۵ کاربرد بلاکچین در گردشگری + ۴ مزیت مهم

۵ کاربرد بلاکچین در گردشگری + ۴ مزیت مهم

رسانه قطبنما: بکارگیری بلاکچین در گردشگری، با تغییر نحوه تراکنش‌ و ذخیره داده‌ها و کاهش یا حذف واسطه‌های گردشگری، تحولات بسیاری را در کسب‌وکار‌های صنعت گردشگری ایجاد کرده و خواهد کرد. 

تحقیقات حاکی از رشد قابل‌توجه کاربرد بلاک چین در گردشگری و دیگر صنایع است؛ به‌طوری‌که طبق بررسی‌های شرکت‌ تحقیقاتی Statista، هزینه‌های جهانی برای راه‌حل‌های بلاکچین در سال ۲۰۲۱ به ۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار رسیده است و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۴ تقریباً به ۱۹ میلیارد دلار آمریکا خواهد رسید.

از این رو، استفاده از فناوری بلاکچین در گردشگری برای اعتبارسنجی و دسترسی به داده‌ها و حفاظت از هویت در کسب‌وکار‌ها بسیار رونق یافته و بسیاری از شرکت‌ها از بلاکچین برای نگهداری سوابق و تراکنش‌های درون شرکتی استفاده می‌کنند. 

اما از دیگر کاربرد‌های بلاکچین در گردشگری چه می‌دانید؟ آیا فناوری بلاک چین در گردشگری می‌تواند به حذف واسطه‌ها کمک کند؟

برای پاسخ به این سوالات، بیایید نخست به سراغ تعریف بلاکچین برویم و پس از بررسی ساختار ذخیره داده‌ها در آن، به بررسی کاربرد‌های بلاکچین در گردشگری بپردازیم.

بلاکچین چیست و چرا مهم است؟

بلاکچین در صنعت گردشگری

بلاکچین برای اولین‌بار به‌عنوان یک پروژه تحقیقاتی در سال ۱۹۹۱ میلادی مطرح شد و پس از آن در سال ۲۰۰۹ میلادی با کاربرد گسترده بیت‌کوین بر سر زبان‌ها افتاد. در سال‌های بعد، استفاده از بلاکچین با ایجاد ارز‌های دیجیتال متنوع، توکن‌های غیر‌قابل تعویض (NFT) و قرارداد‌های هوشمند، گسترش یافت.

بلاکچین (Blockchain) یا زنجیره بلوکی، یک سیستم ثبت اطلاعات است که هرگونه تغییر ناخواسته، هک یا تقلب در سیستم را عملاً غیرممکن می‌کند. این فناوری در اصل مانند یک پایگاه داده یا دفتر‌کل توزیع‌ شده است که بین گره‌های یک شبکه کامپیوتری به اشتراک گذاشته می‌شود.

هر بلوک این زنجیره حاوی تعدادی تراکنش است و هر بار که یک تراکنش جدید اتفاق می‌افتد، سوابق و داده‌های این تراکنش به این بلو‌ک‌ها اضافه و در این دفترکل ثبت می‌شود. در این فناوری، از یک رشته متنی به‌نام «هش» برای رمزنگاری هر یک از بلوک‌ها استفاده می‌شود.

داده‌ها در سیستم بلاکچین غیرمتمرکز است و می‌تواند در همه گره‌ها و کامپیوترها توزیع شود. در واقع تمرکززدایی در فناوری بلاک‌ چین موجب شده تا هیچ‌ نهادی کنترل کاملی بر پردازش اطلاعات نداشته باشد.

با همه این‌‌ها بلاکچین چه اهمیتی برای کسب‌وکار‌ها دارد؟

بدیهی است که کسب‌وکار‌ها بر اساس داده‌ها و اطلاعات به‌روز، استراتژی‌های بازاریابی خود را تنظیم می‌کنند؛ کسب‌وکارهای گردشگری نیز برای بازاریابی گردشگری بر همین اساس عمل می‌کنند. حالا هر چه این اطلاعات سریع‌تر به مدیران برسد و دقیق‌تر باشد، کسب‌وکار‌ها هم در پیشبرد اهدافشان موفق‌تر خواهند بود.

