چالش جدی برای تورهای داخلی در آستانه نوروز ۱۴۰۲

سفر گروهی ممنوع! | از پلمب اقامتگاه‌ها تا تعطیلی اتوبوس‌های دربستی

سفر گروهی ممنوع! | از پلمب اقامتگاه‌ها تا تعطیلی اتوبوس‌های دربستی

رسانه قطبنما: در آستانه یکی از مهم‌ترین فصل‌های گردشگری داخلی و بعد از بحران‌های شدید و رکود سفر در ایران، چندین مرکز اقامتی در شهرهای مختلف پلمب شده‌اند و برخی شرکت‌های مسافربری جاده‌ای نیز، از ارائه اتوبوس دربستی منع شده‌اند.

بررسی‌های «رسانه قطبنما» نشان می‌دهد تا لحظه انتشار این گزارش، هتل سرای عامری‌ها در کاشان، اکوکمپ متین‌آباد در نطنز اصفهان، نخلستان چاه عروس ابوزیدآباد کاشان، کاروانسرای دیر گچین در قم و پارک طبیعتگردی در یزد به دلیل آنچه «عدم رعایت شئونات اسلامی و عدم رعایت حجاب اسلامی» عنوان می‌شود، پلمب و تعطیل شده‌اند. به این ترتیب در آستانه تعطیلات نوروز، براساس تخمین‌ها بیش از ۳۰۰ نفر که به صورت مستقیم و غیرمستقیم در این کسب‌وکارها فعال بوده‌اند، بیکار شده‌اند.

در همین راستا، احمد دانایی‌نیا، رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری کاشان در نامه‌ای به مدیران مراکز اقامتی این شهرستان، درباره «لزوم رعایت عفاف و حجاب توسط کارکنان و مهمانان» تذکر داده است. در این نامه که توسط منابع آگاه به «رسانه قطبنما» رسیده، آمده است: «به استناد قرارگاه ارتقای سلامت، امنیت اجتماعی (قرارگاه عفاف، حجاب استان) در استانداری و شورای تامین شهرستان کاشان، ضمن لزوم رعایت کامل حجاب و عفاف اسلامی توسط مدیر و سایر کارکنان واحدها و توجیه ایشان، مقتضی است از ارائه هرگونه خدمات به افراد فاقد حجاب اسلامی خودداری نمایید. بدیهی است در صورت تساهل و عدم رعایت موازین و شئونات اسلامی توسط هر یک از مدیران محترم، برابر ضوابط و قوانین با مدیر واحد برخورد خواهد شد.»

بخشنامه رعایت حجاب در اقامتگاه های کاشان

در همین حال، محمدحسین فرهنگی، نماینده تبریز در مجلس گفته است که «بنده معتقدم نه تنها دستگاه‌هایی که به صورت مستقیم وظیفه دارند در حوزه عفاف و حجاب اقدام کنند، بلکه همه مجموعه‌هایی که بیش از ۵۰ درصد سهام آن‌ها از دولت و نهادهای عمومی غیردولتی است، باید قوانین مربوط به عفاف و حجاب را مدنظر قرار دهند. اگر زیرمجموعه‌ای موضوع عفاف و حجاب را رعایت نکرد، مجوز آن مجموعه باید لغو شود و مجوز به نهادهایی داده شود که شئونات اسلامی را رعایت می‌کنند.» به گزارش هتل نیوز، او تاکید کرده است: «در خارج از محیط کار هم اگر فردی مرتکب ناهنجاری شد، در وهله اول باید به وی تذکر داده شود و بعد مجازات‌های سبک‌تر در نظر گرفته شود. اگر موضوع‌عدم رعایت عفاف و حجاب استمرار داشت، باید مجازات‌های دیگر و تشکیل پرونده قضائی در دستور کار برای این افراد قرار گیرد.»

اما پیش از این، عزت‌الله ضرغامی، وزیر گردشگری کشور در آبان‌ماه ۱۴۰۱ گفته بود: «خیلی‌ها زودتر درباره گشت ارشاد تذکر دادند و گفتند این روش جواب نمی‌دهد. ۵ نقطه یک ون گذاشتند و تذکر می‌دهند و بعد هم این اتفاق می‌افتد، خوب این روش غلط است.» با این‌همه، او هنوز به پلمب‌های اخیر واکنش نشان نداده و این موضوع اعتراض فعالان گردشگری را برانگیخته است.

اتوبوس دربست نداریم!

