کپوبافی دزفول و منسوجات سنتی کاشان جهانی شدند + عکس

کپوبافی دزفول و منسوجات سنتی کاشان جهانی شدند + عکس

رسانه قطبنما: دزفول به عنوان شهر جهانی کپوبافی و کاشان به عنوان شهر جهانی منسوجات سنتی در شورای جهانی صنایع دستی ثبت شدند.

به گزارش رسانه قطبنما، سیدعزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در حساب توییتری خود اعلام کرد که «شورای جهانی صنایع‌دستی، ۲ شهر ‎دزفول و ‎کاشان را به عنوان شهر جهانی کپوبافی و شهر جهانی منسوجات سنتی به ثبت رساند. بازرسی‌های دقیق ارزیابان، تکمیل مستندات و بررسی‌های میدانی پشتوانه‌ این رویداد مبارک هستند.»

ضرغامی تصریح کرد: «ثبت جهانی ‎دزفول و ‎کاشان قبل از آنکه یک امتیاز محسوب شود، یک مسئولیت است. جهانی شدن، یعنی افزایش مسئولیت برای تقویت رویکرد توسعه‌، افزایش کارگاه‌ها، گسترش آموزش، اشتغال، عمومی‌سازی و پایدار کردن این جایگاه در سطح بین‌الملل.»

وی توضیح داد: «‎کپوبافی، هنر بافندگی از ضایعات درخت خرماست. مصنوعات بسیار زیبا، محکم و کاربردی، بدون نیاز به هزینه‌ گزاف ریالی و ارزی برای مواد اولیه! صنایع‌دستی، رکن مهم اقتصاد فرهنگ است و باید غفلت‌های گذشته را جبران کرد.»

کپوبافی دزفول

کپو­بافی از صنایع­ دستی استان خوزستان است. کپو در لغت دزفولی به سر یا کله و اصطلاحاً هر شی کروی یا چمباتمه زده گفته می‌شود و کپوبافی به ظروف در­دار کروی بافته‌شده گفته می‌شود. این هنر در دسته بافته­‌های حصیری قرار می‌گیرد که با پیچیدن برگ خرما به دور نی‌­هایی که کِرتَک نام دارد به شکل فتیله‌‌ای بافته می‌شود. کرتک گیاهی خودرو است و در مناطق باتلاقی و گرمسیر به ­وفور رشد می‌کند. ساقه‌­های این گیاه شبیه به ساقه‌­های گندم و مانند نی بندبند است. این گیاه خوراک هیچ حیوان یا حشره‌‌ایی نیست و دچار آفت نیز نمی‌شود که این امر دوام محصولات بافته‌شده با این چوب را صدچندان می‌کند. از کرتک برای مغز ردیف­‌های بافته‌شده در کپو استفاده می‌شود.

کپوبافی دزفول

این صنایع­ دستی به­ دست زنان با ذوق و هنرمند این استان بافته می‌شود و کلیه مواد تشکیل‌دهند‌ه آن از طبیعت خوزستان تامین می‌شود. در سال­‌های اخیر برخی هنرمندان این منطقه برای اضافه کردن رنگ به آثارشان از کامواهای رنگی نیز در مراحل بافت استفاده می‌­کنند. از مهم ترین مراکز کپو­بافی در استان خوزستان می‌توان به دزفول و روستاهای اطراف آن از جمله منطقه شهیون نام برد.

منسوجات سنتی کاشان - شعربافی کاشان

منسوج نیز ماده‌ای انعطاف‌پذیر است که با ایجاد شبکه‌ای به‌هم‌پیوسته از نخ ایجاد می‌شود. به تعبیری می‌توان گفت منسوجات هر آن چیزی است که بافته می‌شود. کاشان در حوزه منسوجات سنتی شهرت دارد و از جمله منسوجات این شهر می‌توان به شعربافی و زری‌بافی اشاره کرد.

منسوجات سنتی کاشان - شعربافی کاشان

براساس این گزارش، تاکنون ۱۱ شهر و ۳ روستا ایران به عنوان شهر و روستای جهانی در رشته‌های مختلف صنایع دستی در شورای جهانی صنایع دستی ثبت شدند. اکنون با ثبت دزفول و کاشان، شهرهای جهانی صنایع دستی ایران به ۱۳ شهر رسید.

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

میراث جهانی یونسکو در ایران | لیست میراث ملموس و ناملموس + اینفوگرافیک

مطالب مرتبط