چطور استارتاپ گردشگری یوتریپ با تکیه بر تجارت الکترونیک توانست بر بحران کرونا غلبه کند؟

چطور استارتاپ گردشگری یوتریپ با تکیه بر تجارت الکترونیک توانست بر بحران کرونا غلبه کند؟

«یوتریپ» (YouTrip) یک استارتاپ گردشگری است که با طراحی اپلیکیشن «کیف پول مجازی» و تکیه بر «فناوری مالی» (Fintech) توانسته عملکرد چشمگیری در بحران «کرونا» داشته و با سرافرازی و درآمدزایی بالایی از این طوفان اقتصادی بیرون بیاید.

«یوتریپ» استارتاپ مسافرتی و گردشگری مبتنی بر «فناوری مالی» (Fintech) است که از سال ۲۰۱۸ فعالیت خود در «سنگاپور» را با طراحی «کیف پول مجازی مسافران» آغاز کرد. این شرکت سه ساله که هم‌اکنون در «هنگ کنگ« و «تایلند» نیز فعالیت دارد، به‌کمک استراتژی‌های هوشمندانه مدیرعامل خود، «سیسیلیا چو» (Caecilia Chu) توانست بر بحران کرونا غلبه کرده و با کسب بودجه‌ای چشمگیر برای ورود به دنیای گردشگری «پساکرونا» آماده شود. در این مطلب نگاهی به سازوکار اپلیکیشن این استارتاپ، عملکرد و نحوه برخورد آن‌ها با بحران کرونا و درس‌هایی که مدیرعامل «یوتریپ» از این بحران گرفته است، می‌اندازیم.

اساس کار یوتریپ چیست؟

همانطور که اشاره شد، «یوتریپ» یک اپلیکیشن کیف پول مجازی مخصوص مسافران است که اجازه می‌دهد افراد بدون نیاز به شرکت‌های ثالث یا به‌همراه داشتن ارز نقدی با خود، تنها با داشتن یک «کارت اعتباری مجازی» تمام تبدیلات ارزی و پرداخت‌های مالی خود را در حین سفر و با استفاده از خدمات این اپلیکیشن انجام دهند. با استفاده از اپلیکیشن یوتریپ، مسافران دیگر نیازی به پرداخت هزینه‌های سنگین استفاده از کارت‌های بانکی برای تبدیل ارز در کشورهای مختلف یا صرف وقت اضافی برای تبدیل ارز در صرافی ندارند. در این اپلیکیشن افراد می‌توانند بیش از ۱۵۰نوع ارز مختلف را به‌یکدیگر تبدیل کرده و بدون پرداخت کارمزد با بهترین نرخ ارز مورد نظر خود را در کیف پول مجازی‌شان ذخیره کنند. شرکت یوتریپ با تکیه بر تسهیل روند تبادل ارزی، ارائه «مستر کارت یو» ("MasterCard You"، کارت اعتباری  یوتریپ) و مهم‌تر از همه تمرکز بر صرفه‌جویی در هزینه‌های مسافران با حذف دریافت کارمزد تبدیل نرخ ارزی، توانست با درآمدزایی چشمگیری معادل ۱۰ برابر بودجه سال گذشته خود وارد سال ۲۰۱۹ شود، تا آنکه ویروس «کووید-۱۹» و شیوع بیماری «کرونا» در آغاز سال ۲۰۲۰، آن هم از منطقه «آسیا» تمام برنامه‌های مالی و توسعه عملیاتی و معادلات این شرکت برای سال جدید را به‌هم ریخت.

