راهنمای جامع سفر زمینی به ترکیه | مدارک + هزینه

راهنمای جامع سفر زمینی به ترکیه | مدارک + هزینه

رسانه قطبنما: ترکیه یکی از محبوب‌ترین مقاصد ایرانیان است اما آیا تابه‌حال تجربه سفر زمینی به ترکیه را داشته‌اید؟ راه‌های سفر زمینی به ترکیه چیست؟ هزینه سفر زمینی به ترکیه چقدر است؟ 

در این مطلب هر آنچه برای سفر زمینی به ترکیه نیاز دارید را با یکدیگر مرور می‌کنیم.

راه های سفر زمینی به ترکیه چیست؟

اگر قصد دارید به‌صورت زمینی به ترکیه سفر کنید، باید یکی از ۳ مرز زمینی بازرگان، سرو یا رازی را انتخاب کنید. سفر با خودرو شخصی، اتوبوس، ون و تاکسی‌های مرزی از جمله راه‌های سفر زمینی به ترکیه است. هزینه‌ سفر به ترکیه از راه زمینی با هر کدام از این روش‌ها متفاوت است که در ادامه آن‌ را بررسی می‌کنیم.

سفر زمینی به ترکیه از چه مرزهایی انجام می‌شود؟

اگر قصد دارید به‌صورت زمینی به ترکیه سفر کنید، باید خود را به استان آذربایجان غربی برسانید. ایران ۳ گذرگاه مرزی با ترکیه دارد که همه این گذرگاه‌ها در استان آذربایجان غربی قرار دارند. در ادامه بیشتر با این گذرگاه‌های مرزی آشنا می‌شویم.

سفر به ترکیه از مرز زمینی بازرگان

راه های سفر زمینی به ترکیه - مرز زمینی بازرگان

مرز بازرگان در استان آذربایجان غربی، ۱۵ کیلومتری شهر ماکو و در شهر بازرگان قرار دارد. این مرز در ترکیه با نام «گوربولاغ» شناخته می‌شود. مرز بازرگان مشهورترین گذرگاه مرزی بین ایران و ترکیه است. همچنین مسافرانی که قصد سفر زمینی به گرجستان از طریق ترکیه را دارند نیز این مرز را برای خروج از کشور انتخاب می‌کنند.

مرز بازرگان در ۹۲۰ کیلومتری تهران و در فاصله ۲۹۰ کیلومتری تبریز قرار دارد. خوب است بدانید مرز بازرگان شبانه‌روزی است؛ این یعنی، می‌توانید به‌صورت ۲۴ ساعته از این مرز عبور کنید. 

شهر دغو بایزید (Doğubayazıt) اولین شهر ترکیه بعد از مرز بازرگان است که ۴۵ کیلومتر با این مرز فاصله دارد. بعد از شهر دغو بایزید یا دوبایزید، شهرهای ایغدیر و ارزروم فاصله کوتاهی تا مرز بازرگان دارند. فاصله مرز بازرگان تا شهر وان ۲۰۰ کیلومتر، تا آنکارا ۱۱۸۰ کیلومتر و تا استانبول نیز ۱۵۵۰ کیلومتر است.

سفر به ترکیه از مرز زمینی سرو

راه های سفر زمینی به ترکیه - مرز زمینی سرو

مرز سِرو در ۶۰ کیلومتری شهر ارومیه و در استان آذربایجان غربی قرار دارد. مرز زمینی سرو در ترکیه، «اسندره» (Esendere) نامیده می‌شود. سرو سردترین مرز بین ایران و ترکیه است؛ بنابراین اگر در فصول سرد سال قرار است از این مرز عبور کنید حتما خودتان را برای مواجه با برف و سرما آماده کنید. طبق بررسی‌های «رسانه قطبنما»، مرز سرو به‌صورت شبانه‌روزی فعالیت می‌کند و می‌تونید در ۲۴ ساعت شبانه‌روز از این مرز عبور کنید.

فاصله مرز سرو تا تهران، ۹۶۰ کیلومتر و تا تبریز، ۱۹۰ کیلومتر است. 

اگر می‌خواهید خود را از ارومیه به مرز سرو برسانید، سواری‌هایی که به مقصد مرز سرو مسافر جابه‌جا می‌کنند، در سه‌راه دخانیات ارومیه مستقر هستند و مسافران را به مرز سرو می‌رسانند. 

