گردشگری هوشمند، جزء جدانشدنی سفرهای لوکس آینده

گردشگری هوشمند، جزء جدانشدنی سفرهای لوکس آینده

اهمیت حفاظت از محیط‌زیست و ارتقای تجربه‌ی سفر مسافران، مقاصد گردشگری را به‌سوی «گردشگری هوشمند» کشانده است. اما گردشگری هوشمند چیست و چگونه می‌تواند ضمن ارتقای تجربه‌ی مسافران، به پایدرای مقاصد گردشگری کمک کند؟

افزایش بحران‌های زیست‌محیطی منجر شده است تا مسافران لوکس بیش از همیشه به‌دنبال ایجاد تاثیر مثبت بر مردم و مقاصد گردشگری باشند. از طرف دیگر مقاصد گردشگری به استفاده از راهکارهای پایدار مانند مصرف انرژی‌های پاک روی آورده و گردشگران را نیز به حفظ محیط‌زیست تشویق می‌کنند. در چنین شرایطی استفاده از تکنولوژی و رونق گردشگری هوشمند، نقش مهمی در تحقق اهداف پایداری فعالان صنعت گردشگری ایفا می‌کند. اما گردشگری هوشمند چگونه می‌تواند تاثیر مسافران لوکس را بر محیط‌زیست کاهش دهد؟ با توجه به انتظارات مسافران، آینده‌ی صنعت گردشگری به کدام سمت خواهد رفت؟ برای رسیدن به پاسخ این سوالات، ما را در ادامه‌ی این مطلب از «رسانه قطب‌نما» دنبال کنید.

میزان اهمیت پایداری در آینده‌ی صنعت گردشگری 

نتایج تحقیقات شرکت‌های بزرگ مسافرتی خبر از تمایل مسافران مرفه برای تجربه سفر‌های پایدار و حفاظت از محیط‌زیست می‌دهد. برای مثال طبق نتایج تحقیقات شرکت "Altiant"، حدود ۴۴درصد از مسافران لوکس اروپایی، آمریکای شمالی و آسیایی مایل‌اند به‌ازای پرداخت ۱۰درصد هزینه‌ی بیشتر در سفرهایشان، به حفاظت از محیط‌زیست کمک کنند. همچنین، ۳۹درصد از آن‌ها تمایل دارند بیش از ۱۰درصد برای حفاظت از محیط‌زیست و تجربه سفرهای پایدار هزینه کنند. نتایج نظرسنجی کمپانی "Virtuoso" از مسافران مرفه نیز نشان می‌دهد که ۷۰درصد از پاسخ‌دهندگان، سفرهای پایدار را موجب ارتقای تجربه‌ی سفر می‌دانند. بنابراین آینده‌ی صنعت گردشگری به‌ویژه‌ی در بخش سفرهای لوکس، با علاقه‌ی مسافران به محیط‌زیست و آگاهی آن‌ها از حفاظت از این ثروت طبیعی عجین خواهد بود. حال فشارهای رسانه‌‌ای و آگاهی مسافران موجب شده است تا مقاصد گردشگری به‌طور جدی به راهکارهای سازگار با محیط‌زیست بپردازند؛ اما تحقق این اهداف مانند کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای، به زمان زیادی نیاز دارد. به‌همین دلیل بسیاری از هتل‌ها و ریزورت‌های لوکس برای تحقق این اهداف بلند‌مدت، از ابتدا بر اساس راهکارهای پایداری طراحی و ساخته می‌شوند. در همین راستا برخی از مهم‌ترین اقداماتی که انتظار می‌رود در آینده شاهد پیشرفت آن باشیم عبارتند از:
  • طراحی کلیه‌ی وسایل حمل‌ونقل، هتل‌ها و ویلاها بر اساس استفاده از انرژی‌ تجدیدپذیر
  • نظارت بر روی زیستگاه‌های طبیعی و حفظ تنوع زیستی
  • رونق ساخت‌وساز پایدار
  • طراحی و مونتاژ بسیاری از ساختمان‌ها در خارج از محل ساخت برای کاهش تخریب زیستگاه‌ حیوانات و انسان‌ها

گردشگری هوشمند

تاثیر ارتباطات دیجیتالی در پایداری مقاصد گردشگری

استفاده از ارتباطات دیجیتالی، کمک بسیاری زیادی به تحقق اهداف پایداری خواهد کرد. مقاصد گردشگری با استفاده از تکنولوژی و ابزارهای دیجیتالی قادرند تعداد بازدید‌کنندگان خود را مدیریت کرده و از بروز پدیده‌ی «اورتوریسم» (Overtourism) جلوگیری کنند. همچنین، ارتباطات دیجیتالی، تجربیات بی‌نظیر و به‌یادماندنی را برای گردشگران لوکس رقم خواهد زد.
اورتوریسم به‌معنای ورود بیش از حد مسافران به یک منطقه‌ی خاص گردشگری است. اتفاقی که عملاً موجب شلوغ‌شدن جاده‌ها، نابودی حیات‌وحش و بیرون‌کردن مستاجران از خانه‌هایشان و اجاره‌دادن خانه‌ها برای تعطیلات تابستانه می‌شود.
درست همین‌جا است که مفهوم گردشگری هوشمند در عمق مسائل پایداری پدید می‌‌آید. اما چگونه می‌توان این دو موضوع به‌ظاهر متفاوت را به یکدیگر پیوند داد؟

