اهمیت شبکه های اجتماعی در ۵ مرحله سفر + اینفوگرافیک

اهمیت شبکه های اجتماعی در ۵ مرحله سفر + اینفوگرافیک

رسانه قطبنما: این روزها نقش شبکه های اجتماعی در گردشگری بسیار پررنگ‌ شده است. تا کنون چندبار برای‌تان اتفاق افتاده که با دیدن عکسی در اینستاگرام تصمیم به سفر بگیرید؟

به‌گفته بنیان‌گذار Rooted که یک پلتفرم داستان‌سرایی سفر است، شبکه های اجتماعی می‌توانند در تصمیم‌گیری‌های مرتبط با سفر انگیزه‌ای قوی و تأثیرگذار ایجاد کنند. تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۹ منتشر شد نیز سخن او را تایید می‌کند. بر اساس این تحقیقات، ۸۶ درصد از مردم و به‌طور خاص ۹۲ درصد از نسل Z (افراد ۱۸ تا ۲۱ ساله)، پس از الهام گرفتن از پست‌های کاربران شبکه های اجتماعی، درباره مقاصد تحقیق کرده‌اند.

دیگر ارقامی که پیش از همه‌گیری توسط Statista گزارش شده است، نشان داد که بیش از یک سوم مردم از رسانه‌های اجتماعی برای الهام‌ گرفتن و ایده‌های سفر استفاده می‌کنند و ۶۰ درصد از آن‌ها از تعطیلات یا سفر خود محتوایی را به اشتراک می‌گذارند.

در همین گزارش، اشاره شد که هر هفته یک میلیون هشتگ مرتبط با سفر جستجو می‌شود، که نشان‌ می‌دهد شبکه های اجتماعی به یک بازیگر کلیدی در جهان آنلاین است. اما دقیقا نقش شبکه های اجتماعی در گردشگری چیست؟ کسب‌وکارهای گردشگری چگونه می‌توانند از شبکه های اجتماعی به‌عنوان یک فرصت برای رشد خود استفاده کنند؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

تاثیر شبکه های اجتماعی بر گردشگری

نقش شبکه های اجتماعی در گردشگری

برای درک تاثیر شبکه های اجتماعی بر گردشگری، به این مثال توجه کنید؛ در سال ۲۰۱۵، «جاستین بیبر» یکی از خواننده‌های معروف جهان، موزیک ویدیوی ترانه «I'll Show You» را دره Fjadrárgljúfur در ایسلند فیلم‌برداری کرد. نکته جالب این است که چند سال بعد، گردشگری این شهر که زمانی در خاموشی فرو رفته بود، با رشد تقریباً دو برابری روبه‌رو شد. این نشان می‌دهد که اشتراک‌گذاری فیلم‌ها و عکس‌های جاذبه‌های گردشگری در شبکه های اجتماعی و دست به دست شدن آن‌ها می‌تواند تا حد بسیاری بر گردشگری یک منطقه تاثیر بگذارد. 

از سوی دیگر، در سال‌های اخیر تاثیر شبکه های اجتماعی در گردشگری، بر رفتار مسافران نیز کاملا مشهود است. به‌عنوان مثال، آمارهای سال ۲۰۲۲ نشان می‌دهند، بیش از ۳۷ درصد از مردم از شبکه های اجتماعی برای الهام گرفتن از سفر استفاده می‌کنند. محبوب‌ترین شبکه های اجتماعی الهام‌بخش برای سفرها با میزان علاقه‌مندی در میان کاربران عبارتند از:

  • اینستاگرام: ۶۷ درصد
  • فیسبوک: ۲۹ درصد
  • تریپ‌ادوایزر: ۱۴ درصد
  • توییتر: ۶ درصد
  • پینترست: ۴ درصد

همچنین شبکه های اجتماعی باعث شده‌اند که مردم به اشتراک‌گذاری تجربیات سفر خود علاقه‌مند شوند. تحقیقات نشان می‌دهد که ۷۶ درصد از مردم عکس‌های سفر خود را پس از سفر در شبکه های اجتماعی منتشر می‌کنند. در واقع به نظر می‌رسد به‌اشتراک‌گذاری محتوا در شبکه های اجتماعی، مهم‌ترین عاملی است که بر صنعت گردشگری تأثیر گذاشته. 

شبکه های اجتماعی، افراد با گروه‌های سنی مختلف را قادر می‌سازد تا مهم‌ترین خاطرات سفر خود را با مخاطبان بسیاری به اشتراک بگذارند؛ شرکت های گردشگری نیز باید بدانند که این روش قدرتمندتر از تبلیغات ساده برای جذب مسافران جدید است. بنابراین به همین دلیل است که بسیاری از آن‌ها گردشگران را تشویق می‌کنند تا تجربیات واقعی خود را به‌صورت آنلاین به اشتراک بگذارند.