بلاکچین فناوری ایده‌‌آلی برای دسترسی فوری به این اطلاعات است. این دفتر کل غیر‌قابل تغییر، داده‌ها را به‌طور شفاف ذخیره می‌کند و پتانسیل آن را دارد تا دسترسی افراد به شبکه را محدود کند. 

صاحبان مشاغل می‌توانند به‌کمک شبکه بلاکچین سفارش‌ها، پرداخت‌ها، حساب‌ها و بسیاری موارد دیگر را ردیابی کنند؛ جزئیات یک معامله را مشاهده کنند؛ کارایی برنامه‌های خود را بسنجند و فرصت‌های جدیدی را به دست بیاورند.

بلاکچین چگونه کار می‌کند؟

بلوک، گره، هش، زنجیره و… از واژه‌هایی است که در ساز‌وکار بلاچین بسیار شنیده می‌شود.

همانطور که در تعریف بلاکچین به آن اشاره کردیم: 

۱. داده‌های جدید در بلوک‌های جدید ذخیره می‌شوند.

۲. سپس بلوک‌های جدید پس از پر‌شدن ظرفیت، بسته و به بلوک‌های قبلی اضافه می‌شود. 

۳. در آخر، مجموعه تراکنش‌های ذخیره‌شده در بلوک‌ها یک زنجیره غیر‌قابل تغییر، زنجیره بلوکی یا بلاکچین را ایجاد می‌کند.

در حقیقت هدف بلاکچین، ذخیره و توزیع اطلاعات، بدون ایجاد هر گونه تغییر در آن است. بلاک چین پایه و اساس دفاتر غیر‌قابل تغییر یا ذخیره سوابق تراکنش‌هایی است که امکان تغییر و حذف آن‌ها وجود ندارد. به همین دلیل بلاکچین به‌عنوان فناوری دفترکل توزیع‌شده (Distributed Ledger Technology) به‌اختصار (DLT) شناخته می‌شود.

یکی از تفاوت‌‌های کلیدی میان بلاکچین و پایگاه‌های داده‌ای معمولی در نحوه ساختار داده‌ها است. در بلاکچین، داده‌ها در گروه‌هایی به نام بلوک ذخیره می‌شود. این بلوک‌ها دارای ظرفیت‌های مشخصی هستند که بعد از پر‌شدن، بسته و به زنجیره بلوک‌های قبلی اضافه می‌شود که به بلاک چین یا زنجیره بلوکی معروف است. 

داده‌ها در بلاکچین دارای ماهیتی غیرمتمرکز است و یک جدول زمانی غیرقابل تغییر از داده‌ها ایجاد می‌کند

ویژگی های بلاک چین

ویژگی های بلاک چین

اما ساختار بلاک چین چیست و چه ویژگی‌هایی آن را منحصربه‌فرد کرده است؟

بلاکچین یک پایگاه داده غیرمتمرکز

همانطور که بار‌ها به آن اشاره کردیم، بلاکچین یک دفتر کل توزیع‌شده و غیرمتمرکز است. بدین معنا که داده‌های ذخیره شده در فناوری بلاکچین در میان گره شبکه‌های متعدد در مکان‌های مختلف پخش می‌شود. 

از طرف دیگر بلاکچین (از نوع عمومی) تحت نظارت هیچ ارگان یا سازمانی نیست و  اعضای سیستم می‌‌توانند در هر زمان به پایگاه داده‌‌ دسترسی پیدا کنند. 

