شیراز به چه چیزی معروف است؟ | ۱۰ نکته که باید درباره شیراز بدانید

شیراز به چه چیزی معروف است؟ | ۱۰ نکته که باید درباره شیراز بدانید

رسانه قطبنما: وقتی صحبت از شیراز شود، هر کس به یاد یک چیز خاص می‌افتد؛ یکی به یاد شعرا و حافظیه و سعدیه، یکی دیگر به یاد کوروش و تخت جمشید و دیگری باغ‌های نارنج و عطر‌ آن را به یاد می‌‌آورد. 

شیراز همان شهر جذابی است که با هربار جستجو درباره آن و یا سفر به آن، چیزهای جذاب‌تری درباره‌اش یاد می‌گیریم. 

شما با شنیدن نام شیراز به یاد چه چیزی می‌افتید؟ بیاید با هم مرور کنیم که شیراز به چه چیزهایی معروف است و با چه چیزهایی شناخته می‌شود؟ موضوعاتی که بعضی از آن‌ها را شاید پیش از این نمی‌دانستیم!

شیراز به چه چیزی معروف است- مردم دل به نشاط

مردم «دل به نشاط»

یکی دیگر از ویژگی‌هایی که شیراز را با آن می‌شناسند، مردمانی شاد و خوش‌گذران است؛ تا جایی که شیرازی‌ها با لهجه شیرینشان، خود را مردمانی «دل به نشاط» یا «خوش‌گذران» توصیف می‌کنند. اینجاست که حافظ می‌گوید: 

به شیراز آی و فیض روح قدسی

بجوی از مردم صاحب‌کمالش

مرکز انگور 

درباره نام‌گذاری شهر شیراز، روایت‌های بسیاری وجود دارد. یکی از این روایت‌ها، این است که نام شیراز، برگرفته از نام پسر تهمورس (از پادشاهان سلسله پیشدادیان) بوده و در کاوش‌های باستان‌شناسی تخت جمشید نیز اشاراتی به قلعه «شیرازیس» در لوح‌های عیلامی دیده می‌شود. اما یکی از جالب‌ترین معانی که برای شهر شیراز عنوان می‌شود، «مرکز انگور» است. این تعبیر، از این روست که شیراز از گذشته تاکنون، یکی از مراکز فروش انگور در ایران بوده است. 

خانه‌‌ های جذاب قجری 

شیراز به چه چیزی معروف است- عمارت شاپوری

به خانه‌های قدیمی و قجری شیراز که بروید و از پشت‌ پنجره‌های رنگی آن به حیاط سرسبز خانه نگاه کنید، دختر زیبایی را می‌بینید که با چشمان مشکی و دامن رنگا‌رنگ خود کنار حوض آب و زیر درختان سبز پرسه می‌زند. 

خانه‌‌های شیراز، یکی از معروف‌ترین جاذبه‌های دیدنی این شهر است که فرهنگ و آداب ‌و رسوم مردمان آن را روایت می‌کند. برخی از زیباترین این خانه‌‌ها عبارتند از: 

  • خانه صابر
  • خانه فروغ‌الملک
  • خانه منطقی‌‌نژاد
  • خانه زینت‌الملک
  • خانه صالحی
  • خانه نصیرالملک
  • عمارت شاپوری

نارنج و ترنج 

با شروع اردیبهشت ماه، به هر کوچه و خیابان شیراز که قدم بگذارید، از عطر خوش بهار نارنج مست می‌شوید. باغ‌های نارنج و درختانی که در خیابان‌های شیراز و خانه‌های قدیمی آن وجود دارد، این شهر را مملو از بوی خوش شکوفه‌های نارنج می‌کند. به همین دلیل است که بسیاری از مسافران اردیبهشت را برای سفر و گشت‌وگذار در شیراز انتخاب می‌کنند. 

فریدون مشیری، شاعر معاصر ایران، در وصف زیبایی شهر شیراز در بهار می‌گوید: 

هر که بیند همچو من شیراز را فصل بهار

می‌زند بی‌شک از این‌جا پشت پا بر هر دیار

آن بهشت جاودان شیراز می‌باشد که باد

مشک تر می‌آورد با خود ز هر سو بار بار

پیشنهاد «رسانه قطبنما»: اردیبهشت سفر کجا بریم؟ | لیست مقاصد داخلی و خارجی

فالوده شیرازی 

مگر می‌شود اسم شیراز بیاید و به یاد فالوده شیرازی آن نیفتیم. فالوده شیرازی یکی از محبوب‌ترین خوراکی‌های شیراز است که حالا بسیاری از گردشگران خارجی نیز آن را به‌عنوان دسر بعد از غذا صرف می‌کنند. رشته‌های نشاسته یخی با گلاب، بستنی و شهد آلبالو، در روزهای گرم شیراز، حالتان را سر جا می‌آورد. 