اما چرا شبکه های اجتماعی توانسته‌اند تا این اندازه وارد دنیای سفر و گردشگری شوند و حتی نحوه سفرکردن و تصمیم‌گیری سفر را تغییر دهند؟

کارشناسان معتقدند شبکه‌های اجتماعی و سفر ۳ عنصر کلیدی مشترک دارند که آن‌ها را با یکدیگر مرتبط می‌سازد: 

۱. شبکه های اجتماعی و گردشگری، هر دو به دیدن و یادگیری چیزهای جدید مرتبط هستند. 

۲. هر دو بر زیبایی‌شناسی تمرکز می‌کنند. 

۳. هر دو جهان را فراتر از قلمرو زندگی انسان‌ها سوق می‌دهند.

به همین دلیل است که ظهور شبکه‌های اجتماعی نظیر فیسبوک، اینستاگرام، پینترست و… صنعت سفر و گردشگری را تغییر داده است.

چگونه شبکه های اجتماعی صنعت سفر را تغییر داده‌اند؟ 

۵ نقش شبکه های اجتماعی در سفر

در زمان‌های نه‌چندان دور، افراد برای برنامه‌ریزی سفرهای خود با دردسرهای بسیاری نظیر هماهنگی با آژانس‌ مسافرتی برای نوع سفرهای خود، تعیین بودجه و در نهایت انتخاب مقصد از میان کاتالوگ‌های مختلف روبه‌رو بودند. امروز اما با توسعه اپلیکیشن‌هایی نظیر فیسبوک و اینستاگرام، شبکه های اجتماعی شیوه سفرها را متحول کرده‌اند. در واقع بیش از هر چیزی، تأثیر شبکه های اجتماعی بر گردشگری، در تغییر روش‌ گردشگران برای تحقیق درباره سفر دیده می‌شود.

واقعیت آن است که در عصر حاضر، شبکه های اجتماعی آسان‌ترین و در دسترس‌ترین منابع اطلاعاتی هستند. نیمی از مردم جهان اخبار و اطلاعات موردنیاز خود را از شبکه های اجتماعی دریافت می‌کنند. این نشان می‌دهد که پلتفرم‌های مختلف اجتماعی تا چه اندازه در زندگی‌ انسان‌ها تأثیرگذار شده‌اند. 

همان طور که مشخص است شبکه های اجتماعی نحوه تصمیم‌گیری افراد برای سفر را تغییر داده‌اند. به‌عنوان مثال، بیش از ۵۷ درصد از مردم بر اساس تصویر یا ویدیوی شبکه های اجتماعی برای سرو غذا در یک رستوران خاص برنامه‌ریزی می‌کنند. یا مثلا بیش از نیمی از مسافران (۵۳ درصد) از رزرو هتل‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی نظری درباره آن‌ها وجود ندارد، اجتناب می‌کنند. این گرایش مسافران به شبکه های اجتماعی و تاثیر پلتفرم‌های اجتماعی در تصمیم‌گیری آن‌ها باعث شده است که کسب‌و‌کارهای گردشگری نیز بسیاری از استراتژی‌های خود را تغییر دهند. چراکه حتی گردشگران اعتماد خود را به آژانس های گردشگری نیز بر اساس نظرات دیگران در شبکه ای اجتماعی به دست می‌‌آورند. 

به‌عنوان مثال، خدمات مشتری یکی از جنبه های ضروری صنعت گردشگری است که با ظهور شبکه های اجتماعی تغییر کرده است. اکنون برندها و کسب‌و‌کارهای گردشگری می‌توانند مستقیماً از طریق شبکه های اجتماعی به مشتریان خود دسترسی پیدا کنند. هنگامی که مردم از خدمات گردشگری ناراضی هستند، می‌توانند با شرکت‌ها تماس بگیرند تا پاسخ مناسبی دریافت کنند. بنابراین، حل مشکلات مشتریان به بهترین روش ممکن، باعث افزایش شهرت یک شرکت می‌شود.

علاوه بر آن، ظهور شبکه های اجتماعی منجر به توسعه ارتباطات دو‌طرفه بین آژانس‌ها و مشتریان و مشتریان با مشتریان شده است. به همین دلیل است که روی آوردن به پلتفرم‌های اجتماعی برای آژانس‌ها و کسب‌و‌کارهای گردشگری امری حیاتی است.