این ویژگی نه‌تنها باعث فراوانی توزیع داده‌ها می‌شود، بلکه از صحت و درستی اطلاعات هم حمایت می‌کند؛ به‌طوریکه با تغییر یک داده‌، گره‌های دیگر ثابت می‌ماند و به‌راحتی می‌توان گره با اطلاعات متفاوت یا غلط را شناسایی کرد.

از اینجا پی می‌بریم که اطلاعات و تاریخچه ذخیره‌شده در بلوک‌ها برگشت‌ناپذیر و غیر‌قابل تغییر هستند. 

شفافیت 

ماهیت غیر‌متمرکز بلاچین باعث افزایش شفافیت و دقت تراکنش‌ها می‌شود و کاربران مجاز می‌توانند تراکنش‌ها و عملیات‌ها را به‌طور زنده و شفاف مشاهده کنند. 

داده‌های وارد شده در بلاکچین در آخر به‌صورت یک خروجی با اندازه ثابت به نام هش (Hash) تولید می‌شود. هر کدام از این خروجی‌ها دارای هش‌های متفاوتی هستند که ردیابی و شناسایی آن‌ها را در بلاک‌ چین آسان‌تر می‌کند.

برای مثال اگر بیت‌‌کوین‌های یک صرافی در بلاکچین هک شوند، اگرچه هکر ناشناس است اما بیت‌کوین‌های استخراج‌‌شده کاملاً قابل‌ردیابی هستند و اگر به جایی منتقل شوند، کاملاً مشخص خواهد شد.

علاوه بر این، سوابق ذخیره شده در بلا‌کچین همگی رمز‌نگاری شده‌اند و این یعنی، تنها صاحب رکورد‌ها می‌تواند آن‌ها را رمز‌گشایی کند. با این کار کاربران می‌توانند با حفظ شفافیت کاملاً ناشناس باقی‌ بمانند.

آیا بلاکچین امن است؟

آیا بلاکچین امن است؟

میزان امنیت ذخیره داده‌ها و تراکنش‌ها در فناوری بلاکچین همیشه برای کاربران و صاحبان کسب‌وکار‌ها سوال بوده است.

شبکه غیر‌متمرکز بلاکچین به روش‌های متعدد امنیت این سیستم را تامین می‌کند. اول از همه، بلوک‌های جدید در این سیستم همیشه به‌صورت خطی و متناسب با اولویت زمانی ذخیره می‌شوند؛ یعنی آخرین بلوک به انتهای زنجیره اضافه می‌شود. 

پس از اضافه‌شدن بلوک به انتهای زنجیره، احتمال بازگشت به عقب و تغییر محتوای بلوک تقریباً غیرممکن است، مگر آنکه اکثریت اعضای شبکه برای انجام این کار اتفاق نظر داشته باشند.

در گام بعدی، هر بلوک دارای هش مخصوص به خود است و اگر اطلاعات موجود به هر دلیلی ویرایش شود، کد هش هم تغییر می‌کند و به‌طور کامل قابل ردیابی است.

 شفافیت و عدم امکان دستکاری افراد بدون آنکه قابل ردیابی باشد، مهم‌ترین ویژگی‌ است که باعث آسودگی خاطر مشاغل در استفاده از بلاکچین در گردشگری و دیگر حوزه‌ها می‌شود. 

بلاکچین در صنعت گردشگری

صنعت گردشگری یکی از شاخص‌های محرک رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در سراسر جهان است؛ تاجایی که بررسی‌های شرکت تحقیقاتی Statista در سال ۲۰۲۱ نشان می‌‌دهد که سهم کل سفر و گردشگری در تولید ناخالص داخلی جهان تقریباً ۵.۸۱ تریلیون دلار آمریکا در سال بوده است. 

به همین دلیل، استفاده از فناور‌ی بلاک چین در گردشگری و رمز‌ ارز مشهور بیت‌کوین می‌تواند روند رشد و توسعه این صنعت را سرعت ببخشد. علاوه بر این، صنعت گردشگری دارای تعداد زیادی شخص ثالث است که در نهایت منجر به پرداخت‌های سنگین و پرتعداد از سمت مشتری یا تأخیر‌های ناخواسته می‌شود.

