ابراز نگرانی هتلداران از پلمب روز افزون هتل‌ها

ما نمی‌توانیم مسافر را مجبور به حجاب کنیم

ما نمی‌توانیم مسافر را مجبور به حجاب کنیم

رسانه قطبنما: رئیس جامعه هتلداران ایران از افزایش آمار پلمب روزانه هتل‌ها به دلیل آنچه رعایت نکردن حجاب توسط مسافران عنوان می‌شود، خبر داد و گفت که بیشترین پلمب‌ هتل‌ها مربوط به استان فارس بوده است.

«شرایط گردشگری و هتلداری اصلا خوب نیست و روز به روز بدتر می‌شود»؛ این را نیز جمشید حمزه‌زاده، رئیس جامعه هتلداران ایران در نشست خبری این جامعه در روز دوشنبه ۱۶ مردادماه ۱۴۰۲ یادآور شد و ادامه داد: «در چند سال گذشته مکرر با بحران مواجه شده‌ایم و صنعت هتلداری به شدت آسیب دیده است.» چالش‌های این صنعت به اعتقاد او، از ناحیه سیاست‌های غلط دستگاه‌های دولتی از جمله سازمان امور مالیاتی و وزارت گردشگری و نگاه‌هایی است که دیگر سازمان‌ها و حاکمیت به صنعت هتلداری و گردشگری دارند. 

به گزارش رسانه قطبنما، حمزه‌زاده با بیان اینکه تورم و افزایش هزینه‌ها هتلداری را به زحمت انداخته، از زیان‌دهی هتل‌ها خبر داد.

پلمب به‌خاطر حجاب: دغدغه جدید هتل‌ها

حالا اما دغدغه روز هتلداران، پلمب‌های گاه و بی‌گاهی است که به‌خاطر مسئله حجاب گریبان هتل‌ها را می‌گیرد: «هنوز آمار دقیقی از تعداد هتل‌های پلمب‌شده نداریم اما جامعه هتلداران جلسات مختلفی با وزارت گردشگری و سازمان‌های نظارتی داشته و درباره این موضوع بحث کرده‌ایم. نکته ما این است که اگر در هتلی چنین اتفاقی می‌افتد، صرفاً با مدیر هتل برخورد کنند؛ نه اینکه کل هتل پلمپ شود.» 

رئیس جامعه هتلداران ایران اضافه کرد: «بارها گفته‌ایم که هتل با جاهای دیگر فرق دارد. هتلدار نمی‌تواند مسافر را مجبور به حجاب کند. البته موقع پذیرش، از مسافران خواسته می‌شود حتما حجاب را رعایت کنند که رعایت هم می‌کنند، ولی خدمات هتل ۲۴ ساعته است و عملا نمی‌شود در تمام ساعات در این خصوص نظارت داشته باشیم.» 

کریم‌بیگی، رئیس جامعه هتلداران اصفهان نیز در این باره تصریح کرد: «در مسئله حجاب دولت می‌خواهد افراد بی‌حجاب را از خدمات محروم کند. این ممکن است در بسیاری از مراکز تجاری که زمان خدمات محدودی دارند، شدنی باشد؛ اما ما در هتل‌ها چنین امکانی را نداریم، چراکه هتل حداقل ۲۴ ساعت با مهمان قرارداد دارد و ما مکلف هستیم که براساس قرارداد خدمات کامل به مهمان ارائه دهیم. حالا اگر مسافران این موضوع را رعایت نکنند، به بن‌بست می‌رسیم؛ چون یا باید خدمات را قطع کنیم که در آن صورت مهمان شاکی می‌شود و یا اگر بخواهیم هزینه برگردانیم، هتل متضرر می‌شود. ما برای این مسئله راه‌حلی نداریم و از مقامات خواسته‌ایم به ما راه‌حل ارائه بدهند.»

نرخ پلمب هتل‌ها: دو هتل، به‌ازای هر استان

سید حسن سیادتان، عضو هیات مدیره جامعه هتلداران ایران و رئیس جامعه هتلداران فارس نیز با اشاره به اینکه بیشترین پلمب‌ها در این استان رخ داده و در هر استان یکی دو هتل به دلیل مسئله حجاب پلمب شده، توضیح داد: «این اتفاق برای یکی از هتل‌های فارس با ۷۰ پرسنل رخ داد. به دلیل پرتعداد بودن مسافران این هتل، فرایند پلمپ کردن این هتل چندین ساعت طول کشید. تا اینکه ساعت ۹ شب تمام مهمانان را از هتل بیرون و هتل را پلمپ کردند. البته با پیگیری‌های صورت گرفته این هتل سه روزه بازگشایی شد اما در بسیاری از استان‌های دیگر هتل‌هایی را داریم که چندین روز و حتی چندین هفته تعطیل بوده‌اند.»

