رسانه قطبنما: بر اساس یک گزارش جدید، انتظار میرود روند صعودی گردشگری خاورمیانه، با رشد ۴۰ درصدی تا سال ۲۰۲۷ میلادی، همچنان ادامه پیدا کند و از رقم ۱۲۷ میلیارد دلار رزرو فراتر رود. این گزارش نشان میدهد، سرمایهگذاریهای عظیم در تقویت زیرساختهای گردشگری و افزایش تقاضای سفر از دلایل اصلی این رشد است.
بهگزارش «رسانه قطبنما»، شرکت مشاوره و تجزیهوتحلیل مهماننوازی و گردشگری «اینسایت اوت» (Insight Out Consultancy) بار دیگر با همکاری «فوکسرایت» (Phocuswright)، بزرگترین مرجع جهانی تحقیقات سفر، گزارش سالانه بازار سفر خاورمیانه را منتشر کرده است. اینسایت اوت با بیش از ۱۵ سال تجربه در صنعت سفر خاورمیانه، در انجام تحقیقات عمیق و دادهمحور برای بسیاری از سازمانهای خصوصی و دولتی، از جمله آمادئوس، جمیرا، سیرا و نهادهای مختلف گردشگری شورای همکاری خلیج فارس همکاری کرده است.
گزارش اخیر اینسایت اوت به تجزیهوتحلیل بازار سفر خاورمیانه در چهار کشور امارات متحده عربی، عربستان سعودی، مصر و قطر پرداخته و مواردی همچون اندازه بازار، پیشبینی روندهای آینده و روند توزیع سفر را بررسی کرده است. گزارش اینسایت اوت همچنین بینشهای کلیدی در بخشهای مختلف سفر مثل خطوط هوایی، هتلها و اجاره خودرو ارائه کرده است.
طبق این گزارش، رزرو ناخالص سفر خاورمیانه در سال ۲۰۲۳ میلادی، در مقایسه با سال ۲۰۲۲ میلادی، حدود ۱۳ درصد رشد کرده که این رقم ۵ برابر بیشتر از رشد تولید ناخالص داخلی منطقه است. منظور از رزرو ناخالص (Gross Booking) کل مبلغی است که مشتری بهازای رزرو خدمات و محصولاتی مسافرتی میپردازد؛ این مبلغ شامل مالیات، دستمزد و سایر هزینهها است اما هزینه لغو و بازپرداخت را در بر نمیگیرد.
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، این گزارش به بررسی بخش سفر ۴ کشور کلیدی خاورمیانه، یعنی امارات متحده عربی، عربستان، مصر و قطر، پرداخته است. در ادامه نکات کلیدی این گزارش را بررسی میکنیم
امارات متحده عربی؛ فاتح گردشگری خاورمیانه
بازار گردشگری امارات متحده عربی همچنان در صدر فهرست گردشگری خاورمیانه قرار دارد. این کشور در سال ۲۰۲۳ میلادی، رزرو ناخالص ۴۴.۵ میلیارد دلاری را به ثبت رساند که افزایش ۱۲ درصدی را نسبت به سال قبل نشان میدهد. افزایش سرمایهگذاری در مسیرهای هوایی، هتلها و جاذبهها از دلایل اصلی این رشد است.
بخش هتلداری امارات نیز در سال ۲۰۲۳ میلادی در مقایسه با سال قبل، شاهد افزایش ۱۶ درصدی رزرو بود که ناشی از ارائه طیف متنوعی از اقامتگاهها و رشد گردشگری داخلی و داخلی این کشور است. بخش هوایی امارات نیز به رهبری شرکتهای هواپیمایی جهانی نظیر هواپیمایی امارات و هواپیمایی اتحاد، شاهد رشد درآمدی قوی بود که نقش امارات متحده عربی را بهعنوان یک قطب جهانی هوانوردی مستحکم کرد. آژانسهای مسافرتی آنلاین (OTAs) این کشور نیز در سال ۲۰۲۳ میلادی با استقبال بیشتری روبهرو شدند و انتظار میرود که تعداد رزروهای آنلاین امارات در سال ۲۰۲۴ میلادی افزایش بیشتری پیدا کند.
تمرکز امارات متحده عربی بر نوآوری، پایداری و تنوع در گردشگری، علیرغم مواجهه با چالشهایی مثل نوسان تقاضا و افزایش رقابت از سوی عربستان و قطر، این کشور را در مسیر رشد مداوم قرار داده است.
عربستان سعودی؛ نمایش چهره ای نو
بخش گردشگری عربستان که با پروژههای جاهطلبانه و سرمایهگذاریهای استراتژیک به پیش میرود، در سال ۲۰۲۳ میلادی رشد قابلتوجهی را تجربه کرد. طبق این گزارش، میزان رزروهای ناخالص عربستان در سال ۲۰۲۳ میلادی به ۱۷ میلیارد دلار رسید که ۱۶ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۲ میلادی است. افزایش تقاضای سفرهای داخلی، افزایش تعداد گردشگران بینالمللی و توسعه جاذبههای گردشگری با پیشرفت در پروژههایی مثل دریای سرخ، نئوم و العلا (AlUla) از دلایل این رشد عنوان شده است.
