تمرکز کشورهای حوزه خلیج فارس روی آموزش رشته مهمان‌نوازی در مدارس

تمرکز کشورهای حوزه خلیج فارس روی آموزش رشته مهمان‌نوازی در مدارس

رسانه قطبنماعربستان، عمان و امارات به‌دنبال آموزش حرفه‌ای «مهمان نوازی» به دانش آموزان هستند تا هتل‌های تازه‌تاسیس و آینده خود را با نیروهای بومی و کاربلد پر کنند. در دهه اخیر، گردشگری به یکی از مؤلفه‌های کلیدی اقتصاد خاورمیانه تبدیل شده است که امارات متحده عربی نمونه موفق این تغییر است. عربستان نیز به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین کشورهای منطقه خاورمیانه قصد دارد، اقتصاد تک‌محصولی خود را تنوع ببخشد و گردشگری را پس از نفت به دومین بخش بزرگ اقتصادی خود تبدیل کند.

به‌گزارش «رسانه قطبنما»، طبق گزارش اخیر شورای جهانی سفر و گردشگری (WTTC)، صنعت سفر خاورمیانه در سال ۲۰۲۳ میلادی بیش از ۲۵ درصد رشد کرد و به حدود ۴۶۰ میلیارد دلار رسید. تعداد مشاغل گردشگری در این منطقه نیز به رقم ۷.۷۵ میلیون نفر دست یافت که از این تعداد حدود ۸۰۰ هزار نفر در امارات مشغول به کار هستند.

در بین کشورهای مختلف منطقه خاورمیانه، عربستان شتاب بیشتری برای جذب و تربیت نیروهای متخصص مهمان‌نوازی دارد. این کشور قصد دارد تا پایان دهه جاری میلادی، ۳۲۰ هزار اتاق هتل جدید افتتاح کند و تعداد گردشگران بین‌المللی خود را از ۲۷ میلیون گردشگر در سال ۲۰۲۳ میلادی به ۷۰ میلیون گردشگر بین‌المللی تا سال ۲۰۳۰ میلادی برساند. عربستان اگرچه مشکلی در زمینه تامین سرمایه برای ساخت این هتل‌ها ندارد اما تامین نیروهای کار مستعد و باکیفیت که در این هتل‌ها کار کنند، یک چالش‌ اساسی برای این کشور است. به‌خصوص که عربستان قوانین سفت‌وسختی برای «بومی‌سازی» دارد و طبق این قوانین بخشی از کارکنان هتل‌ها و کسب‌وکارها باید حتما از ساکنان بومی عربستان باشند.

از نظر تاریخی، کشورهای حوزه خلیج فارس همیشه مقصد کارگران ارزان از بازارهایی مانند هند، بنگلادش و نپال بوده است که با حقوقی بسیار پایین‌تر از استانداردهای جهانی مشغول به کار بوده‌اند. تنها در امارات متحده عربی حدود ۴ میلیون هندی ساکن است که نزدیک به ۴۰ درصد از کل جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند. حدود ۱۰ الی ۱۳ درصد از کل جمعیت عربستان را نیز هندی‌ها تشکیل می‌دهند. البته استخدام سایر ملیت‌ها تنها محدود به کشورهای فقیر یا پرجمعیت نیست. پل بریجر، مدیر اجرایی «هتل‌های راو» (Rove Hotels) در امارات متحده عربی می‌گوید که این گروه هتلداری حالا در پی استخدام نیروهای روسی است تا بتواند به تقاضای فزاینده مهمان روسی در امارات پاسخ دهد.

پس از گذشت چند دهه از حضور نیروهای کاری خارجی در کشورهای حوزه خلیج‌فارس، مقامات این کشورها به‌فکر تربیت نیروهای بومی و متخصص افتاده‌اند.  آکادمی مدیریت مهمان‌نوازی امارات (Emirates Academy of Hospitality Management) و کالج گردشگری دبی (Dubai College of Tourism) ازجمله مراکز آموزش گردشگری و مهمان‌نوازی در منطقه خاورمیانه هستند که بهبود کیفیت آموزش نیروهای تخصصی در امارات را هدف قرار داده‌اند.

حال آمیت نایاک (Amit Nayak) عضو شورای تازه تاسیس گردشگری امارات(Emirates Tourism Council)، یک نهاد دولتی متشکل از نمایندگان صنعت گردشگری و مهمان‌نوازی که هدف آن‌ها بهبود گردشگری در امارات است، درباره لزوم آموزش مهمان‌نوازی در سنین پایین می‌گوید: «هرچه بیشتر بچه‌ها را وارد تجارت کنید، مهمان‌نوازی به‌عنوان یکی از ستون‌های اصلی اشتغال به یک هنجار تبدیل می‌شود. کسب‌وکار ما باید جذاب‌تر باشد تا افراد مستعد فکر کنند که این صنعت ارزشش را دارد و باید آن را امتحان کنند.»

نایاک با اشاره به اینکه پروژه‌های زیادی در امارات در حال انجام است تا افراد مستعد را به این صنعت جذب کنند، افزود: «ظرف۱۲ تا ۱۸ ماه آینده، یکی از پروژه‌های کلیدی واردکردن مهمان‌نوازی به برنامه درسی در مقاطع پایین‌ تحصیلی در امارات آغاز می‌شود.» فیلیپ جونز، معاون ارشد عملیات هتل‌های آکور در امارات نیز گفت: «واردکردن دروس مهمان‌نوازی در برنامه درسی مدارس بسیار عالی است و از امور مالی گرفته تا توزیع، فروش و بازاریابی گستره وسیعی از مباحث را در برمی‌گیرد.»

عربستان نیز یکی دیگر از مقاصد پیشرو خاورمیانه در بحث سرمایه‌گذاری روی آموزش تخصصی مهمان‌نوازی است. اکتبر ۲۰۲۳ میلادی بود که احمد الخطیب، وزیر گردشگری عربستان، از ساخت مدرسه گردشگری و مهمان‌نوازی ریاض با هدف آموزش بخش گردشگری و سفر این کشور خبر داد. هزینه ساخت این پردیس که در منطقه قیدیا (Qiddiya) قرار دارد، حدود یک میلیارد دلار اعلام شده است و قرار است این پروژه ۵ میلیون مترمربعی تا سال ۲۰۲۷ میلادی افتتاح شود. با این حال عربستان فعلا طرحی برای آموزش گردشگری و مهمان‌نوازی در مقاطع پایین‌تر تحصیلی اعلام نکرده است. عمان دیگر مقصد گردشگری خاورمیانه است که چندین کالج و آکادمی گردشگری و مهمان‌نوازی خصوصی را در سال‌های اخیر راه‌اندازی کرده است.

اخبار گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.

مطالب مرتبط