کلم پلو و مرصع پلو 

شیراز به چه چیزی معروف است- مرصع پلو

کلم پلو و مرصع پلو، از غذاهای اصیل و سنتی شیراز است که می‌توانید در رستوران‌ها و غذا‌خوری‌های این شهر امتحان کنید. ترکیب کلم پلو با گوشت قلقلی و سبزی‌های معطر، طعم بی‌نظیری به این غذا می‌دهد. از طرف دیگر مرصع پلو با طعم ترش زرشک و خلال پرتقال و شیرینی کشمش‌هایی که روی آن می‌ریزند، تجربه‌ای دل‌چسب از غذای شیرازی در ذهنتان ثبت می‌کند. 

گل و بلبل و شراب

شیراز از سال‌های دور به شهر گل، بلبل و می معروف بوده و هنوز هم بسیاری از گردشگران این شهر را، مانند سعدی، شعر عشق، شراب و گل می‌دانند:

آن که نشنیده‌ست هرگز بوی عشق

گو به شیراز آی و خاک ما ببوی

شعر و ادب 

خوشا شیراز و وضعِ بی‌مثالش

خداوندا نگه‌ دار از زوالش

سفر به شیراز بدون تفالی بر دیوان حافظ بر سر مزارش یا قدم‌زدن در آرامگاه سعدی، حتماً چیزی کم دارد. این شهر، مهد شعر و ادب فارسی‌زبانان است و گردشگران را به هر بهانه‌ای، از عید نوروز گرفته تا شب‌‌ یلدا و روز حافظ و سعدی، بر سر آرامگاه این شاعران نامدار می‌کشاند. جالب است بدانید سعدیه در ابتدا خانقاه سعدی بوده و امروزه به زیارتگاه دوستداران و مریدان او تبدیل شده است. در کنار آرامگاه این شاعران بزرگ، باغ‌ها و درختان اطراف مزار آن‌ها نیز زیبایی این مکان را دو‌چندان کرده است. 

تاریخ و تمدن چند هزار ساله

شیراز به چه چیزی معروف است- تخت جمشید

شیراز در کنار جنبه‌های هنری و ادبی خود، تاریخ و تمدن چندین هزار ساله ایران را در دل خود جای داده است. به شیراز که سفر می‌کنید، انگار در حال قدم زدن در کتاب تاریخ و تمدن ایران هستید؛ از تخت جمشید و پاسارگاد گرفته، تا نقش رستم و میراث باشکوه ایران‌ باستان، هر کدام صفحات ارزشمندی از تاریخ ایران عزیزمان را یادآوری می‌کنند و چه چیزی ارزشمندتر از این که جایی قدم بگذاریم که روزی کوروش هخامنشی قدم گذاشته است؟

علاوه بر این، این شهر، پایتخت پادشاهان بسیاری در دوره‌هایی مانند هخامنشیان و زندیه بوده و از این رو، شهری مهم در تصمیم‌گیری‌های سیاسی بوده است.

باغ های ایرانی 

اگر بگوییم شیراز یکی از شهرهایی است که بیشترین باغ‌های ایرانی را در خود جای داده، بیراه نگفته‌ایم. رودخانه‌ای که از وسط این شهر در دوران زندیه می‌گذشت، این شهر را به بهترین مکان برای ایجاد باغ‌هایی مانند باغ جهان‌نما، باغ نظر و باغ مزار حافظیه و سعدیه تبدیل کرده بود. در دوران قاجار هم، باغ نارنجستان قوام، باغ عفیف‌‌آباد یا گلشن و باغ ارم با دحوض‌ آب، درختان نارنج، سرو و کاج، شیراز را به خانه باغ‌‌های ایرانی تبدیل کرد. 

مطالب بیشتر در مورد مقاصد و جاذبه‌های داخلی و خارجی را در وب‌سایت «رسانه قطبنما» دنبال کنید. 

مطالب مرتبط