همچنین بسیاری از کسب‌و‌کارهای گردشگری با ظهور شبکه های اجتماعی، روش‌های خود را در ارائه استراتژی‌های بازاریابی گردشگری تغییر داده‌اند. در واقع ادغام شبکه های اجتماعی و بازاریابی گردشگری، نتایج قابل‌قبولی برای کسب‌و‌کارهای گردشگری نیز به ارمغان می‌آورد.  

نقش شبکه های اجتماعی در ۵ مرحله یک سفر

زمانی که مسافران تصمیم می‌گیرند برای اولین بار به مقصدی سفر کنند، با ناشناخته‌های بسیاری روبه‌رو می‌شوند. شبکه های اجتماعی می‌توانند به بسیاری از این ناشناخته‌ها پاسخ دهند. به‌عنوان مثال، کاربران ممکن است با یک عکس زیبا، به مقصدی جذب شوند. بنابراین، به‌اشتراک‌گذاری تصاویر جذاب و واقعی همراه با ارائه اطلاعات کاربردی توسط مقاصد و کسب‌و‌کارهای گردشگری، می‌تواند مخاطبان را مجذوب خود کند. 

اما هر سفر از آغاز تا پایان، ۵ مرحله دارد و شبکه های اجتماعی می‌توانند بر هر کدام از این مراحل اثر بگذارند. چگونه؟  

مرحله رویاپردازی سفر

۵ نقش شبکه های اجتماعی در سفر

تصویر کنید که کاربران شبکه های اجتماعی در حال جستجوی یک مقصد گرمسیری هستند؛ چیزی که آن‌ها را جذب می‌کند، تصاویر یا ویدیوهایی از مقصد است که می‌توانند خود را در آن تصور کنند. کسب‌و‌کارها و مقاصد گردشگری می‌توانند با برخی تصاویر و ویدیوهای بصری، از نظر احساسی گردشگران را تحت تاثیر قرار دهند. به‌عنوان مثال، تقریباً ۸۶ درصد از افراد، پس از دیدن تصاویر، علاقه‌مند به سفر به یک مقصد خاص شده‌اند.

بنابراین به‌اشتراک‌گذاری مکان‌ یا فعالیت خاص یک مقصد در شبکه های اجتماعی می‌تواند گردشگران را به سفر ترغیب کند. به همین دلیل، کسب‌‌وکارهای گردشگری باید ویژگی برجسته و متمایزی از مقصد را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارند. 

مرحله برنامه‌ریزی سفر

ایده‌هایی که در شبکه‌ های اجتماعی به اشتراک گذاشته می‌شوند، می‌توانند در نحوه برنامه‌ریزی مسافران تاثیر بگذارند. مسافرانی که قبل از سفر می‌خواهند درباره مقصد خود تحقیق کنند، با استفاده از هشتگ‌های موقعیت مکانی و فعالیت‌های خاص در شبکه های اجتماعی می‌توانند آسان‌تر تصمیم بگیرند. 

سازمان های مدیریت مقصد یا کسب‌و‌کارهای گردشگری، می‌توانند از شبکه های اجتماعی برای ارائه برخی نکات و ایده‌ها برنامه‌ریزی سفر را برای مسافران ساده‌تر کنند. از به اشتراک گذاشتن جنبه‌های پنهانی تورهای تجربی تا اقامتگاه‌هایی با ظاهر دنج و مناظری چشمگیر، می‌توان نظر افرادی را که در شبکه‌های اجتماعی در حال جستجو هستند، جلب کرد. در واقع کسب‌و‌کارهای گردشگری با تولید محتوا در شبکه های اجتماعی، می‌توانند به مسافران در برنامه‌ریزی سفر کمک کنند.  

مرحله رزرو سفر

۵ نقش شبکه های اجتماعی در سفر

پس از رویاپردازی و برنامه‌ریزی سفر، اکنون نوبت به رزرو می‌رسد. در این مرحله نقش کسب‌و‌کارهای گردشگری این است که مسافران را راهنمایی و تا حد امکان فرآیند رزرو را ساده کنند و در طول مسیر به سوالات آن‌ها پاسخ دهند. البته آن‌ها باید هنگام رزرو، اطمینان حاصل کنند که اطلاعات کلیدی به وضوح به مسافران منتقل شده است.

کسب‌و‌کارهای گردشگری باید نرخ‌ها را در دسترس مخاطبان قرار و به آن‌ها اطلاع دهند که آیا می‌توانند مستقیماً در شبکه های اجتماعی رزرو کنند یا باید به وب‌سایت رزرو منتقل شوند. 