بخش مهماننوازی این کشور نیز با افزایش نرخ اشغال، میانگین نرخ روزانه و درآمد هر اتاق در دسترس در سال ۲۰۲۳ میلادی، دستاوردهای قابل توجهی را بهدست آورده است. عربستان براساس سند چشم انداز ۲۰۳۰، بهسرعت در حال توسعه زیرساخت های گردشگری خود است و اهداف بلندپروازانهای مثل ۳ برابر کردن موجودی اتاقهای هتل و سرمایهگذاری در حملونقل هوایی با راهاندازی خط هوایی «ریاض ایر» (Riyadh Air) تا سال ۲۰۳۰ میلادی دارد.
بازار آنلاین سفر این مقصد نیز در حال رونق است و ۴۸ درصد از رزروها را در سال ۲۰۲۳ میلادی بهخود اختصاص داده است؛ روندی که انتظار میرود در آینده رشد بیشتری داشته باشد. این تحول، عربستان را بهعنوان یک مقصد گردشگری برتر جهانی معرفی میکند که طیف وسیعی از تجربیات را فراتر از گردشگری مذهبی سنتی ارائه میکند.
قطر؛ سربلند از میزبانی جام جهانی
با تکیه بر شهرت ناشی از میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ میلادی، صنعت سفر قطر در سال ۲۰۲۳ میلادی به رشد خود ادامه داد و رزرو ناخالص آن به ۱۶ میلیارد دلار رسید که ۸ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۲ میلادی است. این کشور از شهرت میزبانی جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ و همچنین گسترش مسیرهای پروازی شرکت هواپیمایی قطر ایرویز برای جذب گردشگران بهره میبرد. هتلهای قطر نیز از سال ۲۰۲۲ میلادی متنوعتر شد و این کشور اکنون طیف وسیعتری از اقامتگاهها، از گزینههای لوکس گرفته تا مقرونبهصرفه، را ارائه میکند. کرایه اتومبیل برای کاوش در اطراف دوحه از دیگر روندهای سفر محبوب در قطر است.
بررسیها نشان میدهد، استراتژی گردشگری قطر بر تنوع بخشیدن به پیشنهادات گردشگری، توسعه جاذبههای فرهنگی و اکوتوریسمی و بهرهگیری از فناوری برای تقویت تجارب سفر متمرکز است. این چشمانداز در کنار تعهد قطر به نوآوری و توسعه زیرساختها، سبب شده است تا این کشور کوچک حاشیه خلیجفارس، علیرغم چالشهای متعدد، مثل حفظ روند اشغال هتل در فصول کمگردشگر، رشد پایدار بخش گردشگری خود را تضمین کند.
مصر؛ انعطاف پذیری به سبک یک مقصد
صنعت گردشگری مصر فراتر از انتظارات و با ثبت رکوردهای جدید در سال ۲۰۲۳ میلادی شکوفا شد و ۱۴.۹ میلیون گردشگر را به خود جذب کرد که از سطح درآمد قبل از همهگیری نیز پیشی گرفت. انجام اقدامات ایمنی موثر، بازاریابی استراتژیک و افزایش جهانی تقاضای سفر از دلایل اصل این رشد است. بخش گردشگری مصر با وجود چالشهایی مثل کاهش ارزش پول ملی، تنشهای ژئوپلیتیکی و نوسانات اقتصادی جهانی، در سال ۲۰۲۳ میلادی رشد ۶۳ درصدی رزرو ناخالص به پوند مصر را به ثبت رساند که نشان از انعطافپذیری این مقصد محبوب خاورمیانه دارد.
مصر با هدف جذب ۳۰ میلیون گردشگر تا سال ۲۰۲۸ میلادی، برنامههای بلندپروازانهای برای توسعه بخش گردشگری از جمله گسترش شیوههای سازگار با محیط زیست، تنوع بخشیدن به اقامتگاهها و تقویت زیرساختها، دارد.
بلوغ دیجیتال صنعت گردشگری خاورمیانه
انقلاب دیجیتال صنعت گردشگری خاورمیانه در سال ۲۰۲۳ میلادی به اوج خود رسید و رزروهای آنلاین ۴۶ درصد از کل رزروهای ناخالص را بهخود اختصاص دادند. این رشد هم ناشی از افزایش پذیرش فناوریهای جدید توسط تامینکنندگان سفر و هم افزایش تقاضا از سوی مشتریان آگاه به فناوری بود. آژانسهای مسافرتی آنلاین خاورمیانه همچنین در سال ۲۰۲۳ میلادی، شاهد افزایش ۱۴ درصدی ارزش رزرو نسبت به سال گذشته بودند که ۵۵ درصد از این رزروها را هتلها تشکیل میدهند. خطوط هوایی و اجاره خودرو خاورمیانه نیز رشد قابل توجهی را در رزرو دیجیتال تجربه کردند که به تحول دیجیتال صنعت سفر منطقه کمک کرد.
لی هاوکینز (Li Hawkins)، مدیرعامل اینسایت اوت (Insight Out) اظهار داشت: «چشمانداز صنعت سفر خاورمیانه، بهویژه با شتاب فناوری دیجیتال و افزایش تقاضای سفرهای تجربهگرا، بهسرعت در حال تحول است. این تحولات موجب انتظارات بیشتر گردشگران امروزی خاورمیانه خواهد شد که بهدنبال تعاملات عمیقتر و معنادارتری هستند که تاریخ غنی و سنتهای متنوع منطقه را به نمایش بگذارد.»
اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.