تعریف گردشگری هوشمند و اهداف آن 

از پیوند میان ارتباطات دیجیتالی و پایداری، گردشگری هوشمند پدید می‌‌آید. به‌عقیده‌ی کارشناسان این حوزه‌، مفهوم گردشگری هوشمند از «شهرهای هوشمند» و مقاصدی که توسط ابزارهای دیجتالی توسعه می‌یابند، نشأت می‌گیرد. منظور از گردشگری هوشمند، استفاده از فناوری هوش مصنوعی در مقاصد گردشگری و فضاهای آن مانند فرودگاه‌ها، هتل‌ها، فضاهای عمومی و غیره است. یک مقصد گردشگری هوشمند به‌راحتی می‌تواند نیازها و خواسته‌های مهمانان خود را شناسایی کرده و تجربه‌ای بهینه‌ و بر اساس علایق مسافران، به آن‌ها ارائه کند. گردشگری هوشمند اساساً به تجربیات زندگی واقعی، احساسات و خاطرات مسافران در یک مقصد گردشگری توجه دارد و صرفاً به‌دنبال استفاده‌‌ی مسافران از تکنولوژی نیست. در واقع فناوری به‌عنوان یک جزء جدانشدنی در گردشگری هوشمند، تنها برای ارتقای تجربه‌ی مسافران به‌کار گرفته می‌شود. فناوری‌های دیجیتالی در گردشگری هوشمند همانند ابزار و پیشنهادی راه‌گشا، در هر مرحله‌ از سفر به مسافران کمک می‌کند و در صورتی که به‌درستی از آن استفاده شود، مانند یک همراه خوب در کنار مسافران خواهد بود. همه‌ی این‌ موارد تاکید بر آن دارد که فناوری در گردشگری نباید بر مسافران تسلط یابد، بلکه این مسافران هستند که می‌توانند از فناوری برای ارتقای تجربه‌ی سفر خود استفاده کنند.

گردشگری هوشمند

چگونگی تاثیر گردشگری هوشمند در ارتقای تجربه‌ی مسافران 

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های استفاده از گردشگری هوشمند، شخصی‌سازی تجربه مسافران و ارائه‌ی پیشنهادات «سفارشی خودکار» (​​automated bespoke) است. گردشگری هوشمند از فناوری برای شناخت و توسعه تجربه مسافر و پاسخگویی به نیازهای منحصربه‌فرد آن در چارچوب یک بستر دیجیتالی استفاده می‌کند. در گردشگری هوشمند تمام نیاز و ترجیحات مسافران از قبل از شروع سفر تا پایان آن، در نظر گرفته می‌شود. از علایق غذایی گرفته تا زبان، ترجیحات مذهبی و سایر نیاز مسافران، به‌طور شخصی و مجزا در گردشگری هوشمند مورد توجه قرار می‌گیرد. برای مثال، انتقال خودکار چمدان مسافران به هتل محل‌ اقامت، از اتلاف وقت مسافران در فرودگاه جلوگیری کرده و آن‌ها را سریع‌تر به مقصد می‌رساند.

اهمیت طراحی فناوری‌ انسان‌محور در گردشگری هوشمند 

طراحی انسان‌محور ابزار‌های دیجیتالی در هر مرحله از سفر، ارزشی افزوده به مسافران القا خواهد کرد. هرچه ابزارها و فناروی‌های موجود در مقاصد گردشگری، به نیاز و ذهنیت انسان‌ها بیشتر توجه کنند، در جذب مسافران و ارتقای تجربه سفر آن‌ها موفق تر خواهند بود.

کلام آخر

با توجه به پیشرفت تکنولوژی و افزایش آگاهی مسافران، انتظارات آن‌ها از مقاصد گردشگری و تجربیات سفر تغییر کرده است. در چنین شرایطی استفاده از گردشگری هوشمند، ضمن شخصی‌سازی تجربه هر یک از مسافران، به مقاصد گردشگری نیز کمک خواهد کرد تا تاثیر مخرب گردشگران بر محیط را کاهش داده و تجربیات آن‌ها را از سفر‌های لوکس ارتقا ببخشند. آخرین مقالات و اخبار صنعت گردشگری را در وب‌سایت «رسانه قطب‌نما» بخوانید.

مطالب مرتبط