواهید در شهر یا کشور دیگری زندگی کنید؟

اگر تصمیم‌تان برای تبدیل‌شدن به یک کوچ نشین دیجیتال جدی است، باید به همه این سوالات با‌دقت جواب دهید. برای تعیین بودجه باید هزینه مسکن، حمل‌ونقل، غذا، خرید تجهیزات کار، اخذ ویزا و... را در نظر بگیرید.

۲. ترسیم نقشه سفر

نقشه‌ای از مراحل سفر خود از تعیین مقصد و بررسی ویژگی‌های آن گرفته تا شرایط اخذ ویزا و اجازه اقامت را ترسیم کنید. در انتخاب مقصد باید به نکات مهمی توجه کنید:

  • تفاوت زمانی با محل اقامت کارفرما
  • میزان دسترسی به اینترنت در نقاط مختلف
  • بررسی نرخ تبدیل ارز و مقرون‌به‌صرفه‌بودن آن
  • هزینه زندگی روزمره و استفاده از تجهیزات عمومی در مقصد
  • شرایط اخذ ویزای عشایر دیجیتال و مدت‌زمان مجاز اقامت
  • میزان امنیت مقصد، به‌خصوص زمانی که به‌عنوان یک کوچ نشین دیجیتال تنها سفر می‌کنید.
  • بررسی زیرساخت‌های دیجیتالی و امکانات زندگی مانند مراقبت‌های پزشکی، حمل‌ونقل عمومی، دسترسی به جاده‌های اصلی
  • پیدا‌کردن فضاهای کاری مشترک و امن و امکان ارتباط با جامعه دیجیتال نومد در خارج از کشور

۳. ایجاد حساب‌ های بین‌اللملی

در صورت سفر به خارج از کشور، حتماً میزان اعتبار کارت‌های اعتباری خود را در مقصد جدید بررسی و در صورت نیاز یک حساب‌ بین‌‌المللی در بانک ایجاد کنید.

۴. دریافت بیمه درمانی

چگونه به یک دیجیتال نومد تبدیل شویم؟

با توجه به مقصدی که انتخاب می‌کنید، بیمه درمانی مناسبی را با پوشش هزینه‌های ضروری شامل هزینه درمان بیماری‌هایی مانند کووید-۱۹، سرقت و گم‌شدن مدارک ضروری خریداری کنید. اگر می‌خواهید مدت‌ زمان زیادی را در یک مقصد سپری کنید، داشتن بیمه مسافرتی موجب افزایش اطمینان خاطر شما خواهد شد.

۵. ارتباط با جامعه دیجیتال نومد و استفاده از تجربیات آن‌ها

عضویت در کانال‌ها و پلتفرم‌های ارتباطی با جامعه عشایر دیجیتال و استفاده از تجربیات آن‌ها، به شما کمک می‌کند تا با آگاهی بیشتری برای سفر به مقصدی خاص یا حتی تبدیل‌شدن به یک دیجیتال نومد و چالش‌های آن، تصمیم بگیرید.

برخی از معروف‌ترین پلتفرم‌های مخصوص عشایر دیجیتال عبارتند از:

وبسایت های عشایر دیجیتال

گروه های فیسبوکی عشایر دیجیتال

  • Global Digital Nomad Network
  • Digital Nomads Around the World
  • Digital Nomads Hub
     

مزایا و معایب سبک زندگی عشایر دیجیتال

هر پدیده جدید و نوظهور مانند دیجیتال نومد دارای دو جنبه تاریک و روشن است. زندگی به‌عنوان کوچ نشین دیجیتال در کوتاه‌مدت یا بلند‌مدت نیز دارای مزایا و معایب بسیاری است که دانستن آن‌ها، شما را در تصمیم‌گیری کمک می‌کند.

۴ مزیت دیجیتال نومدیسم

۱. انعطاف‌پذیری

۴ مزیت دیجیتال نومدیسم

یکی از مهم‌ترین مزیت‌هایی که دیجیتال نومدیسم را به یک سبک زندگی محبوب میان دورکاران تبدیل کرده است، انعطاف‌پذیری و آزادی آن است. در زندگی عشایر دیجیتال، آزادی عمل بسیاری در برنامه‌ریزی کارها وجود دارد. شما می‌توانید ضمن هماهنگی با کارفرما، به‌راحتی تصمیم بگیرید که چه زمانی کار کنید و چه زمانی از سفر خود لذت ببرید.

۲. سفر

در زندگی به عنوان کوچ نشین دیجیتال، می‌توانید به سراسر جهان سفر کنید و با فرهنگ و آداب‌ورسوم کشور‌های مختلف آشنا شوید. این سبک زندگی، از شما انسانی سازگار با محیط‌های مختلف با قدرت کنترل شرایط بحرانی و نامساعد می‌سازد و به شما کمک می‌کند تا سخت‌گیری‌های همیشه در سفر و زندگی را کنار بگذارید و از لحظه لحظه زمان خود لذت ببرید.

۳. ارتباط با افراد جدید

عضویت در جامعه عشایر دیجیتال، بستری مناسب برای ارتباط با افراد جدید و پیدا‌کردن دوستان بین‌المللی برای شما فراهم می‌کند. ارتباط با مسافران دورکار شما را با فضاهای کار و زندگی جمعی، راه‌های کنترل هزینه زندگی و توصیه‌های کاربردی برای زندگی ایمن در یک مقصد جدید آشنا می‌‌کند.