در صورتی که از مرز سرو عبور کنید، بعد از ۶۰ کیلومتر به شهر یوکسکوا (Yüksekova) خواهید رسید. همچنین فاصله مرز سرو تا شهر وان حدود ۳۰۰ کیلومتر، تا آنکارا ۱۴۵۰ کیلومتر و تا استانبول حدود ۱۹۴۰ کیلومتر است. 

سفر به ترکیه از مرز زمینی رازی

راه های سفر زمینی به ترکیه - مرز زمینی رازی

مرز رازی، واقع در ۵ کیلومتری شهر قطور، در استان آذربایجان غربی است و در فاصله ۷۵ کیلومتری شهر خوی قرار دارد. مرز رازی در ترکیه، «کاپیکوی» نام دارد. طبق بررسی‌های «رسانه قطبنما» این مرز نیز به‌صورت شبانه‌روزی فعالیت می‌کند. وسایل نقلیه سنگین مثل اتوبوس، کامیون و غیره اجازه عبور از مرز رازی را ندارند و تنها خودروهای سبک می‌توانند از این مرز عبور کنند. 

فاصله مرز رازی تا تهران، ۹۵۸ کیلومتر و تا تبریز، ۳۳۰ کیلومتر است. اگر از مرز رازی سفر می‌کنید، اولین شهر ترکیه بعد از مرز رازی شهر وان است که یکی از محبوب‌ترین مقاصد ایرانی‌ها در ترکیه است. مرز رازی تنها ۱۱۰ کیلومتر با شهر وان فاصله دارد؛ اما این نکته را در نظر داشته باشید که مسیر مرز رازی تا شهر وان یک مسیر کوهستانی و پر پیچ‌وخم است. فاصله مرز رازی تا شهر آنکارا، ۱۳۲۰ کیلومتر و تا شهر استانبول، ۱۸۲۷ کیلومتر است.

مدارک لازم برای سفر زمینی به ترکیه

راه های سفر زمینی به ترکیه - مدارک لازم برای سفر زمینی به ترکیه

مدارک لازم برای سفر زمینی به ترکیه بسته به وسیله نقلیه‌ای که انتخاب می‌کنید، متفاوت است؛ اما با هر وسیله نقلیه‌ای که سفر کنید باید گذرنامه با حداقل ۶ ماه اعتبار به‌همراه داشته و حتما عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید. 

عوارض خروج از کشور از مرزهای زمینی برای سفر اول ۴۰۰ هزار تومان، سفر دوم ۶۰۰ هزار تومان و سفر سوم ۸۰۰ هزار تومان است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه پرداخت عوارض خروج از کشور، مطلب «عوارض خروج از کشور ۱۴۰۲ چقدر است؟» را بخوانید. 

در صورتی‌که با خودرو شخصی به ترکیه سفر می‌کنید، باید علاوه بر گذرنامه و پرداخت عوارض خروج از کشور، مدارک زیر را نیز به‌همراه داشته باشید: 

  • برگه کاپوتاژ خودرو: برای اینکه بتوانید خودرو خود را از کشور خارج کنید، باید ابتدا از اداره گمرک، «مجوز خروج موقت» دریافت کنید؛ این مجوز با نام برگه کاپوتاژ ماشین شناخته می‌شود.
  • گواهینامه بین‌المللی: رانندگی در کشورهای خارجی اعم از ترکیه، تنها در صورت داشتن گواهینامه بین‌المللی امکان‌پذیر است. برای دریافت گواهینامه بین‌المللی باید به مراکز اصلی و نمایندگی‌های کانون جهانگردی و اتومبیلرانی کشور مراجعه کنید.
  • پلاک ترانزیت: خودروی شما تنها در صورتی می‌تواند از مرز عبور کند که پلاک ترانزیت یا همان پلاک بین‌المللی داشته باشد. دریافت پلاک ترانزیت کار آسانی است و می‌توانید بعد از دریافت مجوز خروج موقت خودرو و همزمان با دریافت گواهینامه بین‌المللی در نمایندگی‌های کانون جهانگردی و اتومبیلرانی کشور، پلاک ترانزیت را نیز دریافت کنید.
  • کارت سبز خودرو: کارت سبز خودرو که با نام بیمه‌ بین‌المللی شناخته می‌شود، در اصل همان بیمه شخص ثالث است اما به‌صورت بین‌المللی صادر می‌شود.
  • برچسب CD و IR: این برچسب‌ها در زمان صدور پلاک بین‌المللی در نمایندگی‌های کانون جهانگردی و اتومبیلرانی کشور به مسافر تحویل داده می‌شود.