یوتریپ و آغاز بحران کرونا

قطعا خبر ممنوعیت سفرهای بین‌المللی و بسته شدن مرزها برای شرکت فناوری‌محوری مانند یوتریپ نیز خبری تلخ و شوکه‌کننده بود، چرا که عملا افراد دیگر نیازی به تبدیل نرخ یا خرید ارزهای جدید نداشتند. در نیمه اول سال ۲۰۲۰ (زمستان ۱۳۹۸ و بهار ۱۳۹۹)، ورود گردشگران بین‌المللی به‌منطقه آسیا و اقیانوسیه بیش از ۶۵ درصد کاهش داشت، که این مورد ضربه اقتصادی سنگینی به صنعت گردشگری کشورهای این منطقه وارد کرد. مدیرعامل یوتریپ، «سیسیلیا چو» در این‌ خصوص می‌گوید: «در مواجهه با پیامدهای ناگهانی شیوع بیماری «کووید-۱۹» و ممنوعیت سفرها، ما نیز خود را در معرض ورشکستگی و سقوط دیدیم. پس از آغاز همه‌گیری شرکت ما بلافاصله با بررسی تغییر رفتار مخاطبان در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ (زمستان ۱۳۹۸) متوجه شد که وقت تغییر استراتژی‌ها رسیده و برای جلوگیری از ورشکستگی در تلخ‌ترین سال گردشگری دهه اخیر باید نحوه ارائه محصولات خود را تغییر داده یا محصولی جدید مناسب با نیاز روز مخاطبامان ارائه دهیم.» وی در مورد تغییر استراتژی‌های شرکت یوتریپ به «تغییر مدل درآمد» با ارائه خدمات جدید مطابق با سلیقه جدید مسافران و مخاطبان پساکرونا اپلیکیشن خود اشاره می‌کند و می‌گوید: «شرکت یوتریپ با بررسی تبادل داده‌ها در زمان واقعی و سرعت‌عمل در تغییر نحوه ارائه محصولات خود توانست مخاطبان خود را حفظ کند.» استراتژی جدید این شرکت، ارائه خدمات «پرداخت سه‌ بعدی» بود که به کاربران اجازه می‌داد با استفاده از خدمات تبدیل ارزی به‌صورت آنلاین و درون‌برنامه‌ای از هر سایتی که می‌خواهند محصول مورد نظر خود را در خارج از کشور خریداری کنند. پس از این مورد، یوتریپ خدمت دیگری به نام «کیف پول چند ارزی» نیز در اختیار مخاطبان خود قرار داد که این امکان را برایشان فراهم می‌کرد تا قبل از انجام سفرها یا انجام معاملات بین‌المللی از نرخ تبادل ارزی شرکت‌های ثالث (صرافی‌ها) باخبر شوند. چو، مدیرعامل یوتریپ در مورد اساس استراتژی‌های جدید شرکتش می‌گوید: «یوتریپ به‌عنوان یک شرکت فناوری‌ مالی، با ارائه خدمات جدید درون‌برنامه‌ای و تاکید بر «صرفه‌جویی در هزینه‌های مشتری» بدون دریافت کارمزد تبدیل ارزی در حین خرید آنلاین از شرکت‌هایی مانند «آمازون» و غیره، توانست در بحران کرونا همچنان مخاطبان خود را حفظ کرده و علاوه‌بر آن با تغییر مدل درآمد به درآمدزایی چشمگیری رسیده و از سوی دیگر به هدف شرکت که «مشتری‌مداری» بود نیز پایبند باشیم.» این تغییر مدل درآمد به یوتریپ کمک کرد که در مقایسه با مدت زمان مشابه در سال گذشته بتواند بیش از ۳۰۰ درصد درآمد بیشتری کسب کند و با افتخار برای ورود به صنعت گردشگری آینده در دوران «پساکرونا» آماده شود. عملکرد موفقیت‌آمیز «یوتریپ» و استراتژی‌ها و تغییر به‌موقع مدل درآمدزایی شرکت با حفظ آرمان‌های گروهی و احترام به سلیقه مسافران و مشتریان این اپلیکیشن، باعث شد «سیسیلیا چو» به‌عنوان یکی از ۲۵ مدیرعامل قدرتمند زن در صنعت گردشگری سال ۲۰۲۰ شناخته شده و «یوتریپ» نیز یکی از ۲۵ استارتاپ فناوری مالی برتر آسیا نام گیرد.