به همین خاطر است که بلاک چین با تحول تراکنش‌ها و امکان برقراری ارتباط مستقیم میان مشتریان و ارائه‌دهندگان خدمات گردشگری به‌سرعت در میان فعالان گردشگری محبوب شده است.  

همچنین، به کمک شبکه بلاکچین در گردشگری می‌توان امنیت و شفافیت تراکنش‌‌ها و عملیات‌ها را افزایش داد.

برای مثال، آژانس های مسافرتی در رزرو پرواز‌ها و هتل‌ها، باید اطلاعات ضروری را برای شرکت‌های مختلف ارسال کنند. فناوری بلاک چین با توزیع این مسئولیت در کل سیستم، می‌تواند این عملیات را ایمن‌تر و شفاف‌تر کند. با استفاده از فناوری بلاکچین در معاملات خارجی و افزایش شفافیت تراکنش‌ها، سطح اعتماد میان همه طرف‌های معامله در صنعت گردشگری هم افزایش می‌یابد.

تاثیر بلاک چین در گردشگری

بلاکچین در صنعت گردشگری

گردشگری و بلاکچین می‌توانند مکمل بسیار خوبی در حوزه‌های مختلف سفر مانند رزرو، تایید هویت، برنامه‌های وفاداری، پرداخت‌های دیجیتال و مدیریت موجودی برای یکدیگر باشند.

مهم‌ترین نکته در استفاده از بلاکچین، امنیت، شفافیت و توزیع‌پذیری است که در نقاط حساس و حیاتی ایجاد می‌کند. ذخیره‌سازی شفاف و غیرمتمرکز داده‌ها در بلاک‌ چین، بسیاری از نگرانی‌ها و مسائل امنیتی سفر برای مسافران، مشاغل و فعالان صنعت گردشگری را حل می‌کند.

در دورانی که مسافران به دنبال ارتقای تجربه سفر خود هستند، شبکه بلاکچین با راه‌اندازی ارز‌های دیجیتال مانند بیت‌کوین و کاهش نگرانی مسافران از قیمت‌های ناپایدار ارزی، تجربه سفر یکپارچه‌تری را برای آن‌ها رقم می‌زند. 

با همه این‌ها، شاید بزرگ‌ترین تاثیر بلاکچین در گردشگری کاهش واسطه در آژانس‌های مسافرتی و امکان انجام تراکنش‌های مستقیم با مشتریان باشد.

در همین راستا، استارت‌آپ «Winding Tree» یکی از شرکت‌های مبتنی بر بلاک‌ چین است که تلاش می‌کند تا به کمک فناوری بلاک چین و ارتباط مستقیم مسافران با ارائه‌دهندگان خدمات سفر، واسطه‌های موجود در این صنعت را کاهش دهند.

انواع بلاک چین

راه‌های مختلفی برای ایجاد شبکه بلاکچین وجود دارد. انواع شبکه‌های بلاک چین در گردشگری به عمومی، خصوصی، کنسرسیوم و هیبریدی تقسیم می‌شود.

شبکه بلاکچین عمومی

بلاکچین عمومی مانند بیت‌کوین، یکی از معروف‌‌ترین شبکه‌های بلاک چین است که همه افراد می‌توانند از طریق اینترنت به آن دسترسی داشته باشند. ابتدایی‌ترین کاربرد بلاکچین‌های عمومی، در استخراج و تبادل ارز‌های دیجیتال است.

شبکه بلاکچین خصوصی

بلاکچین خصوصی، مانند شبکه بلاکچین عمومی، یک شبکه همتا به همتا و غیرمتمرکز است؛ با این تفاوت که شبکه بلاکچین خصوصی توسط یک سازمان مجاز به مشارکت، اجرای پروتکل‌ها و نگهداری دفتر کل مشترک کنترل می‌شود.