او با اشاره به هتلی در یزد که اخیراً به دلیل مسئله حجاب پلمپ شده، خاطرنشان کرد: «هتلی در یزد داریم که حدود یک ماه و نیم است پلمپ شده و هنوز فک پلمپ نشده است. قانونگذاران باید برنامه‌ای در این حوزه اجرا کنند که این مسائل بیش از این هتلداری ضربه نزند.»

این فعال هتلداری با یادآوری اینکه پیش از این حتی در خصوص مسائل بهداشتی هتل و امثال این‌ها نیز هیچ‌وقت سابقه پلمب کل هتل را نداشته‌ایم، گفت: «قبلاً اگر اداره بهداشت به هتلی مراجعه می‌کرد و برای مثال، مشکل بهداشتی در آشپزخانه هتل دیده می‌شد، صرفاً همان بخش را برای مدتی پلمپ می‌کرد؛ اما این رویکرد که به دلیل مسئله حجاب، آن هم از سوی مسافران، کل هتل برای چندین روز پلمپ باشد بی‌سابقه بوده.»

سرمایه‌گذاران خارجی،‌ گریزان از ایران

اما آیا سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی تمایلی به سرمایه‌گذاری در هتل‌های ایران دارند یا خیر؟ پاسخ این سوال را حمزه زاده اینگونه بیان کرد: «سرمایه‌گذاران خارجی هیچ تمایلی به ورود به بازار هتلداری ایران ندارند. آن‌ها می‌گویند نمی‌خواهند در صنعت هتلداری کشوری ورود کنند که نرخ هتل به صورت دستوری از سوی دولت اعلام می‌شود.»

با این‌همه به گفته رئیس جامعه هتلداران ایران، در حال حاضر چند سرمایه‌گذار خارجی در مشهد در حوزه هتلداری حضور پیدا کردند. محمود مادرشاهیان، رئیس جامعه هتلداران خراسان رضوی نیز در این باره توضیح داد: «در این استان قبلا رشد خوبی در صنعت هتلداری داشت، ولی به خاطر برخی مسائلبا افت سرمایه‌گذاری مواجه شد. البته، همین حالا حدود ۴۰ - ۵۰ هتل درحال ساخت هستند که تا یکی دو سال آینده بهره‌برداری می‌شوند و ۷۰-۸۰ درصد این هتل‌ها ۴ و ۵ ستاره هستند. امیدواریم مشکلات سرمایه‌گذاری در این بخش حل شود.»

آمار هتل های مشهد

 اما بررسی‌ها و آمارهای مرکز آمار ایران نشان می‌دهد بیشترین هتل‌ها و مراکز اقامتی در کشور در استان خراسان رضوی متمرکز شدند؛ با این همه، میزان ضریب اشغال اقامتگاه‌ها در این استان در سال ۱۴۰۱ تنها ۳۱ درصد بوده، آن هم در شرایطی که خراسان رضوی یکی از مقاصد اصلی سفرهای داخلی و حتی، یکی از مهم‌ترین مقاصد گردشگران ورودی است. این نشان می‌دهد که ظرفیت‌های اقامتی این استان بیش از نیاز گردشگرانی بوده که وارد این استان می‌شوند. 

«پس چگونه سرمایه‌گذاری در این استان برای سرمایه‌گذاران توجیه‌پذیر است؟» این سوال خبرنگار رسانه قطبنما بود که با این جواب از سوی مادرشاهیان همراه شد: «با وضعیت فعلی، سرمایه‌گذار در بخش هتل یا باید دیوانه باشد یا عاشق، چون اصلا طرح توجیهی وجود ندارد و توجیه اقتصادی هتل‌سازی صفر است.»

رئیس جامعه هتلداران ایران نیز در پاسخ به سوال رسانه قطب‌نما، توضیح داد: «چالش اصلی این است که مطالعات نیازسنجی در وزارت میراث فرهنگی و گردشگری انجام نشده است. اگر چنین نیازسنجی انجام می‌شد، باید مبتنی بر نیازهای گردشگران، سرمایه‌گذاری صورت می‌گرفت. اما شاهد هستیم که سیاست‌گذاری دولت تنها تشویق به حضور در این بخش است.»

