۵ روند بازاریابی گردشگری در سال ۲۰۲۴ میلادی

۵ روند بازاریابی گردشگری در سال ۲۰۲۴ میلادی

رسانه قطبنما: هر سال با پیشرفت سریع تکنولوژی و ظهور فناوری‌های نو، رفتار مصرف‌کننده نیز به‌سرعت تغییر می‌کند؛ تغییر رفتارهای مصرف‌کننده نیز آینده صنعت سفر و مهمان‌نوازی را شکل می‌دهد. اینجا است که بازاریابی گردشگری، به‌عنوان خط مقدم ارتباط صنعت با مصرف‌کنندگان، دستخوش تغییر می‌شود. 

در این مطلب به‌سراغ ۵ روند اصلی بازاریابی گردشگری در سال ۲۰۲۴ میلادی از نگاه کارشناسان رفته‌ایم تا بدانیم آینده بازاریابی گردشگری چطور رقم خواهد خورد.

۱. CHATGPT و هوش مصنوعی مولد

موسسه اولیور وایمن (OliverWyman) در سال ۲۰۲۳ میلادی نظرسنجی با عنوان «تاثیر هوش مصنوعی مولد بر رفتارهای مسافران تفریحی» انجام داد که نتایج قابل‌توجهی دارد: 

  • حدود ۳۰ درصد از افراد حاضر در این نظرسنجی، از هوش مصنوعی مولد در مراحل الهام، برنامه‌ریزی یا رزرو یک سفر تفریحی استفاده کرده‌اند؛
  • ۸۴ درصد از این مصرف‌کنندگان از کیفیت توصیه‌های هوش مصنوعی مولد رضایت داشتند؛
  • ۵۱ درصد از شرکت‌کنندگان همه یا بیشتر توصیه‌های سفر هوش مصنوعی مولد را رزرو کرده‌اند.

این آمار یعنی «رفتارهای جدیدی در حال شکل‌گیری است و صنعت گردشگری باید به آن توجه کند!»

منظور از «هوش مصنوعی مولد» (GEN AI) فناوری است که از مدل‌های یادگیری عمیق، برای ایجاد محتواهای جدید مثل تصویر، متن، ویدیو و غیره استفاده می‌کند؛ کاربران هر آنچه در نظر دارند را در قالب کلمات به یک ابزار مولد مبتنی بر هوش مصنوعی می‌دهند و این ابزار در عرض چند ثانیه یک خروجی ارائه می‌دهد.

۵ ترند بازاریابی گردشگری در سال ۲۰۲۴ میلادی

از اواخر سال ۲۰۲۲ میلادی که چت‌بات هوش مصنوعی مولد ChatGPT یا «چت جی پی تی» به جهان معرفی شد، عرصه بازاریابی در سراسر جهان دستخوش تغییر شد. حالا در سال ۲۰۲۴ میلادی ادغام انواع هوش مصنوعی مولد مثل ChatGPT با بازاریابی گردشگری، ایجاد و توزیع محتوا را متحول کرده است. امروزه هوش مصنوعی مولد تولید محتوای شخصی‌‌سازی‌شده و باکیفیت را در مقیاس بزرگ امکان‌پذیر می‌سازند؛ زمان و هزینه تولید را به‌طور قابل توجهی کاهش و در عین حال تعامل با مشتری را افزایش می‌دهد. حالا دیگر نمی‌توان پتانسیل هوش مصنوعی مولد در ایجاد محتوای متنی، صوتی، تصویری و ویدئویی با کیفیت و واقع‌گرایی بالا را نادیده گرفت.

از سوی دیگر باید در نظر بگیرید که سال ۲۰۲۳ میلادی سال کنجکاوی نسبت به این ابزارها بود و هم بازاریابان و هم مشتری‌های‌شان به یک‌ اندازه دوست داشتند سر از کار ابزارهایی مثل چت‌بات ChatGPT یا موتورهای تولید تصویر «میدجرنری» (MidJourney) در بیاورند؛ بنابراین همانقدر که شما به‌عنوان بازاریاب با مزایای این ابزارها آشنایی دارید، احتمالا مشتری‌ها هم درباره آن‌ها می‌دانند.