«راهنمای جامع سفر به خارج از کشور با ماشین شخصی | مدارک و هزینه» به شما کمک می‌کند تا گام به‌گام خودروی خود را برای سفر زمینی به ترکیه آماده کنید. 

اما اگر قرار است با اتوبوس به ترکیه سفر و یا خودرو خود را در مرز پارک کنید و با ون‌ها یا تاکسی‌های مرزی سفر زمینی خود به ترکیه را ادامه دهید، گذرنامه و فیش عوارض خروج از کشور، تنها مدارک لازم برای سفر زمینی به ترکیه است. به‌خاطر داشته باشید سفر به ترکیه نیازی به ویزا ندارد و ایرانیان می‌توانند بدون ویزا به این کشور سفر کرده و تا ۹۰ روز در خاک ترکیه اقامت کنند. برای آگاهی از اینکه ایرانی‌ها بدون ویزا به کدام کشورها می‌توانند سفر کنند، مطلب «کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان ۲۰۲۳ | لیست کامل ۱۴۰۲» را بخوانید.

سفر زمینی به ترکیه با ماشین شخصی

راه های سفر زمینی به ترکیه - سفر زمینی به ترکیه با ماشین شخصی

اگر دوست دارید با خودرو شخصی خودتان به ترکیه سفر کنید، بهتر است شهرهای نزدیک ترکیه مثل وان، ایغدیر، ارزروم یا ترابزون را برای دیدن انتخاب کنید. هزینه سوخت در ترکیه بسیار بالاست و اگر قرار باشد با خودروی شخصی خود به شهرهای دوری مثل آنتالیا، استانبول یا آنکارا سفر کنید، نیاز به سوخت‌گیری بیشتری در مسیر دارید و باید هزینه زیادی برای بنزین پرداخت کنید.

حالا که به مرز رسیده و مدارک لازم اعم از گذرنامه، فیش عوارض خروج از کشور، برگه کاپوتاژ و غیره را آماده کرده‌اید، باید علاوه بر ارائه مدارک به گمرک مرزی، مابه‌التفاوت هزینه سوخت را نیز پرداخت کنید. با توجه به قیمت پایین سوخت در ایران و گرانی سوخت در کشورهای همسایه، دولت به‌منظور جلوگیری از قاچاق سوخت، در هنگام خروج از مرز از خودروها مبلغی تحت عنوان مابه‌التفاوت سوخت دریافت می‌کند.

این مبلغ بسته به ظرفیت باک بنزین خودرو شما است. توجه داشته باشید که حتی اگر باک ماشین خالی باشد، باید به‌اندازه ظرفیت باک، هزینه مابه‌التفاوت قیمت سوخت را پرداخت کنید. پس، قبل از خروج از مرز باک بنزین خود را پر کنید.

اگر هم عوارض خروج از کشور را پرداخت نکرده‌اید، می‌توانید در سالن گمرک مرزی این کار را انجام دهید. 

حالا که همه مدارک لازم برای خروج خودرو از مرز را به‌همراه دارید، در این مرحله باید با مراجعه به سالن ارزیابی گمرک، برگه خروج اتومبیل را دریافت کنید. پس از آن نوبت نصب پلاک بین‌المللی است که پیش از این آن را از نمایندگی‌های کانون جهانگردی و اتومبیلرانی دریافت کرده‌اید. دیگر باید خودرو خود را در صف خروج قرار دهید تا از مرز خارج شوید. این فرآیند، بسته به اینکه مرز چقدر شلوغ باشد، متفاوت است.

پس از عبور از مرز، خودرو را پارک کرده و در صورتی که با همراهان خود سفر می‌کنید، به داخل سالن گمرک بروید تا مهر ورود به ترکیه در گذرنامه‌تان ثبت شود. در این مرحله نیز باید ماشین شما توسط یک کارشناس گمرک ترکیه ارزیابی و مدارک بررسی شود. پس از بررسی مدارک، اجازه ورود خودرو به ترکیه صادر می‌شود. حالا می‌توانید سفرتان را در خاک ترکیه ادامه دهید. 

