پتروشیمی میانکاله بلای جان طبیعت و تاریخ

پتروشیمی میانکاله بلای جان طبیعت و تاریخ

رسانه قطبنما: محوطه تاریخی کاله حسین آباد (مرتع للمرز و حسین آباد)، به وسیله پتروشیمی میانکاله در سکوت مدیران میراث فرهنگی تخریب شد.

به گزارش خبرگزاری فارس، در محل احداث پتروشیمی میانکاله در مرتع حسین آباد و للمرز، تکه‌های از سفال مشاهده شده است. در آن منطقه قسمت‌های تپه مانندی وجود دارد که دارای پستی و بلندی‌های غیرطبیعی است و به نظر می‌رسد نشانه وجود یک تمدن شهرنشینی تاریخی باشد. در این میان نشانه‌هایی از حفاری غیرمجاز در برخی نقاط نیز دیده می‌شود. چوپان‌ها و مردم بومی معتقدند که یک محوطه باستانی در مرتع وجود دارد و تعداد قابل توجهی از مردم مطمئن بودند با شروع فعالیت پتروشیمی در مرتع، گروهی به بهانه پتروشیمی می‌خواهند گنج محوطه باستانی کاله را از زیر زمین بیرون بیاورند.

این محوطه شناسایی شده، چندین بار توسط کارشناسان میراث فرهنگی مازندران و بهشهر جستجو شده است و به مردم برای حفاظت و جلوگیری از حفاری غیرمجاز هشدار داده شد. حال این سوال به وجود می‌آید که چرا مدیران میراث به یکباره برای تصرف این محوطه باستانی کاوش‌نشده به پروژه پتروشیمی مجوز دادند.

به‌گزارش «رسانه قطبنما»، پروژه پتروشیمی میانکاله یکی از بحث‌برانگیزترین پروژه‌های استان مازندران در چند سال اخیر بوده است که به باور کارشناسان علاوه بر آسیب‌ به محوطه تاریخی میانکاله، احداث این پروژه سبب نابودی محیط‌زیست این منطقه خواهد شد. سال ۱۴۰۰ بود که پیشنهاد احداث این پروژه در منطقه امیر آباد مازندران مطرح و پرونده آن در محیط زیست بررسی شد و در نهایت مشخص شد این پروژه مشکلات فراوانی دارد و سازمان محیط زیست  ارزیابی زیست‌محیطی این پروژه را تایید نکرد و در نهایت مقرر شد در این پروژه ساخت‌وسازی انجام نشود.

علی سلاجقه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به‌عنوان جدی‌ترین مخالف اجرای این، به کل منکر وجود این پروژه شده است؛ او در این خصوص می‌‌گوید: «پروژه‌ای به نام میانکاله وجود ندارد و از لحاظ علمی، اقتصادی و نقشه آمایش استان مازندران این پروژه قابل اجرا نیست

سعید کریمی، مدیرکل دفتر ارزیابی زیست محیطی سازمان حفاظت محیط زیست هم در مخالفت با اجرای این طرح می‌گوید: «سرمایه‌گذار پروژه پتروشیمی میانکاله سال گذشته نتوانست به اهداف خود برسد و اگر دوباره شروع به ساخت‌وساز کرده باشد با آن برخورد می‌شود؛ دلیل حساسیت موضوع این است که توان اکولوژیک منطقه در حد توسعه پتروشیمی در تالاب میانکاله نیست ولی به دلیل منفعت اقتصادی به دنبال ایجاد این پتروشیمی هستند.»

دادستان کل کشور  نیز در خصوص مجوز احداث پروژه پتروشیمی میانکاله می‌گوید: «بنده با رئیس سازمان محیط زیست راجع به همین موضوع صحبت کردم و از ایشان سوال کردم شما آیا مجوزی به این آقا دادید که بتواند در آن منطقه چنین تاسیساتی را به وجود بیاورد که ایشان گفتند خیر ما مجوزی ندادیم؛ حتما مانع آن خواهیم شد و اگر نیاز به ابطال یا اصلاح مصوبه دولت باشد، حتما موضوع را پیگیری خواهیم کرد.»

حال باید منتظر بود و دید که آیا مسئولان وزارت میراث و استان مازندران باز هم می‌خواهند دست روی دست بگذارند تا این محوطه کاوش نشده ارزشمند زیر تیغ‌های فولادین ماشین‌های سنگین راه‌سازی پتروشیمی برای همیشه نابود شود؟ از آنجایی که هر طرح علاوه بر پیوست محیط‌زیستی باید یک پیوست فرهنگی هم داشته باشد، باید دید آیا این پروژه این پیوست را دارد؟

اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید. 

مطالب مرتبط