شبکه بلاکچین کنسرسیوم

بلاکچین کنسرسیوم (Consortium Blockchain) یک شبکه نیمه‌ متمرکز است. این شبکه در شرایطی که چند سازمان یا شرکت قصد شراکت و همکاری با یکدیگر را دارند، بسیار مفید است. این سازمان‌ها می‌توانند یک فضای مشترک ایجاد کنند و به‌راحتی اطلاعات را در امنیت کامل با یکدیگر به اشتراک بگذارند.

شبکه بلاکچین هیبرید

شبکه بلاکچین هیبریدی (Hybrid Blockchain)، ترکیبی از بلاکچین عمومی و خصوصی است. در این سیستم همانند بلاکچین خصوصی اجازه عضویت افراد و میزان فعالیت آن‌ها در شبکه توسط سازمان کنترل‌کننده تعیین می‌شود. ورود به این شبکه برای عموم آزاد نیست.

مزایا و معایب بلاک چین

مزایا و معایب بلاک چین

از تامین حریم خصوصی کاربران و افزایش امنیت گرفته تا کاهش هزینه‌های پردازش و خطاهای عمدی و سهوی، فناوری بلاکچین پتانسیل بسیار بالایی برای استفاده در زمینه‌های مختلف دارد. برخی از مزایا و معایب بلاکچین در گردشگری و بخش‌های دیگر عبارتند از:

مزایای بلاکچین

  • افزایش دقت به‌وسیله حذف دخالت انسان در تایید و راستی آزمایی
  • کاهش هزینه‌ها با حذف تاییدیه شخص ثالث
  • افزایش امنیت داده‌ها و کاهش احتمال تغییر آن‌ها از طریق تمرکززدایی
  • ایجاد تراکنش‌های امن، خصوصی و کارآمد
  • ارائه یک تکنولوژی شفاف
  • پتانسیل بالا برای استفاده در محیط‌های غیر‌متمرکز و برابری همه کاربران در این شبکه
  • جایگزین مناسب برای سیستم‌‌های بانکی و راهی برای ایمن‌سازی اطلاعات شخصی شهروندان کشورهای دارای دولت‌های ناپایدار یا توسعه‌نیافته

معایب بلاکچین

  • هزینه بالای استخراج بیت‌کوین
  • محدودیت ذخیره‌سازی داده‌ها
  • قوانین نامشخص در حوزه قضایی
  • انجام تراکنش‌های محدود در هر ثانیه
  • سرعت پایین این پایگاه داده در مقایسه با ساختار‌های دیگر
  • سابقه استفاده در فعالیت‌های غیرقانونی مانند وب تاریک

تفاوت بلاکچین و بیت‌ کوین

تفاوت بلاکچین و بیت‌ کوین

گاهی ممکن است بلاکچین و بیت کوین با هم اشتباه یا مترادف گرفته شوند. برخی نیز، نسبت این دو مفهوم با هم را نمی‌دانند. بیایید این موضوع را کمی روشن‌تر کنیم:

ارز دیجیتالی بیت‌ کوین بر بستر بلاک چین ساخته شده است. نکته کلیدی اینجا است که بیت‌کوین صرفاً از فناوری بلاکچین به‌عنوان بستری برای ثبت شفاف دفتر کل پرداخت‌ها (تراکنش‌ها) استفاده می‌کند.

اما بلاک چین به‌طور کلی می‌تواند برای ثبت هر تعدادی از داده‌ها مانند معاملات، قرارداد‌های هوشمند، رای‌گیری در انتخابات، موجودی کالا و... استفاده شود. برای مثال در حال حاضر، ده‌ها پروژه از فناوری بلاک چین برای را‌ی‌گیری ایمن در انتخابات استفاده می‌شود و احتمال تقلب در تراکنش‌ها را به حداقل می‌رساند. 