یکی دیگر از گزینه‌های سفر با خودرو شخصی به ترکیه این است که تا مرز با خودروی شخصی خود سفر کنید.  پس از رسیدن به مرز، خودرو خود را در پارکینگ گمرک پارک و از مرز عبور کنید. در آن‌سوی مرز ون‌ها و تاکسی‌های ترکیه‌ای شما را به مقصد خواهند رساند. برخی از مسافران اما ترجیح می‌دهند با خودرو شخصی خود به شهرهای تبریز، ارومیه و خوی رفته و از آنجا با ون یا اتوبوس‌ مسیر خود را به سمت ترکیه ادامه دهند.

سفر زمینی به ترکیه با اتوبوس

راه های سفر زمینی به ترکیه - سفر زمینی به ترکیه با اتوبوس

بالا بودن هزینه سوخت در ترکیه سبب شده تا استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی مثل اتوبوس برای سفر زمینی به ترکیه، طرفداران زیادی داشته باشد. اگر با اتوبوس به ترکیه می‌روید، تنها باید بلیط تهیه کنید و با‌همراه داشتن گذرنامه و فیش عوارض خروج از کشور، از مرز خارج شوید. 

در حال حاضر می‌توانید از مبدا تهران به مقاصد زیر بلیط اتوبوس تهیه کنید:

  • تهران به استانبول
  • تهران به آنکارا
  • تهران به ترابزون

اگر هم قصد سفر زمینی به ترکیه از تبریز را دارید و می‌خواهید با اتوبوس سفر کنید، باید بلیط یکی از مقاصد زیر را خریداری کنید:

  • تبریز به استانبول
  • تبریز به آنکارا
  • تبریز به ترابزون

 در حال حاضر، بلیط اتوبوس از تهران به وان یا بلیط اتوبوس از تبریز به وان عرضه نمی‌شود. اگر قصد سفر به وان را دارید اما نمی‌خواهید با خودروی خودتان سفر کنید، دو روش پیش رو دارید:

۱. از ون‌هایی که از تبریز و خوی به‌طور مستقیم به وان می‌روند، استفاده کنید؛

۲. بعد از عبور از مرز، از ون‌ها یا تاکسی‌های ترکیه‌ای برای سفر به وان استفاده کنید.

سفر زمینی به ترکیه با قطار

تا قبل از شیوع کرونا، قطار تهران به آنکارا یکی از محبوب‌ترین راه‌ های سفر زمینی به ترکیه بود، اما پس از شیوع کرونا فعالیت خطوط ریلی مسافری بین ایران و ترکیه متوقف شده است؛ بنابراین، اگر به‌دنبال رزرو بلیط قطار تهران به آنکارا، بلیط قطار تهران به استانبول یا قطار تبریز به وان هستید، باید بدانید این خطوط ریلی در حال حاضر فعال نیستند و باید از دیگر وسایل نقلیه، مانند اتوبوس، ون، خودرو شخصی و غیره برای سفر زمینی به ترکیه استفاده کنید. 

هزینه سفر به ترکیه از راه زمینی

هزینه سفر به ترکیه از راه زمینی به وسیله نقلیه، مقصد، تعداد روزهای سفر، نحوه اقامت و غیره بستگی دارد. 

اگر با خودرو شخصی سفر می‌کنید باید هزینه‌های زیر را در نظر بگیرید:

هزینه سفر زمینی به ترکیه با خودرو شخصی*

اقلام هزینه
هزینه پاسپورت

۴۵۳ هزار تومان

عوارض خروج از کشور ۴۰۰ هزار تومان**
گواهینامه بین‌المللی

 گواهینامه بین‌المللی یک‌ساله: ۳۵۶ هزار تومان 

 گواهینامه بین‌المللی ۳ ساله: یک میلیون و ۱۱۰ هزار تومان

  کاپوتاژ ماشین    ۲۵۰ هزار تومان
بیمه بین‌المللی بسته به مدل ماشین، مدت زمان سفر و غیره متفاوت است.
پلاک بین‌المللی یک میلیون و ۷۵ هزار تومان
   دفترچه مالکیت بین‌المللی خودرو 

  ۳۳۷ هزار تومان

نصب علامت CD و IR ۱۳ هزار تومان
پرداخت هزینه مابه‌التفاوت قیمت سوخت  به‌اندازه ظرفیت اسمی باک خودرو (به ازای هر لیتر ۳۴ هزار و ۵۰۰ تومان ***)
هزینه هر لیتر بنزین در ترکیه ۲۵.۶ لیر ترکیه****

*این هزینه‌ها، در شهریور ۱۴۰۲ برآورد شده‌اند.