مرحله حین (تجربه) سفر

یکی از مهم‌ترین بخش‌های سفر، انجام خود سفر و تجربه آن است؛ چراکه مسافران در نهایت تجربه خود را در شبکه های اجتماعی به اشتراک می‌گذارند. هدف کسب‌و‌کارهای گردشگری نیز در این مرحله باید طراحی تجربه‌ای لذت‌بخش از ابتدا تا انتها باشد. 

برای این کار خود را جای مسافران بگذارید. تصور کنید که می‌خواهید توری را رزرو کنید و اطلاعاتی درباره مقصد و نوع فعالیت‌های آن ندارید؛ چه نوع سوالاتی ممکن است به ذهن شما خطور کند؟

  • آیا این تور برای کودکان مناسب است؟
  • آیا می‌توانم حیوان خانگی خود را بیاورم؟
  • مدت‌زمان تور چقدر است؟
  • امکانات و خدمات آن چیست؟ 
  • چه چیزهایی باید به همراه داشته باشم؟

به این سوالات پاسخ دهید و سپس پست‌های خود را با توجه به تجربه و نیاز مشتریان طراحی کنید. 

مرحله اشتراک‌گذاری تجربه

مرحله اشتراک‌گذاری قبل، در طول و بعد از سفر اتفاق می‌افتد. تحقیقات AirBnB نشان می‌دهد که بیش از نیمی از مسافران (۶۰ درصد) در سفرهای خود، عکس‌هایی را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذارند. این میزان برای افراد ۲۵ تا ۴۰ ساله، به ۹۷ درصد افزایش می‌یابد.

به‌اشتراک‌گذاری تجربیات در شبکه های اجتماعی، ممکن است یک ویدیوی کوتاه از فعالیت سرگرم‌کننده‌ای مانند زیپ‌لاین باشد یا عکسی از موجودی ناشناخته. در هر صورت یکی از نقش‌های مهم شبکه های اجتماعی در گردشگری، در به‌اشتراک‌گذاری تجربه به نمایش درمی‌آید. در واقع اشتراک‌گذاری نظرات مثبت مسافران، می‌تواند مشتریان دیگر را در آینده ترغیب کند که همان تجربه‌ها را به دست آورند و اعتماد مسافران آینده را افزایش می‌دهد. 

چرا تحلیل شبکه های اجتماعی در گردشگری مهم است؟

از اینستاگرام، فیسبوک و توییتر گرفته تا وب‌سایت‌هایی مانند تریپ‌ادوایزر، کاربران همیشه در حال جستجو هستند تا از تجربه دیگران استفاده و سفر خود را برنامه‌ریزی کنند. مواردی که تاکنون اشاره کردیم نشان می‌دهد که شبکه های اجتماعی مشارکت بین افراد را افزایش می‌دهد و راه بازاریابی گردشگری را برای کسب‌و‌کارهای مسافرتی نیز هموارتر می‌کند. 

شاید جالب باشد که بدانید فیسبوک نزدیک به ۳ میلیارد کاربر فعال ماهانه و حدود ۲ میلیارد کاربر دارد که روزانه از این پلتفرم بازدید می‌کنند. علاوه بر آن، سایت‌هایی مانند تریپ‌ادوایزر که محتوای مربوط به سفر و گردشگری تولید می‌کنند نیز بیش از ۴۹۰ میلیون بازدیدکننده دارند و اطلاعات مهمی به کاربران ارائه می‌دهند. استقبال چشم‌گیر کاربران از شبکه‌های اجتماعی باعث می‌شود کسب‌وکارهای گردشگری نیاز به آنالیز شبکه های اجتماعی و رفتار کاربران داشته باشند. 

در واقع کسب‌وکارهای گردشگری نمی‌توانند و نباید شبکه های اجتماعی را نادیده بگیرند و برای رشد خود باید آن‌ها را پیاده‌سازی کنند.

نظرات و بازخوردها در شبکه های اجتماعی، می‌توانند تصویر بزرگ‌تری از طرز فکر مشتریان، به کسب‌‌و‌کارهای گردشگری ارائه دهد که البته سازماندهی آن‌ها می‌تواند کمی چالش‌برانگیز باشد. بنابراین، تجزیه‌و‌تحلیل شبکه های اجتماعی و نظارت بر آن‌ها نه‌تنها می‌تواند ایده‌ای از طرز تفکر مشتریان ارائه دهد، بلکه می‌تواند کسب‌‌وکارها را درباره آنچه رقبا انجام می‌دهند و آنچه که در دنیای امروز رایج است نیز آگاه کند.