کاربرد‌های بلاک چین در گردشگری

بلاکچین در گردشگری، کاربرد‌های متفاوتی دارد؛ برخی از این کاربردها عبارتند از:

۱. قرارداد‌های هوشمند

قرارداد‌های هوشمند، قرارداد‌هایی هستند که با استفاده از فناوری بلاکچین انجام می‌شوند. این قرارداد‌ها با حذف واسطه‌ها مانند بانک، دفاتر اسناد رسمی یا سایر نهاد‌ها، باعث کاهش هزینه‌ها و زمان پردازش خواهد شد. در واقع قرارداد‌های هوشمند همانند یک آژانس‌‌های مسافرتی خودکار عمل می‌کنند و می‌تواند از پایگاه داده برای ارائه خدمات مرتبط استفاده کند.

۲. ID دیجیتالی منحصربه‌فرد

شناسه دیجیتال واحد باعث ساده‌سازی عملیات‌های گردشگری می‌شود و به شرکت‌های مسافرتی این امکان را می‌دهد تا تمامی اطلاعات یک فرد را یک‌جا داشته باشند.

۳. به‌کارگیری ارز دیجیتال

کاربرد‌های بلاک چین در گردشگری

منظور از ارز دیجیتال، پول‌های مجازی مانند «بیت‌ کوین» است که تحت کنترل هیچ دولت و نهادی نیستند و به‌طور کامل در شبکه بلاکچین ذخیره می‌شوند. ارزهای دیجیتال امروزه بازار صنعت گردشگری را نیز در بر گرفته و بسیاری از برند‌های مسافرتی مانند «Expedia» و «Travala» امکان پرداخت هزینه با ار‌زهای دیجیتال را برای مشتریان خود فراهم کرده‌اند.

۴. بیمه مسافرتی

فناوری بلاکچین به‌دلیل نیاز به داده‌های با‌کیفیت و توانایی انجام قرارداد‌های هوشمند و خودکار‌سازی تصمیم‌ها، یک بستر ایده‌آل برای بیمه‌های مسافرتی به شمار می‌‌آید. در شرایطی که ارائه بیمه مسافرتی ضروری است، یک قرارداد هوشمند با استفاده از پایگاه داده اوراکل (Oracle) در یک شبکه غیرمتمرکز می‌تواند درستی ادعا را تایید کند و به‌طور خودکار پرداخت را انجام دهد. 

۵. برنامه‌ های وفاداری

این روزها برنامه‌ های وفاداری در بسیاری از شرکت‌های بزرگ جهان طراحی و اجرا می‌شوند. یکی از کاربردهای بلاکچین، تقویت برنامه‌های وفاداری است. به‌طور مثال، امکان خرید بلیط با امتیازات جمع‌آوری‌شده از سایر شرکت‌ها و برنامه‌ها به‌راحتی با بلاکچین وجود دارد.

مزایای بلاکچین در گردشگری

همانطور که قبلاً در بخش تاثیر بلاک چین در گردشگری اشاره کردیم، بلاکچین با حذف واسطه‌ها، به فروشندگان و خریداران اجازه می‌دهد تا به‌طور مستقیم با هم در ارتباط باشند و شکاف‌‌های عملیاتی را از میان بردارند.

همچنین آژانس‌های مسافرتی هم می‌توانند به کمک بلاکچین اطلاعات رزرو هتل و پرواز مشتریان خود را به شرکت‌های مختلف ارسال و با افزایش ایمنی و شفافیت عملیات‌ها، سطح اعتماد شرکا در معاملات خارجی را نیز ارتقا ببخشند. 