**عوارض خروج از کشور در سفر اول ۴۰۰ هزار تومان، سفر دوم ۶۰۰ هزار تومان و سفر سوم ۸۰۰ هزار تومان است.

*** به‌طور مثال اگر ظرفیت باک خودرو ۶۰ لیتر است باید به‌ازای هر لیتر ۳۴ هزار و ۵۰۰ تومان پرداخت کنید. 

**** براساس اطلاعات وب‌سایت نامبئو (Numbeo) که شهرها را بر اساس بازخورد کاربران در زمینه‌های هزینه زندگی، ایمنی، آلودگی و نرخ جرم رتبه‌بندی می‌کند، هزینه هر لیتر بنزین در ترکیه در شهریور ۱۴۰۲ معادل ۲۵.۶ لیر ترکیه است. همچنین قیمت هر لیر ترکیه در شهریور ۱۴۰۲ معادل یک هزار و ۸۳۰ تومان است.

اگر قرار است با اتوبوس سفر کنید، هزینه بلیط اتوبوس از شهرهای مختلف به مقصد ترکیه متفاوت است. طبق بررسی رسانه قطبنما، قیمت بلیط اتوبوس تهران به استانبول در شهریور ۱۴۰۲ حدود ۲ میلیون تومان است. 

سفر با ون‌های مسافرتی تبریز - وان و خوی - وان دیگر گزینه پیش‌روی شما است. طبق بررسی کارشناسان رسانه قطبنما، در شهریور ۱۴۰۲ کرایه ون از تبریز به مقصد وان حدود ۵۰۰ هزار تومان و از خوی به مقصد وان حدود ۲۵۰ هزار تومان است.

همچنین می‌توانید بعد از عبور از مرز از خودروهای ترکیه‌ای برای رسیدن به مقصد مورد نظر خود استفاده کنید. در شهریور ۱۴۰۲، هزینه سفر به وان از مرز رازی با وَن، به‌ازای هر نفر ۱۲۰ لیر ترکیه است.

خطرات سفر زمینی به ترکیه

سفر زمینی به ترکیه، یکی از امن‌ترین تجربیات سفر زمینی به کشورهای همسایه است، اما بهتر است این نکات را در نظر بگیرید تا یک سفر به‌یادماندنی را تجربه کنید:

  • معمولا در مرزهای زمینی افرادی حضور دارند که از شما می‌خواهند در قبال دریافت مبلغی، بسته یا محموله‌ای یا مسافری را به آن‌طرف مرز ببرید. در چنین مواقعی، اکیدا از پذیرفتن این پیشنهادات خودداری کنید.
  • اگر با خودروی شخصی سفر می‌کنید و قصد خروج خودرو از کشور را دارید، ممکن است در مرز افرادی از شما بخواهند مدارک ماشین را به آن‌ها بدهید تا کارهای خروج خودرو از کشور را برای شما انجام دهند. اغلب مسافران تصور می‌کنند این افراد از کارمندان گمرک هستند، در حالی‌که این افراد در پایان کار هزینه‌های گزافی از مسافران دریافت می‌کنند و هیچ ارتباطی با اداره گمرک ندارند. بنابراین، به‌هیچ وجه به این افراد اعتماد نکنید و مستقیما به ساختمان گمرک مراجعه کنید. این نکته پس از گذر از مرز و در طرف ترکیه نیز صادق است.
  • اگر در نظر دارید تا پس از عبور از مرز از تاکسی‌ها یا ون‌های مسافرتی استفاده کنید، به‌خاطر داشته باشید این وسایل نقلیه اغلب در طول روز فعالیت دارند و اگر در نیمه‌شب از مرز عبور کنید، احتمال دارد تا چند ساعت وسیله نقلیه‌ای پیدا نکنید.
  • اگر قرار است با تور زمینی ترکیه سفر کنید حتما همه شرایط سفر و خدماتی را که باید دریافت کنید، در یک قرارداد ثبت کنید.

در این مطلب هر آنچه برای سفر زمینی به ترکیه نیاز دارید را با یکدیگر مرور کردیم. آیا تا به‌حال تجربه سفر زمینی به ترکیه را داشته‌اید؟ به نظر شما کدام روش برای سفر زمینی به ترکیه مناسب‌تر است؟

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

راهنمای جامع سفر به خارج از کشور با ماشین شخصی | مدارک و هزینه

مطالب مرتبط