نشست جهانی اسکیفت ۲۰۲۱

تجربیات دارا خسروشاهی از دوران حضور در اکسپدیا

تجربیات دارا خسروشاهی از دوران حضور در اکسپدیا

«دارا خسروشاهی»، مدیرعامل «اوبر»، معتقد است که استراتژی «سوپر اپ» تنها مناسب بازار «آسیا» است و این شرکت همچنان تمرکز خود را بر روی خدمات «تحویل سریع» حفظ خواهد کرد.

رسانه قطب‌نما- دارا خسروشاهی، مدیرعامل اوبر، در گفتگویی در «نشست جهانی اسکیفت ۲۰۲۱» اظهار داشت که استراتژی او گسترش سرویس تحویل سریع (delivery) است. او گفت که اوبر به فعالیت در زمینه فروش پرواز و هتل فکر نمی‌کند و علاقه‌ای به تقلید از استراتژی «سوپر اپ» (Super App) ندارد و این استراتژی برای بازار آسیا مناسب‌تر است.
منظور از «سوپر اپ» (Super App) اپلیکیشینی است که خدمات زیادی از تحویل غذا گرفته تا خدمات پرداخت و .. را به‌صورت یک‌جا ارائه می‌دهد. «اسنپ» نمونه مشهور یک سوپر اپ ایرانی است. از  سوپر اپ‌های مشهور جهانی نیز می‌توان به «وی‌چت» و «گوجک» اشاره کرد. نکته مهم اینجا است که خاستگاه سوپر اپ‌ها بیشتر در نیمکره شرقی است.
خسروشاهی در رابطه با استراتژی اصلی اوبر گفت: «هر چیزی که می‌خواهید به‌طور مکرر در درب خانه تحویل بگیرید، این دقیقا سرویسی است که ما ارائه می‌دهیم.» مدیرعامل اوبر در پاسخ به سوال مجری نشست نسبت به فعالیت این شرکت در زمینه سفر عنوان کرد که اوبر سفرهای تفریحی را به عنوان یک سرویس پرکاربرد با تقاضای محلی نمی‌داند. تنها نقش اوبر در این زمینه افزودن اتومبیل‌های کرایه به سفرهای کلاسیک است. راننده اوبر تنها وسیله نقلیه را برای شما می‌آورد و یک برند ثالث خدمات اجاره را ارائه می‌دهد.

کوچ از اکسپدیا به اوبر

دارا خسروشاهی در سال ۲۰۱۷ جایگاه مدیرعاملی اکسپدیا را ترک کرد تا سکان شرکت «اوبر» را در دست بگیرد. برخی از منتقدان در آن زمان نگران بودند که او هرگز نتواند نوآوری و پویایی را که بنیان‌گذار اوبر، «تراویس کالانیک»، پایه‌گذاری کرده بود، دوباره به جریان بیندازد، اگرچه کالانیک هم به‌دلیل مشکلاتی که به سبک مدیریتش مربوط می‌شد، کنار گذاشته شد. با این وجود خسروشاهی از همان ابتدا با قدرت ظاهر شد و برای تثبیت هزینه‌های شرکت، سرویس‌های جانبی همانند «تحویل غذا» (Uber Eats) و تحویل دارو از طریق رانندگان را راه‌اندازی کرد. سرویس «تحویل غذا» (Uber Eats) یا همان «اوبر ایتس»، یکی از موفق‌ترین سرویس‌های این شرکت در دوران کرونا بود. خسروشاهی هنگام صحبت با «دنیس شال» (Dennis Schaal)، سردبیر اسکیفت در نشست جهانی ۲۰۲۱، گفت که درآمد این سرویس در دوران کرونا از ۲.۵میلیارد دلار به ۵۲میلیارد دلار رسیده است. مدیرعامل اوبر انتظار دارد که این سرویس حتی با کاهش همه‌گیری و بهبود اوضاع همچنان پرتقاضا باقی بماند. خسروشاهی همچنین در رابطه با برداشت خود از بازارهای جهانی اظهار داشت که می‌داند تعداد انگشت‌شماری اپلیکیشن مانند «دی‌دی» (Didi) و «گرب» (Grab) بازار آسیا را قبضه کرده‌اند و هر خدمتی که از طریق یک درگاه آنلاین قابل رزرو و ارائه باشد (سوپر اپ) را عرضه می‌کنند. با این وجود خسروشاهی معتقد است استراتژی سوپر اپ بیشتر یک استراتژی آسیایی است. او گفت: «در این مرحله ما معتقدیم ارائه اپلیکیشن‌های مجزا برای مصرف‌کنندگان راه درستی است اما ما سعی می‌کنیم پرش بین این اپلیکیشن‌ها را برای کاربران یکپارچه و جادویی کنیم.»