حمزه‌زاده در پاسخ به این پرسش که اگر سرمایه‌گذاری توجیه ندارد و تعداد هتل برابر با حجم سفرها نیست، پس هدف‌گذاری برنامه هفتم توسعه برای جذب ۱۵ میلیون مسافر بر چه مبنایی بوده، یادآور شد: «در افق ۲۰ ساله (۱۴۰۴) چقدر قرار بود ۲۵ میلیون توریست داشته باشیم! اما الان چقدر توریست داریم!؟ بنابراین برنامه هفتم توسعه باید منطبق با شرایط روز باشد. ما به شدت حامی سرمایه‌گذاران هستیم ولی این حمایت باید براساس شرایط و نیاز کشور باشد.»

هتل‌ها گران نیستند

اما یکی از انتقادات همیشگی به هتلداران، قیمت بالای هتل‌هاست؛ به‌گونه‌ای که مردم ترجیح می‌دهند به‌جای هتل در خانه‌‌های مسافر اقامت داشته باشند. شهرام شیروانی، عضو هیأت مدیره جامه هتلداران ایران و رئیس جامعه هتلداران همدان در این باره گفت: «تعارضی در ضوابط هتل و آن خانه‌ها وجود دارد. آن‌ها هزینه بالا و یا مالیاتی نمی‌پردازند و آزادی را به شیوه نادرست به اجرا می‌گذارند؛ درحالی که در مقابل هزینه‌هایی که هتل‌ها می‌پردازند، قیمت آن‌ها گران نیست. نباید که به مهمان خارجی خدمات ارزان و مجانی داد. باید به هتل‌ها کمک کرد، می‌تواند آزادسازی نرخ صورت گیرد.»

مهدی رودبارکی، عضو هیات مدیره جامعه هتلداران و نماینده هتلداران استان مازندران، در همین خصوص اظهار کرد: «حاکمیت کشورهای پیشرو در گردشگری مانند اسپانیا، عوارض و مالیات را در مناطق گردشگری آنقدر بالا تعیین می‌کند که مردم سراغ خانه شخصی نروند یا در نقاط گردشگری، خانه دوم نخرند. برای همین در سواحل کشورهای پیشرو دریا و هتل می‌بینید؛ نه مثل مناطق شمالی ما که خوش‌نشین شده‌اند.»

او ادامه داد: «زمانی که خانه مسافر شکل گرفت برای قشر ضعیف (به لحاظ اقتصادی) بود. آن زمان سه قشر بودند؛ ضعیف، متوسط و قوی. اما الان مردم دو قشر هستند؛ ضعیف و قوی. دقت داشته باشید، خانه‌های مسافر شکل نگرفتند که نرخ اجاره ۷-۸ میلیون تومانی به ازای هر شب داشته باشند.» رودبارکی همچنین خاطرنشان کرد: «آزادی‌هایی که در خانه‌های مسافر وجود دارد، با توجه به فضای فرهنگی موجود مثل روز روشن است؛ ولی این‌گونه توجیه می‌شود که مهمان هتل به دلیل نرخ گران اقامت به سمت خانه‌های شخصی می‌رود.»

۲۲ هزار خانه شبانه در کیش

مسیح‌الله صفا، رئیس جامعه هتلداران کیش نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه در ۹۱ کیلومتر مربع جزیره کیش، ۲۲ هزار «خانه شبانه» داریم، گفت: «در کیش برخی افراد خانه‌ها را ماهی ۱۰ میلیون اجاره می‌کند که سالانه ۱۲۰ میلیون تومان می‌شود، ولی مثلا در نوروز، هر شب همان خانه را ۲۵ میلیون تومان به مسافر اجاره می‌دهند!» به گفته او، «طبق آمار دادستانی ۸۶ درصد خلاف‌ها در خانه‌های شبانه رخ داده است. این درحالی است که همین حالا اقامت در هتل پنج‌ستاره کیش با صبحانه با بلیط رفت و برگشت ۴.۵ میلیون تومان است.»

رئیس جامعه هتلداران کیش در ادامه خاطر نشان کرد: «در کشور ما، دولتی‌ها صنعت گردشگری را اشتغال‌زا نمی‌بینند و دیدگاه و نظرات شخصی خود را در نظر می‌گیرند؛ از پشت میز انتقاد می‌کنند که سرمایه‌گذار خارجی نمی‌تواند به ایران بیاید و وقتی این طرف میز می‌نشینند، تاکید می‌کنند که سرمایه‌گذار باید بیاید!»

به گزارش رسانه قطبنما، در حاشیه این نشست، به مناسبت روز خبرنگار از خبرنگاران حوزه گردشگری تقدیر شد.

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

۱۰ روند صنعت هتلداری در سال ۲۰۲۳ میلادی

مطالب مرتبط