۴. رهایی از فضاهای کاری خسته‌کننده

پشت‌میز نشستن‌های طولانی، تحمل‌کردن استرس در طول روز و نگرانی از عقب‌ماندن کارهای شخصی، تنها برخی از چالش‌ها و مشکلاتی است که با انتخاب زندگی به سبک عشایر دیجیتال از آن رها خواهید شد.

البته به یاد داشته باشید، مدیریت زمان در زندگی عشایر دیجیتال نکته‌‌ای مهمی است که اگر آن را به‌درستی انجام ندهید، بار دیگر در چرخه استرس و عقب‌ماندن از کارهای شخصی گرفتار خواهید شد. 

۴ عیب سبک زندگی دیجیتال نومد

۱. هزینه سفر‌ها 

هزینه زندگی و سفر دیجیتال نومد

با سفر و جابه‌جایی مداوم از مقصدی به مقصد دیگر، عملاً دیگر فرصتی برای پس‌انداز پول‌هایتان نخواهید داشت. هرچه به مناطق بیشتری سفر کنید، به‌ناچار باید هزینه‌های بیشتری را برای سفر، حمل‌ونقل و کسب تجربیات تازه خرج کنید.

۲. دلتنگی

«هیچ کجا خونه خود آدم نمی‌شه»؛ جمله‌ معروفی که پس از یک مسافرت کوتاه از زبان خیلی از ما شنیده می‌شود. اگرچه سفر به مقاصد جدید و کسب تجربیات منحصربه‌فرد هیجان‌انگیز است، اما تصور کنید برای مدت‌زمانی نامعلومی به کشوری دور سفر خواهید کرد و از دوستان و خانواده خود دور می‌شوید، دلتنگی احساس طبیعی است که احتمالاً از همان ابتدای سفر گریبان‌گیرتان خواهد شد.

در این میان عصر دیجیتال به کمک عشایر دیجیتال آمده و به آن‌ها کمک می‌کند تا از طریق پلتفر‌م‌های ارتباطی مختلف با دوستان و خانواده خود تماس بگیرند.

۳. از بین‌رفتن انگیزه کاری

دوری از همکاران و حضور نداشتن در محیط‌های کاری می‌تواند انگیزه و تمرکز شما را برای انجام وظایف‌تان از بین ببرد. انضباط شخصی، یکی از فاکتور‌های مهمی است که باید در طول زندگی دیجیتالی خود رعایت کنید. دیدار دوستان و همکاران یا کار‌کردن در فضاهای کار اشتراکی به افزایش تمرکز و انگیزه شما کمک شایانی می‌کند.

۴. کارکردن در چندین منطقه زمانی

دورکاری و اختلاف ساعت با محل اقامت کارفرماها، برنامه‌ریزی برای انجام وظایف کاری را برای‌تان دشوار می‌کند و گاهی مجبور خواهید بود تا نیمه‌های شب یا زمان طلوع خورشید روی پروژه‌ها کار کنید. به همین دلیل در انتخاب مقصد و پروژه‌هایی که از کارفرمایان قبول می‌کنید باید دقت بیشتری به خرج دهید.

بهترین مقاصد برای عشایر دیجیتال

بهترین مقاصد برای عشایر دیجیتال

«PaulCamper»، یک پلتفرم رزرو آنلاین کاروان‌های مسافرتی و ون کمپرها (ون‌های سفری) است که در تحقیقات اخیر خود، ۲۵ مقصد ایده‌‌آل برای عشایر دیجیتال را معرفی کرده است. 

مقاصد برتر این پلتفرم بر اساس عوامل متعددی مانند سرویس اینترنت، هزینه سوخت، هزینه رژیم غذایی سالم روزانه، میزان شادی، میزان بارندگی، کیفیت جاده‌ها و سرعت وسایل‌ حمل‌ونقل، بررسی و رتبه‌بندی شده‌اند.  طبق این گزارش، امارات متحده عربی توانسته است با کسب بیشترین امتیاز، عنوان برترین مقصد را برای عشایر دیجیتال از آن خود کند. این کشورها عبارتند از:

  • امارات متحده عربی
  • دانمارک
  • استرالیا
  • لوکزامبورگ
  • ایالات متحده آمریکا
  • فنلاند
  • کانادا
  • سوئیس
  • آلمان
  • هلند
  • مراکش
  • قبرس
  • اتریش
  • اسپانیا
  • نامیبیا
  • قزاقستان
  • سوئد
  • استونی
  • سنگاپور
  • لیتوانی
  • مولداوی
  • فرانسه
  • اسرائیل
  • اسلوونی
  • ترکیه

علاوه بر این کشورها، کشورهایی همچون ایتالیا، برزیل، رومانی، مجارستان و... نیز تسهیلاتی را برای صدور ویزا و اقامت برای دورکارها و عشایر دیجیتال درنظر گرفته‌اند.

برخی از عشایر دیجیتال برای کاهش هزینه‌های سفر خود، به مقاصد داخلی سفر می‌کنند و در کنار انجام وظایف کاری، به کار‌های داوطلبانه و خیرخواهانه در مقصد نیز مشغول‌اند. اینجا است که زندگی به‌عنوان یک نومد دیجیتال، مفهوم دیگری به خود می‌گیرد و در کنار لذت‌ سفر‌کردن و کسب تجربه‌های جدید، به رشد و ارتقا اقتصاد و فرهنگ مردم بومی یک  منطقه نیز کمک می‌کند.

اخبار و مقالات درباره سبک زندگی عشایر دیجیتال را در «رسانه قطبنما» بخوانید.

مطالب مرتبط