بفرمایید شام در یک رستوران نفرین‌شده ۲ هزار ساله! + ویدیو

بفرمایید شام در یک رستوران نفرین‌شده ۲ هزار ساله! + ویدیو

رسانه قطبنما: شما به صرف شام در یک رستوران نفرین‌شده در میان خرابه‌های یک شهر باستانی چند هزار ساله دعوتید! اینجا رستوران  Awna واقع در شهر باستانی هگرا (Hegra) در عربستان است که سرآشپز ۳ ستاره میشیلن آن، آنتونی جهانو که یکی از جوان‌ترین استعدادهای آشپزی جهان است، با یک منوی ۹ بخشی ویژه میزبان شما است. 

قبل از اینکه بیشتر درباره این رستوران منحصربه‌فرد و نفرین‌شده توضیح دهیم، ابتدا این ویدیو را تماشا کنید:


Awna رستورانی مدرن در محوطه باستانی هگرا است. این رستوران روبه‌روی یک مقبره سنگی بزرگ قرار گرفته که از دوران نبطی‌ها بر جای مانده است. رستورانی که در ترکیب با مقبره، صخره‌های ماسه‌ای منطقه و صحرا، چشم‌انداز شگفت‌انگیزی را به‌وجود آورده است و داستان جذاب و ترسناکی از نفرین این شهر چند هزار ساله دارد. 

رستوران نفرین‌شده کجاست؟

برای اینکه به این رستوران برسید باید خودتان را به شهر العلا (Alula) در استان مدینه برسانید. وقتی به شهر العلا رسیدید، باید به سمت مرکز توریستی هگرا حرکت کنید. یک لندرور کلاسیک روباز منتظر شماست تا از ورودی هگرا شما را با یک تور ۷ دقیقه‌ای که از میان مقبره‌های باستانی عبور می‌کند، به این رستوران برساند؛ رستورانی که با اجرای شبانه موسیقی و تلفیقی از پذیرایی باستانی و مدرن، لحظات جذابی را برای مهمانان خود رقم می‌زند.

اما چرا این رستوران یکی از منحصربه‌فردترین رستوران‌های جهان است؟ همانطور که پیش از این گفتیم رستوران Awna در محوطه باستانی هگرا قرار گرفته است. این محوطه باستانی که با نام‌های حجر و مدائن صالح نیز شناخته می‌شود، اولین سایت میراث جهانی عربستان است که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. 

شهر باستانی هگرا که بیش از ۲ هزار سال قدمت دارد، روزگاری چهارراه تجارت جهان بود و با نام جاده ادویه و جاده عطر، میزبان بازرگانان ثروتمندی بود که عطر، عود و ادویه خرید و فروش می‌کردند. 

Awna نیز با الهام از نقش باستانی این شهر، قرار است نمایانگر ارتباط انسانی، شادی دور هم بودن و گرامیداشت سنت‌های باستانی هگرا و نبطی‌هایی باشد که علاقه زیادی به‌برگزاری مهمانی‌های پر زرق‌وبرق داشتند و همچنین، توجه همگان را به مقبره‌های باستانی هگرا جلب کند؛ اما این همه ماجرا نیست!

چرا هگرا نفرین شد؟

همانطور که اشاره شد، هگرا شهری باستانی با سازه‌های سنگی است که در شمال غربی عربستان، در استان مدینه و در منطقه باستانی العلا قرار گرفته است. هگرا دومین شهر بزرگ نبطی‌ها محسوب می‌شود که از قرن چهارم پیش از میلاد تا سال ۱۰۶ پس از میلاد بر بخشی از منطقه حکومت کردند؛ امپراطوری مرموزی که اغلب مردم جهان آن را با شهر بزرگ «پترا» در اردن می‌شناسند.

نبطی‌ها که عشایری بیابان‌گرد بودند، به تاجرانی ماهر تبدیل شدند که راه‌های تجارت عطر و ادویه از عربستان و اردن به مدیترانه، مصر، سوریه و بین‌النهرین را کنترل می‌کردند. اما در سال ۱۰۶ پس از میلاد، با یورش امپراتوری روم به تدریج تمدن نبطی از بین رفت. امروزه تنها ۱۱۱ مقبره سنگی از شهر باستانی هگرا برجای مانده است.

اگرچه هگرا در مقایسه با پترا در اردن، مقبره‌های کمتری دارد اما ۲ هزار سال دوری مردم و مسافران از این شهر باستانی سبب شده تا این مقبره‌های باستانی با کمترین آسیب تا امروز حفظ شوند، اما دلیل این دوری چه بود؟ نفرین!

نگاهی به منابع تاریخی نشان می‌دهد که در قرن نهم هجری زمانی که پیامبر اسلام برای مقابله با ارتش روم عازم جنگ تبوک بود، هنگام گذر از این شهر باستانی از توقف سربازان در این منطقه جلوگیری کرد؛ چرا که این شهر همان شهر قوم ثمود بود که پس از کشتن ناقه حضرت صالح به عذاب الهی گرفتار شده و از بین رفتند؛ روایتی که در قرآن نیز به آن اشاره شده است و از این قوم به‌عنوان مردمانی ظالم یاد شده که خانه‌های سنگی محکم در دل کوه می‌ساختند.

این مسئله سبب شد تا مسافران و بازرگانان در طی هزاران سال از این منطقه نفرین‌شده دوری کنند. حالا عربستان پس از ۲ هزار سال، از اواخر سال ۲۰۲۰ میلادی، درهای هگرا را به‌روی گردشگران گشوده است. هگرا که تا چند سال پیش اصلا جاذبه گردشگری نبود و بازدیدکننده‌ای نداشت حالا قرار است به یکی از جاذبه‌های اصلی گردشگری منطقه العلا و جهان تبدیل شود و توجه گردشگران را از پترا به‌سوی خود بازگرداند. 

 سال ۲۰۰۸ میلادی بود که هگرا در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید تا اولین میراث عربستان باشد که در فهرست یونسکو ثبت می‌شود. نگاهی به سایت میراث جهانی یونسکو نشان می‌دهد عربستان با ثبت ۶ اثر در فهرست یونسکو از بین ۱۶۷ کشور عضو یونسکو، در رتبه ۵۷ ایستاده است؛ این در حالی است که ایران با ثبت جهانی ۲۶ اثر تاریخی و طبیعی در فهرست جهانی یونسکو در رتبه ۱۰ قرار دارد. عربستان که به‌تازگی به فکر توسعه صنعت گردشگری خود افتاده است، با تدوین یک برنامه اصولی در حالی برای بهره‌گیری حداکثری از معدود میراث باستانی ثبت‌شده خود تلاش می‌کند که ایران با بهره‌مندی از ده‌ها اثر ثبت‌شده در میراث جهانی یونسکو، نتوانسته از این ظرفیت برای رونق گردشگری خود استفاده کند. 

عربستان در راستای سند چشم‌انداز ۲۰۳۰ میلادی که هدف آن کاهش وابستگی به نفت و تنوع‌بخشیدن به اقتصاد است، در پی توسعه گردشگری است تا طی ۲ دهه آینده تبدیل به یک مرکز جهانی تجارت و گردشگری شود که آفریقا، آسیا و اروپا را به هم متصل می‌کند. در همین راستا، برای اولین بار در دسامبر ۲۰۱۹ میلادی صدور ویزای توریستی را راه‌اندازی کرد که به بازدیدکنندگان عادی و بدون اهداف تجاری یا مذهبی، اجازه ورود به این کشور را می‌داد. 

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

شهر نئوم عربستان کجاست؟ | درباره شهر لاین + ویدیو و عکس

مطالب مرتبط