دیگر مزایای بلاکچین در گردشگری عبارتند از:

۱. پرداخت‌‌های آسان، ایمن و قابل‌ردیابی

مزایای بلاکچین در گردشگری

پرداخت‌ از طریق ارز دیجیتال، امن‌تر و قابل‌ردیابی‌تر است؛ چراکه تمامی تراکنش‌ها روی بستر بلاکچین ثبت شده و قابل تغییر نیست. از طرف دیگر، این سیستم غیر‌متمرکز به هیچ واسطه‌ای اجازه نمی‌دهد که در پرداخت دخالت کند یا آن را به تاخیر بیاندازد. آژانس‌های مسافرتی با ارائه گزینه‌ پرداخت با ارز‌های دیجیتال می‌توانند از بروز اختلالات پرداخت، کلاه‌برداری و سرقت هویت افراد جلوگیری کنند. همچنین، امکان پرداخت تنها با یک کلیک علاوه بر تسهیل پروسه پرداخت مشتریان، موجب کاهش تعداد سبد‌های خرید رها‌شده توسط آن‌ها و تمایز آژانس‌ها از دیگر رقبا خواهد شد. همه‌ این‌ موارد موجب افزایش درآمد آژانس‌ها می‌شود و به مسافران اجازه می‌دهد بدون مانع به خرید سفر‌های بین‌المللی و محلی خود بپردازند.

۲. دسترسی به بازار‌های جهانی

آژانس‌های مسافرتی اغلب تحت‌تاثیر محدودیت‌های منطقه‌ای هستند که بانک‌ها بر کارت‌های اعتباری اعمال می‌کنند. فناوری بلاکچین با از بین‌بردن واسطه‌ها و محدودیت‌های منطقه‌ای، امکان ورود آژانس‌های مسافرتی به بازا‌رهای جهانی را فراهم می‌کند. با اتصال آژانس‌های مسافرتی به بازار‌های جهانی، دیگر نیازی به بازپرداخت‌های احتمالی یا صرف هزینه‌های غیر‌ضروری برای انجام معاملات وجود ندارد و زمان پردازش عملیات‌ به‌شدت کاهش خواهد یافت.

۳. ارائه اطلاعات ایمن و قابل‌اعتماد

اطلاعات موجود در شبکه بلاک‌چین، از خطر سرقت و تغییر توسط نهاد‌ها یا اشخاص در امان می‌مانند و همچنین، مورداعتماد و ایمن هستند. این اطلاعات به شفافیت بیشتر عملیات‌ و جلب اعتماد مصرف‌کننده نیز کمک می‌کند.

۴. پایگاه مشتریان وفادار

افزایش وفاداری مشتریان، یکی دیگر از مزیت‌های استفاده از فناوری بلاکچین در گردشگری و امکان پرداخت‌های دیجیتالی است. ارائه گزینه‌های پرداخت‌ دیجیتالی، مصرف‌کنندگان را به مشتریان وفادار برند‌های مسافرتی تبدیل می‌کند و موجب‌ پیشی‌گرفتن شرکت‌ها از دیگر رقبا خواهد شد. 

همچنین، توکن‌های دیجیتالی موجب افزایش شفافیت و امنیت پاداش‌ها می‌شوند و تجربه مشتریانی را که از این طرح‌ها استفاده می‌کنند، ارتقا می‌بخشد. 

علاوه بر این، دارندگان ارز‌های دیجیتالی اغلب میلیونر‌هایی هستند که مایلند به‌ازای تجربه پرواز‌های درجه یک، هتل‌های لوکس و تجربه‌های بی‌نظیر، هزینه‌های زیادی را بپردازند. جذب این دسته از مشتریان لوکس‌پسند موجب افزایش سودآوری و درآمدزایی آژانس‌های مسافرتی نیز خواهد شد.