نقش شبکه های اجتماعی در بازاریابی گردشگری

شبکه های اجتماعی معادل مجازی نشستن دور آتش‌ و به اشتراک‌گذاری خاطرات است. اما این یعنی چه؟ شبکه های اجتماعی به‌عنوان مرکزی برای اشتراک‌گذاری عکس‌ها و تجربه‌ها عمل می‌کنند؛ با این هدف که دیگران را ترغیب کنند تا همان تجربه‌ها را به دست آورند.

به همین دلیل است که شبکه های اجتماعی یک ابزار بازاریابی قدرتمند برای کسب‌و‌کارهای گردشگری به شمار می‌آیند. در واقع یک شبکه اجتماعی خوب می‌تواند نیازهای تبلیغاتی، ارائه خدمات  به مشتری و به کارگیری استراتژی‌های برقراری تعامل با مشتریان را محقق کند.

اما شرکت‌های گردشگری چگونه می‌توانند در شبکه های اجتماعی بازاریابی کنند؟

اگر به‌عنوان یک شرکت گردشگری می‌خواهید در شبکه های اجتماعی پست یا محتوایی را به اشتراک بگذارید، سعی کنید کاربردی بودن آن را در اولویت قرار دهید. به‌عنوان مثال، اگر قصد برگزاری یک تور آخر هفته‌ای را دارید، شبکه اجتماعی می‌تواند مانند یک مجله مسافرتی کامل به همراه حساب‌های شخصی، عکس‌ها و ویدیوها عمل کند تا بیننده را به تور شما جذب کند.

همچنین به‌اشتراک‌گذاری نظرات مشتریان، به سایر دنبال‌کنندگان کمک می‌کند تا به کسب‌و‌کار شما اعتماد کنند. در واقع مسافران پس از مطالعه نظرات بیشتر احتمال دارد یک تور، اقامتگاه یا هر محصول گردشگری را رزرو کنند. برای بازاریابی گردشگری در شبکه های اجتماعی، باید از جذاب بودن پست‌های‌تان اطمینان حاصل کنید. ویژگی‌های برتر خدمات خود را برجسته کنید و به مواردی اشاره کنید که ارزش رزرو کردن دارند.

اگر می‌خواهید در شبکه های اجتماعی برای کسب‌و‌کار گردشگری خود بازاریابی کنید، به چند نکته زیر توجه کنید: 

  • عکس ها را از دید اول شخص به اشتراک بگذارید.
  • محتوایی منحصربه‌فرد از مقاصد خود، نظیر مناظر کوهستانی یا کایاک‌سواری به اشتراک بگذارید.
  • چشم‌اندازی جذاب از اقامتگاه خود پست کنید.
  • غذاهای جدید اقامتگاه خود را به اشتراک بگذارید.
  • فرصت‌های ماجراجویی در فضای باز به دنبال‌کنندگان خود معرفی کنید.
  • از داستان‌سرایی برای ترغیب مسافران بهره بگیرید.
  • و…

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

گردشگری مجازی چیست + کاربردها و ویژگی‌ ها

آمارهای جالب از نقش شبکه های اجتماعی در گردشگری در سال ۲۰۲۲

وب‌سایت Passport Photo Online با استناد بر بررسی‌های پلتفرم Airbnb، پلتفرم اجاره اقامت‌های کوتاه‌مدت، در سال ۲۰۲۲ آمارهایی را منتشر کرده است که نشان می‌دهد شبکه های اجتماعی تا چه اندازه در سفر و گردشگری تاثیر گذاشته است. در اینفوگرافیک زیر به برخی از این آمارها توجه کنید:

آمارهای جالب از نقش شبکه های اجتماعی در گردشگری در سال ۲۰۲۲

شبکه های اجتماعی، واقعیت غیرقابل انکار جهان گردشگری

خوب یا بد، دیگر برای صنعت گردشگری، عصر بروشور و بیلبورد به پایان رسیده است. این روزها شبکه های اجتماعی راه‌های ایجاد یک برند قابل‌اعتماد گردشگری را تغییر داده‌اند و کلید موفقیت کسب‌و‌کارهای گردشگری، جمع‌آوری تولید محتوا در شبکه های اجتماعی، جمع‌‌آوری نظرات کاربران و جلب رضایت مشتریان در شبکه های اجتماعی است. پس وقت آن رسیده که کسب‌وکارها بیش از پیش از این ظرفیت برای توسعه فعالیت‌های خود بهره بگیرند.

پیشنهاد «رسانه قطبنما»: 

۵ اصل اساسی در بازاریابی اینستاگرامی هتل

مطالب مرتبط