میراث جهانی عربستان به متاورس رفت

ورود به قصر نفرین‌شده عربستان در متاورس! + ویدیو

ورود به قصر نفرین‌شده عربستان در متاورس! + ویدیو

رسانه قطبنما: آیا تا به‌حال درباره شهر نفرین شده هگرا (Hegra) چیزی شنیده‌اید؟ شهری ترسناک در عربستان که ۲ هزار سال درهای آن به‌روی مردم بسته بود و کمتر کسی جرات می‌کرد از این شهر عبور کند! حالا عربستان شهر هگرا را به متاورس آورده است، تا کاربران فضای مجازی در سراسر جهان بتوانند وارد مقبره‌های هگرا شده و با تاریخ این منطقه آشنا شوند؛ کاری که در دنیای واقعی نمی‌توانند انجام دهند!

پیش از ادامه مطلب بیایید نگاهی کوتاه به تجربه سفر به شهر هگرا در متاورس بیندازیم:

نمایش میراث جهانی عربستان در متاورس

همانطور که در این ویدیو دیدید، در شهر هگرا در متاورس، کاربران می‌توانند در یک تور ۳۶۰ درجه در دل بیایان‌های هگرا، از مقبره لحیان دیدن کنند و با طراحی آواتار شخصی خود، به گشت‌وگذار در هگرا بپردازند؛ کاری که در دنیای واقعی و به‌هنگام بازدید حضوری نمی‌توانند انجام دهند. اما هگرا کجاست؟

محوطه باستانی هگرا (Hegra) که با نام‌های حجر و مدائن صالح نیز شناخته می‌شود، در شمال غربی عربستان، در استان مدینه و در منطقه باستانی العلا قرار گرفته است. این شهر باستانی که بیش از ۲ هزار سال قدمت دارد و روزگاری چهارراه تجارت ادویه و عود جهان بود، در سال ۲۰۰۸ میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده و اولین میراث جهانی عربستان در فهرست یونسکو است. 

هگرا دومین شهر بزرگ تمدن نبطی‌ها هم است؛ امپراطوری مرموزی که از قرن چهارم پیش از میلاد تا سال ۱۰۶ پس از میلاد بر بخشی از منطقه حکومت کردند و هزاران سال است که با مقبره‌های سنگی عجیب که در شهر بزرگ «پترا» در اردن برجای گذاشته‌اند، شناخته می‌شوند. هگرا اگرچه در مقایسه با پترا در اردن مقبره‌های کمتری دارد اما داستان عجیبی دارد که هر گردشگری را کنجکاو می‌کند. بر اساس منابع تاریخی، هگرا شهر قوم ثمود بود که پس از کشتن ناقه حضرت صالح (ع) به عذاب الهی گرفتار شده و از بین رفتند؛ روایتی که در قرآن نیز به آن اشاره شده است و از این قوم به‌عنوان مردمانی ظالم یاد شده که خانه‌های سنگی محکم در دل کوه می‌ساختند.

نفرین هگرا سبب شد تا در طول ۲ هزار سال مسافران و بازرگانان از این منطقه دوری کنند و این مقبره‌های باستانی سالم باقی بماند. حالا عربستان پس از ۲ هزار سال، از اواخر سال ۲۰۲۰ میلادی، درهای هگرا را به‌روی گردشگران گشوده است. اما عربستان به بازگشایی فیزیکی هگرا بسنده نکرده و این شهر را به فضای متاورس نیز آورده است تا بازدیدکنندگان بتوانند از طریق فناوری وارد مقبره‌ قصر تنهایی شوند، کاری که در دنیای واقعی امکان‌پذیر نیست! 

قصر تنهایی نامی است که اکتشافگران انگلیسی روی مقبره لحیان نهاده‌اند. مقبره لحیان بزرگ‌ترین بنای سنگی برجای مانده از تمدن نبطی‌ها است و به‌دلیل فاصله زیادی که از دیگر مقبره‌ها دارد، با نام قصر تنهایی نیز شناخته می‌شود. 

عربستان پیش از این نیز امکان بازدید از «کعبه» در متاورس را برای علاقه‌مندان فراهم کرده بود. 

العلا، یکی از عجایب هفتگانه جهان

عربستان در راستای سند چشم‌انداز ۲۰۳۰ میلادی با هدف کاهش وابستگی به نفت و تنوع‌بخشیدن به اقتصاد، در پی توسعه گردشگری است تا طی ۲ دهه آینده تبدیل به یک مرکز جهانی تجارت و گردشگری شود که آفریقا، آسیا و اروپا را به هم متصل می‌کند. در همین راستا، برای اولین بار در دسامبر ۲۰۱۹ میلادی ویزای توریستی را راه‌اندازی کرد که به بازدیدکنندگان عادی و بدون اهداف تجاری یا مذهبی، اجازه ورود به این کشور را می‌داد. 

تبدیل منطقه باستانی العلا با بیش از ۲۰۰ هزار سال قدمت، به یک موزه زنده و یک مقصد گردشگری تاریخی، میراث فرهنگی، اکوتوریسم با تاکید بر پایداری و مشارکت جامعه محلی، یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های عربستان در راستای رونق گردشگری است. بر اساس این طرح که سفر در زمان (Journey Through Time) نام دارد، منطقه العلا باید به‌عنوان یک مقصد گردشگری لوکس و پایدار، تا پایان سال ۲۰۳۰ میلادی بیش از ۲ میلیون گردشگر در سال جذب کند. این پروژه شامل ۵ منطقه مجزا در سراسر منطقه العلا است که سایت هگرا هم یکی از آن‌ها است. 

این ۵ منطقه قرار است توسط یک تراموای کم کربن به‌هم متصل شوند و محلی برای به نمایش گذاشتن همزیستی بین طبیعت و انسان و ارائه فرصت‌های توسعه و رشد اقتصادی پایدار باشد. 

در همین راستا، عربستان ضمن عقد قرارداد همکاری ۱۰ ساله با فرانسه برای تبلیغ العلا به‌عنوان یک مقصد گردشگری بین‌المللی، شروع به تقویت زیرساخت‌های گردشگری مثل ساخت هتل‌های لوکس و پایدار، مراکز اسپا و یوگا، رستوران‌ها و کافه‌ها و غیره در این منطقه کرده، تا با ارائه سرگرمی‌های جانبی، جذابیت میراث تاریخی خود را برای گردشگران افزایش دهد؛ تلاشی که بسیار موفق بود و در فاصله کوتاهی از بازگشایی منطقه العلا به روی گردشگران، شهر قدیمی العلا که ۴۰ سال خالی از سکنه بود و دولت از سال ۲۰۱۷ میلادی درهای این شهر را بسته بود، از سوی سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) به‌عنوان بهترین روستای گردشگری سال ۲۰۲۲ میلادی انتخاب شده بود.

العلا همچنین از سوی مجله مشهور سفر و گردشگری Condé Nast Traveler عنوان یکی از عجایب هفتگانه جهان در سال ۲۰۲۳ میلادی را کسب کرد تا بیش از پیش در بین گردشگران شناخته شود. 

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

بفرمایید شام در یک رستوران نفرین‌شده ۲ هزار ساله! + ویدیو

مطالب مرتبط