رسانه قطبنما: بخش خدمات غذایی عربستان و امارات متحده عربی، شامل رستورانها، کترینگ و بیرونبرها، در چند سال گذشته رشد قابل توجهی را ثبت کردهاند. بهگفته کارشناسان، کاهش محدودیتهای کرونایی، افزایش سریع جمعیت امارات متحده عربی و تغییرات اجتماعی و اقتصادی گسترده ۸ سال گذشته در عربستان، از دلایل اصلی این جهش است.
بهگزارش «رسانه قطبنما»، گزارش «بانک اندیبی امارات» (Emirates NBD Research) نشان میدهد، بخش رستورانها و هتلها طی سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ میلادی، نرخ رشد متوسط سالانه ۸.۳ درصدی را در تولید ناخالص داخلی عربستان و امارات متحده عربی به ثبت رسانده است. به استناد همین گزارش، تراکنشهای فروش در رستورانها و کافههای عربستان و امارات از ژانویه تا آپریل ۲۰۲۴ میلادی در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۳ میلادی، بهطور متوسط ۱۱.۴ درصد افزایش یافته که تقریبا از همه بخشهای دیگر پیشی گرفته است.
طبق این گزارش، کاهش محدودیتهای اجتماعی در عربستان منجربه افتتاح رستورانها و کافههای جدیدی در سراسر این کشور شده است؛ روندی که انتظار میرود با تداوم سازگاری با هنجارهای اجتماعی جدید، ادامه یابد. از سوی دیگر رشد اقتصادی قوی عربستان موجب افزایش قدرت خرید خانوار شده است و خانوادهها میتوانند هزینه بیشتری را در رستورانها و کافهها صرف کنند. افزایش تعداد شهروندان و کارگران مهاجر در عربستان نیز به رشد این بخش کمک فراوانی کرده است. حلقه آخر این زنجیر، تلاش عربستان برای تقویت سریع گردشگری داخلی است که به گسترش بخش خدمات غذایی در این کشور دامن زده است.
حضور برندهای بین المللی در عربستان
گزارش سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد (UNWTO) نیز نشان میدهد، تعداد موسسات عرضه غذا در عربستان در سال ۲۰۲۰ میلادی به ۶۰ هزار واحد رسیده است، در حالی که تنها چند سال قبل، این تعداد کمتر از ۴۰ هزار واحد بود. تعداد کارکنان در بخش خدمات غذایی این کشور نیز از ۳۰۶ هزار نفر قبل از سال ۲۰۱۹ میلادی، به ۶۰۸ هزار نفر در سال ۲۰۲۲ میلادی رسیده است. این رشد سریع همزمان با کاهش محدودیتهای اجتماعی در عربستان و همچنین رشد بخش گردشگری تفریحی این کشور رخ داده است.
رشد سریع بخش خدمات غذایی عربستان نشانگر فرصتهای بیشمار سرمایهگذاری در این بخش است و منجربه به افزایش سرمایهگذاری شرکتهای داخلی و بینالمللی و گسترش مداوم برندهای معروف بینالمللی و فرانچایزهای داخلی در این کشور شده است. رستوران آمریکاییانا (Americana Restaurants) یکی از بزرگترین اپراتورهای رستوران در عربستان است که حق مالکیت برندهای بینالمللی از جمله پیتزا هات (Pizza Hut)، کیافسی (KFC) و غیره را دارد و در مجموع ۶۸۷ رستوران در سراسر این کشور راهاندازی کرده است. کاتریون (Catrion)، کترینگ سابق خطوط هوایی عربستان نیز یکی دیگر بازیگران اصلی خدمات غذایی عربستان است که ۵۰ درصد از درآمد حاصل از فعالیتهای غیرهوایی را هدف قرار داده است. برند کویتی الشایا (Al-Shaya) که امتیاز استارباکس را در عربستان اداره میکند، در حال حاضر ۴۵۰ شعبه استارباکس در عربستان دارد که احتمالا با رشد جمعیت و تغییرات اجتماعی که هنوز در این کشور ادامه دارد، این تعداد همچنان افزایش خواهد یافت.
سرانه بالای تعداد رستوران های امارات متحده عربی
بخش خدمات غذایی امارات متحده عربی در مقایسه با عربستان، بسیار کوچکتر است. علت این امر اقتصاد کوچکتر و جمعیت کمتر امارات متحده عربی است. با این حال، بر اساس سرانه تعداد مراکز خدمات غذایی بهازای جمعیت، امارات مراکز غذایی بیشتری نسبت به عربستان دارد، که نشاندهنده بخش گردشگری تفریحی بسیار بزرگتر، سرانه تولید ناخالص داخلی بالاتر و سابقه طولانیتر فرهنگ غذاخوردن در رستورانها و کافهها و تبدیل شدن آن به یک هنجار است.
گزارش سازمان گردشگری ملل متحد نیز نشان میدهد، تعداد مراکز غذاخوری امارات از ۲۲ هزار موسسه در سال ۲۰۲۱ میلادی به حدود ۳۰ هزار موسسه در سال ۲۰۲۴ میلادی رسیده است. بیشتر این موسسات نیز در دو امارت ابوظبی و دبی متمرکز هستند که از این تعداد حدود ۱۸ هزار واحد در دبی مستقر است. از نظر اشتغال، نیز تعداد افراد شاغل در این بخش تا قبل از همهگیری ۲۰۸ هزار نفر بود که این تعداد در سال ۲۰۲۰ میلادی به ۱۹۷ هزار نفر و در سال ۲۰۲۱ میلادی به ۲۰۷ هزار نفر رسیده است. بهنظر میرسد با حذف محدودیتها کرونایی و افزایش جمعیت امارات، این آمار در سالهای آینده افزایش پیدا خواهد کرد.
اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» دنبال کنید.