برند‌های گردشگری فعال در بلاکچین

۱. Winding Tree

Winding Tree

استارتاپ Winding Tree یکی از شرکت‌های مسافرتی است که در زمینه رزرو هتل و بلیط هواپیما فعالیت می‌کند. این استارتاپ در حال توسعه یک پلتفرم غیر‌متمرکز برای رزرو سفر‌ها است. این پلتفرم بلاک‌چین، با حذف واسطه‌ها در بازار رزرو، منجر به کاهش ۲۰ درصدی قیمت‌ها شده و از طریق توکن LÍF به ارتباط مستقیم میان مسافران و ارائه‌دهندگان خدمات مسافرتی مانند خطوط هواپیمایی و هتل‌ها کمک می‌کند. همچنین استفاده از قرارداد‌های هوشمند از دیگر ابتکارات این شرکت است که موجب کاهش هزینه برای ذی‌نفعان صنعت سفر و گردشگری می‌شود.

۲. Trippki
Trippki

Trippki از شرکت‌های مهمان‌نوازی است که به استفاده از فناوری بلاکچین در برنامه وفاداری خود روی آورده است. این شرکت با راه‌اندازی طرح «ProofofStay» به مهمانانی که مدت اقامت خود را در هتل‌ها به پایان رسانده‌اند، یک توکن انحصاری به‌نام «TRIP» اهدا می‌کند. این توکن‌ها، دارایی‌های دیجیتالی هستند که مالکان می‌توانند آن‌ها خرج یا معامله کنند. بدین‌ترتیب، توکن‌های پاداش TRIP مسافران در پلتفرم وفاداری هتل‌ها ثبت می‌شود و به آن‌ها این امکان را می‌دهد تا پیشنهادات خاصی را به مهمانان خود ارائه دهند.

۳. Travelport

Travelport

شرکت فناوری سفر Travelport، از نمونه سیستم‌های توزیع جهانی برای مدیریت تراکنش‌های سفر است که با همکاری شرکت فناوری «IBM» به توسعه یک پلتفرم بلاکچین خصوصی برای افزایش کارآمدی و ایمنی تراکنش‌ها روی آورده است. این پلتفرم با تایید محتوای ارائه‌شده در شبکه، مشتریان را در پیدا‌کردن خدمات مسافرتی قابل اعتماد مانند تورهای شهری کمک می‌کند. ارائه‌دهندگان نیز می‌توانند به کمک یک قرارداد هوشمند، جزئیات هزینه‌های مربوطه را تعیین کنند که پس از فروش به‌طور خودکار اجرا می‌شود.

۴. Webjet

Webjet

رزرو‌های نادرست هتل‌ها یا گم‌شدن اطلاعات، یکی از مسائلی است استرس و اضطراب بسیار زیادی به مسافران وارد می‌کند. 

پلتفرم بلاک چین Webjet، از نمونه شرکت‌هایی است که با ثبت همه وروردی‌ها در دفتر کل غیر‌قابل تغییر، احتمال رزرو اشتباه یا گم‌شدن اطلاعات را کاهش می‌دهد و تجربه سفر مسافران را ارتقا می‌بخشد. 

آینده بلاکچین در گردشگری

سوالی که ذهن همه ما را  به خود درگیر کرده، آن است که این فناوری تا کجا می‌تواند پیشرفت کند و چگونه بلاکچین در گردشگری تاثیر خواهد گذاشت؟

اگرچه فناوری بلاکچین هنوز در مراحل اولیه است، اما از پتانسیل‌های بسیاری برخوردار است. یکی از مهم‌ترین کاربرد‌های بلاکچین که مورد توجه فعالان این صنعت قرار گرفته است، بیت‌کوین و ارز‌های دیجیتال است. 

نکته مهم آن است که ارزهای دیجیتال گزینه مورد علاقه نسل جوان است و جذابیت‌ این روزهای بیت‌کوین، دلیلی برای افزایش سرمایه‌گذاری جوانان در این حوزه است؛ جوانانی که بخش اعظمی از مسافران آینده هستند. 

حال باید دید شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ گردشگری چه موضعی در قبال رشد فعالیت‌ها بر بستر بلاکچین و محبوبیت روزافزون آن اتخاذ خواهند کرد؟ 

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

ارز دیجیتال در گردشگری چه کاربردی دارد + ۶ مزیت

مطالب مرتبط