چرا یوتریپ استراتژی‌های خود را تغییر داد؟

شرکت‌ها و استارتاپ‌های گردشگری گاهی به‌دلایل مختلف و به‌خصوص برای درآمدزایی، افزایش سرعت رشد و جلوگیری از رکود اقتصادی و ورشکستگی مجبور به تغییر کامل استراتژی‌های خود می‌شوند. بسیاری از شرکت‌های فناوری‌محور جهان از «اینستاگرام» تا «شاپی‌ فای» (Shopify) و «پی پال» (PayPal) نیز برای جلوگیری از کاهش مخاطبان خود در دوره‌های مختلف مجبور به تغییر استراتژی‌های خود شده‌اند. بارزترین نمونه تغییر ۳۶۰ درجه استراتژی درآمدزایی را می‌توان شرکت رسانه‌ای مشهور «نتفلیکس» (Netflix) دانست که پس از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸، مدل درآمدزایی خود را از توزیع «دی وی دی‌» در شبکه پخش خانگی به «پخش آنلاین» و به اصلاح «ویدیو استریم» (Stream Video) تغییر داده و توانست در کمتر از یک سال به درآمدزایی فوق‌العاده‌ای برسد. اکنون نتفلیکس یک ابرقدرت رسانه‌ای در جهان محسوب می‌شود.  مدیرعامل یوتریپ نیز در خصوص دلیل تغییر استراتژی‌های خود می‌گوید: «شرایط بحران‌ها ممکن است باهم متفاوت باشد، اما اغلب همه یک نتیجه مشترک دارند که آن هم «نوآوری و تغییر در ارائه خدمات» است. تنها تفاوت بحران کرونا با سایر چالش‌های گذشته را می‌توان «سرعت تغییر رفتار مصرف‌کننده» و «تغییر سلیقه مسافران» دانست، به‌همین دلیل برای شرکت‌ها بسیار اهمیت دارد که بتوانند هرچه سریع‌تر مدل درآمدی جدیدی با «طوفان فکری» برای خود طراحی کرده که پاسخگوی نیاز روز مخاطبانشان باشد. چنین سرعت عملی مانع از دست رفتن ارتباط با کاربران و مشتریان وفادار می‌شود.» وی در ادامه صحبت‌های خود می‌گوید: «این تغییر سرعت عملکرد و تعیین استراتژی‌های جدید، به‌خصوص زمانی ارزش و اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که صحبت از یک شرکت گردشگری مبتنی بر فناوری مالی به‌میان باشد.»

تاثیر بررسی داده‌ها در فرآیند تغییر استراتژی‌ها

«آگاهی حرف اول را می‌زند»، این جمله‌ای است که «سیسیلیا چو» بسیار بر آن تاکید دارد. وی عقیده دارد: «اگر شما اطلاعی از پرسونای مخاطب یا نیازهای روز و تغییرات سلیقه او ندارید، چطور می‌‌توانید محصولی مطابق با نیازهای روز او طراحی کرده و درآمدزایی داشته و از ورشکستگی نجات پیدا کنید؟» بنابراین، «داده‌های مخاطب‌محور» در این مرحله اهمیت دوچندان پیدا می‌کنند. یوتریپ نیز با تشخیص به‌موقع و سریع زمان شروع بحران و بررسی گسترده اطلاعاتی که از مخاطبان خود در اختیار داشت و به کمک پلتفرم‌های مختلف توانست از دل بی‌نظمی، الگویی از نظم پیدا کرده و ترجیحات و تغییرات سلیقه کاربران و مسافران پساکرونا را تشخیص دهد. جالب است بدانید، یوتریپ بررسی رفتار مخاطبان را از ژانویه ۲۰۲۰ (دی‌ماه ۱۳۹۸) و هنوز زمانی که خبر شیوع بیماری به دنیا غرب نرسیده بود، آغاز کرد. بخشی از این داده‌ها مربوط به اطلاعات مالی مانند درآمدها و داده‌های حاصل از معاملات تبادل ارزی بود، اما تمرکز اصلی جمع‌آوری داده‌های این شرکت بر بررسی دقیق رفتار و تغییرات بینش آنلاین و آفلاین کاربران اپلیکیشن خود بود. چو و گروه یوتریپ عمده تمرکز خود را بر بررسی رفتار مخاطبان گذاشته و بلافاصله متوجه شدند که میزان خرید از خرده‌فروشی‌های آنلاین با آغاز بحران کرونا و قرنطینه خانگی بیش از ۲۰۹ درصد در سطح جهانی، جهش داشته است. پر واضح است، زمانی که شرکتی که بر فناوری مالی مبتنی بوده و تمرکز اصلیش بر تبادل نرخ با استفاده از کیف پول مجازی است، برای حفظ مشتریان و کاربران خود در بحران کرونا و جذب مخاطبان بیشتر، روش درآمدزایی خود را به ارائه خدمات برای خرید آنلاین از سراسر جهان، به‌صورت درون‌برنامه‌ای با استفاده از تبادل ارزها بدون کارمزد تغییر دهد. به‌بیان ساده، یوتریپ مدل درآمد خود را هم‌اکنون به «تجارت الکترونیک» تغییر داده است، چرا که به‌عقیده مدیرعامل موفق این مجموعه: «در شرایط کنونی، نیازهای مخاطب و ارائه محصول متناسب با آن بوده که حرف اول را می‌زند.» وی در ادامه صحبت‌های خود می‌گوید: «ما هر روز شاهد افزایش استفاده افراد از خدمات جدید یوتریپ هستیم. روزانه بیش از ۱۰ تا ۳۰ درصد کاربر در سراسر جهان به استفاده از خدمات تجارت الکترونیک روی می‌آورند، بنابراین باید به اضافه کردن چنین خدماتی به اپلیکیشن‌های فناوری مالی توجه داشت. قطعا تمرکز برچنین موردی و تنوع در ارائه محصولات باعث خواهد شد، زمانی که شرایط به حالت پیش از خود بازگشته و حتی بهتر از آن بازگشته و سفرها رونق دوباره بیابند، شرکت ما تبدیل به‌ یکی از قوی‌ترین شرکت‌های فناوری مالی خواهد شد که خدمات متنوعی در اختیار طیف گسترده‌ای از مشتریانی که نیاز به تبادل ارزی برای انجام معاملات بین‌المللی خود دارند، قرار می‌دهد.»