در همین حال، براساس بخشنامه‌ای که از طرف اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان تهران به مدیران شرکت‌های حمل و نقل مسافربری مستقر در پایانه غرب ارسال شده، از ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۲ ارائه سرویس دربستی، تمام قراردادهای دربستی منعقده و صورت وضعیت‌های دربستی صادره بدون هماهنگی و اخذ تاییدیه قبلی، وجاهت قانونی ندارد و با متخلفان برخورد خواهد شد. این به آن معناست که بسیاری از تورهای داخلی که با سرویس اتوبوس دربستی انجام می‌شود، در نوروز ۱۴۰۲ دچار چالش جدی خواهند شد.

پیگیری‌های «رسانه قطبنما» نشان می‌دهد که هنوز برخی از مدیران آژانس های مسافرتی و برگزارکنندگان تورهای داخلی از این موضوع بی‌اطلاع هستند اما برخی از آن‌ها نیز که از این موضوع باخبر شده‌اند، معتقدند به زودی این چالش برطرف خواهد شد؛ چرا که این نخستین بار نیست که چنین اتفاقی می‌افتد. پیش از این بارها، در مقاطعی مانند مراسم پیاده‌روی اربعین نیز شرکت‌های مسافربری از ارائه سرویس دربستی منع و ملزم شده‌اند که اتوبوس‌های خود را صرفا در مسیرهای منتهی به مرزهای ایران و عراق فعال کنند.

منبع ارائه اتوبوس دربستی برای نوروز ۱۴۰۲

اما چنین بخشنامه‌ای چطور بر فعالیت برگزارکنندگان تورهای داخلی اثر خواهد گذاشت؟

زهرا نبی‌زاده، مدیرعامل و بنیان‌گذار شرکت آفتاب کلوت در این‌باره به «قطبنما» می‌گوید: «از چنین بخشنامه‌ای بی‌اطلاع هستم اما اگر این موضوع اجرایی شود، می‌تواند برای ما مشکل‌ساز شود. بسیاری از تورهای داخلی با اتوبوس انجام می‌شود و اگر امکان دربست اتوبوس از آژانس‌های مجری تورهای داخلی وجود نداشته باشد، نمی‌دانیم چطور تورهای خود را برگزار کنیم.»

این موضوع، حالا دردسری جدید به دردسرهای آژانس‌های مسافرتی اضافه کرده است؛ با این‌همه، محمد فروغی، مدیرعامل شرکت همسوسفر به «قطبنما» می‌گوید: «اولین بار نیست که با چنین موضوعاتی روبرو می‌شویم. این مشکلات و موانع همیشه وجود دارند. برداشت من این است که با نزدیک شدن به تعطیلات نوروز، این مسئله ختم به خیر شود و ما بتوانیم از طریق راه‌های مخصوص خود، برای دربست کردن اتوبوس وارد مذاکره شویم.» به اعتقاد فروغی، به دلیل برخی اختلافات درونی این فشار ایجاد شده که از ارائه سرویس‌های دربستی اتوبوس خودداری شود اما به زودی حل خواهد شد. او خاطرنشان می‌کند: «لاین مشخصی برای دربست کردن اتوبوس‌ها وجود ندارد و ما مجبوریم برای تامین اتوبوس دربستی سفرهای خود به شرکت‌های مسافربری مراجعه کنیم. شاید اگر به صورت سازماندهی‌شده، بخشی برای سرویس‌های دربستی وجود داشت، دچار چنین مسائلی نمی‌شدیم.»

این مدیر آژانس، با تاکید بر اینکه چنین خبری برای او و همکارانش در حوزه تورهای داخلی نگران‌کننده است، یادآوری می‌کند که «نگران هستیم اما چون چنین اتفاقاتی را بسیار تجربه کرده‌ایم، می‌دانیم اگر نه به صورت رسمی ولی به صورت غیررسمی و با رابطه‌هایی که داریم می‌توانیم مشکلات را حل کنیم؛ موضوعی که البته هزینه‌های بیشتری را روی دست آژانس‌ها می‌گذارد.»

به گزارش «رسانه قطبنما»، چندی پیش معاون گردشگری کشور در یک نشست خبری گفت که «در حوادث اخیر، دشمن گردشگری را نشانه گرفته بود»! علی‌اصغر شالبافیان البته به وضعیت اسفناک گردشگری پیش از تحولات اجتماعی اخیر در کشور اشاره نکرده بود. حالا با وضعیت پیش آمده و در حالی که مسئولان همواره بر طبل تو خالی توسعه گردشگری داخلی می‌کوبند، باید از وزیر گردشگری و مسئولان مربوطه پرسید که در چنین فضایی چطور می‌توان انتظار توسعه گردشگری را داشت و در این شرایط، چطور می‌توان ادعا کرد که فرصت سفر برای ایرانی‌ها فراهم شده؟

سوالاتی که البته مانند همیشه، بی‌پاسخ خواهند ماند.

آخرین اخبار بازار سفر و گردشگری را در «رسانه قطبنما» بخوانید.

مطالب مرتبط