۲. بازگشت اینفلوئنسرها

۵ ترند بازاریابی گردشگری در سال ۲۰۲۴ میلادی

صنعت اینفلوئنسر مارکتینگ همچنان در حال رونق‌گرفتن است و انتظار می‌رود تا سال ۲۰۲۵ میلادی اندازه این بازار به ۲۲.۲ میلیارد دلار برسد. با این اوصاف، اینفلوئنسرها نه‌تنها هنوز هم سنگ‌بنای بازاریابی گردشگری در سال ۲۰۲۴ میلادی هستند بلکه نقش آن‌ها با تمرکز بر بازارهای خاص و ارائه تجربیات معتبر، استراتژیک‌تر شده است. 

با پیچیده‌تر شدن الگوریتم‌های رسانه‌های اجتماعی، دسترسی و همچنین تعامل کسب‌وکارها با مصرف‌کنندگان ضعیف‌تر شده است؛ اینجا است که کسب‌وکارها به اینفلوئنسرها رجوع می‌کنند تا از طرف آن‌ها با مردم صحبت کنند. در یک کلام، در سال ۲۰۲۴ میلادی کسب‌وکارهای گردشگری بزرگ و کوچک در سراسر جهان به‌خوبی از اهمیت همکاری با اینفلوئنسرها برای دستیابی به مخاطبان متنوع و وفادار، استفاده از توانایی آن‌ها برای تعیین روندها و تأثیرگذاری بر تصمیم‌گیری‌های سفر مسافران آگاه هستند.

۳. گسستگی رسانه‌های اجتماعی

۵ ترند بازاریابی گردشگری در سال ۲۰۲۴ میلادی

تحقیقات اخیر پلتفرم مدیریت رسانه‌های اجتماعی «Hootsuite» نشان می‌دهد، هم کاربران و هم کسب‌وکارها از تعدد پلتفرم‌های مختلف دچار «خستگی رسانه‌های اجتماعی» شده‌اند. برندها دیگر به همه پلتفرم‌ها اعتماد ندارند و معتقدند پلتفرم‌های لینکدین، اینستاگرام، واتساپ، فیسبوک و بی‌ریل (BeReal) به‌ترتیب قابل اعتمادتر از بقیه پلتفرم‌ها هستند و احتمال بازده سرمایه در آن‌ها بیشتر است؛ برندها همچنین به پلتفرم‌هایی مثل تردز (Threads)، ایکس (توییتر سایق)، پینترست، ردیت (Reddit)، اسنپ‌چت و تیک‌تاک اعتماد بسیار کمتری برای بازگشت سرمایه دارند؛

 بنابراین در سال ۲۰۲۴ میلادی احتمالا برندها روی استراتژی حضور خود در پلتفرم‌ها تجدیدنظر خواهند کرد. این تجدیدنظر می‌تواند به‌معنای دوبرابر کردن ویدیوهای کوتاه، کاهش تعداد پست‌ها یا حتی کنارگذاشتن برخی پلتفرم‌ها مثل ایکس (توییتر سابق) باشد.

از سوی دیگر گزارش اخیر آژانس خلاقیت و بازاریابی «LegerDGTL» نشان می‌دهد که کاربران کانادایی به‌طور متوسط در ۶ پلتفرم رسانه اجتماعی از جمله برنامه‌های پیام‌رسان فعال هستند. اگرچه این آمار می‌تواند برای بازار داخلی هر کشوری کمی متفاوت باشد اما فارغ از جغرافیای مشتریان، این آمار نشان می‌دهد کسب‌وکارها برای جلوگیری از اتلاف وقت و انرژی باید درباره نحوه حضور خود در رسانه‌های اجتماعی بازنگری کنند؛ چراکه دستیابی به مخاطبان هدف در این پلتفرم‌ها به‌طور فزاینده‌ای پیچیده‌تر می‌شود و نیازمند یک استراتژی هدفمند و متنوع است. این روند مستلزم درک عمیق مخاطبان و رفتارهای آن‌ها در هر پلتفرم است که ارائه پیام‌های بازاریابی شخصی‌سازی‌شده و مؤثرتر را ممکن می‌سازد.