درس‌هایی از زبان یکی از موفق‌ترین مدیرعاملان گردشگری

قطعا بحران کرونا با صدها چالش و هزاران درس همراه بوده است. هنوز هم دوران شیوع بیماری به‌پایان نرسیده اما دیگر زمان دست روی دست گذاشتن نیست، به عقیده «سیسیلیا چو»: «شرکت‌هایی که از طوفان کرونا بیرون بیایند، سرنوشت‌ساز آینده سفرها خواهند بود.» وی درخصوص درس‌هایی که از این بحران گرفته می‌گوید: «این تغییر ۳۶۰ درجه مدل درآمد برای ما نیز با درس‌های بسیار بزرگی همراه بود. ما در این بحران بیش از هر زمان دیگری متوجه شدیم که چقدر عملکرد گروهی و کار تیمی در موفقیت شرکت نقش داشته و برای بیرون آمدن از بحران باید به تک‌تک اعضای تیم خود ارزش و اهمیت داد. به‌همین دلیل حفظ «روحیه تیمی» و «ایجاد انگیزه گروهی» با کنار هم بودن و حفظ همدلی، یکی از درس‌های مهم بحران کرونا برای تیم و شرکت یوتریپ بود.» علاوه‌بر این مورد، وی به «جلوگیری از ورشکستگی شرکت» و «مقاومت در مقابل بحران کرونا»  به‌عنوان چالش‌های بزرگ بر سر راه شرکت خود اشاره کرده و می‌گوید: «این دو مورد به ما یاد داد که «تیزبینی» باعث موفقیت خواهد شد و در واقع بحران کرونا، زمانی برای امتحان ارزش‌ها و اعتقاد شخصی و گروهی ما است. این که بدانیم چقدر قوی هستیم، چه نقطه ضعف‌های داریم و نقطه قوتمان چیست؟! این‌ها همگی از درس‌های بحران کرونا برای من و تک تک اعضای یوتریپ بود.» چو در خصوص سایر درس‌هایی که از بحران کرونا گرفته است به موارد زیر اشاره می‌کند:
  • سازگاری با رویکردهای جدید و سرعت‌عمل در هماهنگی با شرایط تازه، عامل بقای شرکت‌ها است.
  • انعطاف‌پذیری، خلاقیت، نوآوری و استقبال از ایده‌های تازه به‌شدت برای درآمدزایی شرکت‌ها حیاتی است. طوفان‌های فکری به ایجاد مدل‌های جدید درآمدزایی کمک می‌کند.
  • هرگز مخاطبان خود را نباید رها کرد. رفتار خوب، رسیدگی به دغدغه‌ها و رفع نگرانی‌های کاربران و مشتریان وفادار در بحبوحه انزوای جهانی و هرج‌ومرج بسته شدن مرزها و به‌خصوص رسیدگی به ترس از دست رفتن سرمایه‌های مسافران و ایجاد اطمینان‌خاطر در آن‌ها از امنیت مالی کلید موفقیت و جذب مخاطبان بیشتر در دوران «پساکرونا» است.
وی در انتهای صحبت‌های خود افزود: «تکیه بر وحدت تیمی و توجه به دغدغه دیگران و رفتارهای انسان‌دوستانه با مخاطبان، همدلی و همدردی در زمانی که به شما نیاز دارند، به شرکت و برند شما ارزش و شخصیت می‌بخشد.» بیشتر بخوانید: ۵ گام موثر برای موفقیت صنعت گردشگری در سال ۲۰۲۱

مطالب مرتبط