چالش‌های اوبر

یکی از مشکلات اساسی اوبر جامعه کارگری است. این شرکت تمام تلاش خود را به‌کار گرفت تا از نظر قانونی با رانندگان همانند کارگران برخورد نشود. تلاشی که بالاخره منجربه خلاهای قانونی بسیاری شد. مدیرعامل اوبر در واکنش به این مسئله ابراز خوش‌بینی کرد که رویکرد این شرکت با ارائه یک برنامه منعطف که سود هر دو طرف را تامین کند، مورد توجه نهادهای نظارتی قرار خواهد گرفت. چالش دیگر خسروشاهی سودآوری اوبر است، مسئله‌ای که همواره که در تاریخ این شرکت به‌سختی تحقق یافته است.

درس‌هایی از روزهای حضور در اکسپدیا

خسروشاهی قبل از حضور در اوبر، به‌مدت ۱۳سال در «اکسپدیا» مشغول به کار بود. در این سال‌ها اکسپدیا با بخش‌های مختلفی ترکیب شده و توسعه پیدا کرد. حال «پیتر کرن»، مدیرعامل فعلی اکسپدیا، ساده‌سازی کسب‌و‌کار این گروه بزرگ مسافرتی را در دستور کار خود قرار داده است. تصمیمی که به‌منزله تغییر دستاوردهای ۱۳سال فعالیت خسروشاهی در گروه مسافرتی اکسپدیا است. خسروشاهی در پاسخ به سوال شال مبنی بر نظر او در رابطه با این تصمیم کرن گفت: «من کاملا از استراتژی کرن حمایت می‌کنم چراکه شما برای زمان‌های مختلف به استراتژی‌های متفاوت نیاز دارید. اگر پیتر همان استراتژی من را دنبال کند، قطعا تصمیم نادرستی خواهد بود.» خسروشاهی گفت در زمان حضور وی در اکسپدیا، استراتژی این شرکت «تصرف زمین» بود، امروزه اما به‌لطف نفوذ بالای اینترنت برای رزرو سفرهای آنلاین، استراتژی این شرکت نیز تغییر کرده است. مدیرعامل اوبر همچنین در مورد تجربیاتی که در دوران کار خود در اکسپدیا اندوخته و در اوبر از آن‌ها استفاده می‌کند، گفت که در روزهای آغازین کار خود در اکسپدیا یک اشتباه بزرگ داشته است. او می‌گوید که در اکسپدیا قبل از اینکه «شیوه مدیریت شرکت» را با «فرهنگ شرکت» هماهنگ کند، تصمیم‌گیری‌های متعددی داشته که با شکست روبه‌رو شدند. خسروشاهی گفت: «این اشتباه است که شما قبل از اینکه اعضای تیم خود را با ارزش‌های خود آشنا کرده و همسو کنید، تصمیمی را اتخاذ کنید. من همان اشتباه را در اوبر انجام ندادم. ما خیلی سریع فرهنگ شرکت را با اعضای شرکت هماهنگ کردیم تا مشخص شود چه کسی با این فرهنگ هماهنگ است و چه کسی نه.» درس دیگری که خسروشاهی در دوران اکسپدیا آموخت انتخاب بازار مناسب برای رقابت بود. خسروشاهی در پاسخ به این نکته اظهار داشت که اوبر موقعیتی جهانی دارد و دیدگاه او این است که در جایی که می‌توانیم شماره یک باشیم، همه‌کاره می‌شویم و در جایی که فکر نمی‌کنیم بتوانیم به سرعت شماره یک شویم، همان‌طور که در جنوب شرقی آسیا آن را تجربه کردیم، عقب‌نشینی می‌کنیم. او همچنین سرعت‌عمل در تصمیم‌گیری را درس بزرگی از دوران حضور خود در «اکسپدیا» عنوان کرد. آخرین اخبار حمل‌ونقل توریستی را از «رسانه قطب‌نما» دنبال کنید.
نشست جهانی اسکیفت ۲۰۲۱:

مطالب مرتبط