۴. تکامل جستجوی آنلاین

۵ ترند بازاریابی گردشگری در سال ۲۰۲۴ میلادی

طبق گزارش ۲۰۲۳ میلادی گروه مسافرتی «اکسپدیا» (Expedia)، رسانه‌های اجتماعی منبع شماره یک مسافران برای تصمیم‌گیری‌ درباره سفر و الهام گرفتن است؛ منابع دیگر مثل سایت‌های بررسی مقاصد و جاذبه‌ها، سایت‌های خود مقصد، موتورهای جستجو یا حتی آژانس‌های مسافرتی آنلاین مثل بوکینگ، اکسپدیا و غیره در رتبه‌های بعدی قرار دارند؛ بنابراین، رسانه‌های اجتماعی بر رفتارهای جستجوی آنلاین مسافران، به‌ویژه افراد زیر ۴۵ سال، تاثیر زیادی دارد. به‌گفته یکی از منابع گوگل حدود ۴۰ درصد از کاربران زیر ۴۵ سال هر زمان که به‌صورت آنلاین جستجو می‌کنند، به‌عنوان اولین منبع خود به تیک‌تاک یا اینستاگرام مراجعه می‌کنند. 

از سوی دیگر هوش مصنوعی در سال‌های اخیر سبب تکامل رفتار جستجوی آنلاین کاربران شده است؛ این الگوریتم‌های هوشمند علاوه‌بر ارائه پیشنهادات شخصی، کشف مقاصد و برنامه‌ریزی سفر را نیز تسهیل می‌کنند. در چنین شرایطی، کسب‌وکارهای گردشگری باید حضور آنلاین و استراتژی‌های سئو (SEO) خود را بهینه کنند تا شانس نمایش خود در بین نتایج مرتبط را افزایش دهند.

۵. ایجاد تعادل بین رزروهای مستقیم و غیرمستقیم

۵ ترند بازاریابی گردشگری در سال ۲۰۲۴ میلادی

کسب‌وکارهای گردشگری برای به حداکثر رساندن سود و تقویت تجربه مشتری در سال ۲۰۲۴ میلادی  باید هم در پلتفرم‌های رزرو شخص ثالث حضور داشته باشند و هم مشتریان خود را به رزرو مستقیم تشویق کنند. این پویایی مستلزم اجرای یک استراتژی توزیع آنلاین منعطف و نوآورانه است که قطعا هزینه‌بر هم هست.

اما این هزینه ارزشش را دارد؛ طبق گزارش رسانه تخصصی گردشگری «اسکیفت» (Skift)، هتل‌ها در سال ۲۰۲۳ میلادی به پلتفرم‌های رزرو شخص ثالث مثل بوکینگ، اکسپدیا و غیره چیزی حدود بیش از ۷۵ میلیارد دلار کمیسیون پرداخت کرده‌اند. حالا تصور کنید اگر فقط بخش کوچکی، مثلا ۲ تا ۵ درصد، از این فروش‌ها مستقیم باشد، چقدر می‌تواند بر درآمد هتل‌ها تاثیرگذار باشد. این همان دلیل منطقی پشت کمپین‌های گسترده و تهاجمی هتل‌های زنجیره‌ای بزرگ در دو سال گذشته است که به دنبال آموزش مصرف‌کنندگان برای رزرو مستقیم بودند. 

شروع رشد رزروهای مستقیم به دوران همه‌گیری کرونا بازمی‌گردد اما با فروکش کردن این بحران، بازهم کفه ترازو به‌نفع رزرو غیرمستقیم سنگین‌تر شد؛ چراکه پلتفرم‌های رزرو مثل بوکینگ و اکسپدیا با راه‌اندازی برنامه‌های وفاداری که هر کدام میلیون‌ها عضو دارند، مسیر این رقابت را بسیار دشوار کرده‌اند. با این وجود به‌نظر نمی‌رسد هتل‌ها در برابر این زورآزمایی کوتاه بیایند.

همانطور که در این مقاله خواندید، برای اینکه بتوانید در بازار پررقابت گردشگری در عرصه رقابت باقی بمانید، باید روی پذیرش فناوری‌های پیشرفته، درک رسانه‌های اجتماعی و انطباق با رفتارهای جدید مصرف‌کننده تمرکز کنید. بدون شک کسب‌وکارهایی که در سال ۲۰۲۴ میلادی به‌طور موثر از این روندها بهره ببرند، مزیت قابل‌توجهی در جذب و حفظ مشتریان در بازار جهانی گردشگری به‌دست خواهند آورد.

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

نکاتی برای موفقیت در شبکه‌های اجتماعی در سال ۲۰۲۴ + اینفوگرافیک

مطالب مرتبط