گذرنامه اربعین ۱۴۰۲ | مدارک لازم + هزینه

گذرنامه اربعین ۱۴۰۲ | مدارک لازم + هزینه

رسانه قطبنما: مهم‌ترین مدرک حضور در پیاده روی اربعین ارائه گذرنامه با حداقل ۶ ماه اعتبار است اما اگر گذرنامه ندارید، می‌توانید با دریافت گذرنامه اربعین یا همان گذرنامه زیارتی در این مراسم معنوی کنید. 

گذرنامه اربعین امسال برای اولین بار است که صادر می‌شود اما گذرنامه اربعین یا گذرنامه زیارتی چیست؟ چطور می‌توان پاسپورت اربعین دریافت کرد؟ هزینه دریافت گذرنامه اربعین چقدر است؟ پاسخ این سوالات و جزئیات بیشتر را در این مقاله بخوانید.

گذرنامه زیارتی یا گذرنامه اربعین چیست؟

گذرنامه زیارتی یا گذرنامه اربعین که با نام پاسپورت اربعین یا برگه گذر موقت اربعین نیز شناخته می‌شود، پاسپورتی است که به دارنده آن این امکان را می‌دهد تا در ماه‌های محرم و صفر و سایر ایام سال به کشور عراق سفر کند؛ بنابراین با این گذرنامه فعلا نمی‌توانید به سایر کشورها سفر کنید.

گذرنامه اربعین در سال ۱۴۰۲ برای اولین بار است که صادر می‌شود و هدف از صدور آن، سهولت تردد زائران اربعین بین ایران و عراق است. این گذرنامه زیارتی در ۱۲ صفحه چاپ می‌شود این در حالی است که تعداد صفحات گذرنامه عادی، ۳۴ صفحه است.

به‌گفته سردار علی ذوالقدری، رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا، پیش از این درج مهر سفر به عراق در گذرنامه برخی از بازرگانان و افرادی که باید به اروپا سفر کنند، سبب می‌شد تا این دسته از افراد برای دریافت ویزا با مشکل مواجه شوند؛ حال گذرنامه زیارتی این امکان را به این دسته از افراد می‌دهد که به‌راحتی علاوه بر ماه‌های محرم و صفر، در همه ایام سال به عراق سفر کنند و نگرانی از بابت عدم دریافت ویزای کشورهای اروپایی نداشته باشند. همچنین گفته می‌شود مسئولان در حال رایزنی‌اند تا بتوان از این گذرنامه‌ها برای سفر به سوریه و حج هم استفاده کرد اما هنوز خبری در این‌باره منتشر نشده است.

لازم به ذکر است در صورتی که قصد شرکت در پیاده روی اربعین را داشته و گذرنامه عادی با حداقل ۶ ماه اعتبار دارید، الزامی به دریافت گذرنامه اربعین ندارید. 

مراحل گرفتن گذرنامه زیارتی

 گذرنامه اربعین ۱۴۰۲- مراحل گرفتن گذرنامه زیارتی : ثبت نام در سامانه سماح

برای دریافت گذرنامه زیارتی یا پاسپورت اربعین، باید ابتدا به سامانه سماح مراجعه کرده و در این سامانه ثبت‌نام کنید، اگرچه سامانه سماح گذرنامه اربعین صادر نمی‌کند اما شرط اصلی دریافت گذرنامه اربعین، ثبت‌نام در سامانه سماح است. 

خوب است بدانید، سامانه سماح زیرمجموعه سازمان حج و زیارت است و ثبت‌نام در این سایت رایگان است. 

بعد از ثبت‌نام در سامانه سماح، برای ثبت نام گذرنامه زیارتی دو گزینه پیش رو دارید:

۱. از طریق اپلیکیشن «پلیس من» 

۲. مراجعه حضوری به دفاتر اداره پلیس مهاجرت و گذرنامه مراکز استان‌ها

به گزارش ایرنا، در جدیدترین اظهارات، رئیس پلیس مهاجرات و گذرنامه فراجا تاکید کرده که نیازی به مراجعه حضوری برای دریافت گذرنامه اربعین نیست. به گفته سردار علی ذوالقدری تمامی هموطنان می‌توانند از طریق سامانه پلیس من اقدام به دریافت گذرنامه زیارتی کنند. تمامی مراحل در این سامانه قابل اجراست و در صورت تایید، ظرف مدت حداکثر ۵ روز گذرنامه زیارتی صادر و از طریق پست برای متقاضیان و زائران اربعین ارسال خواهد شد.

ثبت نام گذرنامه اربعین

گذرنامه اربعین ۱۴۰۲ - ثبت نام گذرنامه اربعین

اما مراحل دریافت گذرنامه زیارتی چیست؟ همانطور که پیش از این اشاره کردیم، گام اول برای دریافت گذرنامه اربعین، ثبت‌نام در سامانه سماح است. برای ثبت‌نام در این سامانه مراحل زیر را دنبال کنید:

۱. پس از ورود به این سایت، باید ابتدا شماره تلفن همراه خود را وارد کنید تا یک رمز یکبار مصرف دریافت کنید. به خاطر داشته باشید شماره تلفن باید متعلق به صاحب کد ملی باشد. 

۲. پس از ورود به سامانه، اطلاعات فردی متقاضی نمایش داده می‌شود. در ادامه، باید نوع مرز خروجی اعم از زمینی، هوایی و دریایی، نام مرز خروجی، نحوه عزیمت تا مرز خروجی، تاریخ خروج، تاریخ بازگشت و غیره را وارد کنید.  

۳. اگر به‌صورت گروهی ثبت‌نام می‌کنید، می‌توانید در این مرحله ذیل نام خود به‌عنوان سرگروه، نام همراهان سفر خود را نیز اضافه کنید. 

۴. با توجه به ممنوعیت فروش سیمکارت به افراد زیر ۱۸ سال، این افراد می‌توانند به‌عنوان یکی از اعضای گروه در سامانه سماح ثبت‌نام کنند و نمی‌توانند به‌صورت انفرادی در پیاده روی اربعین شرکت کنند. 

۵. پس از ثبت اطلاعات، وارد صفحه حق پرداخت بیمه اربعین می‌شوید. پس از پرداخت حق بیمه، ثبت‌نام تکمیل می‌شود.

حالا که در سامانه سماح ثبت‌نام کردید، برای دریافت پاسپورت اربعین یا باید به دفاتر اداره پلیس مهاجرت و گذرنامه مراجعه کرده و یا از طریق اپلیکیشن «پلیس من» اقدام کنید.

در صورتی که از قبل احراز هویت شده و قصد دارید به‌صورت آنلاین برای ثبت نام گذرنامه زیارتی اقدام می‌کنید، مراحل زیر را دنبال کنید:

۱. وارد اپلیکیشن «پلیس من» شده و گزینه صدور گذرنامه  زیارتی را انتخاب کنید.

۲. پس از انتخاب این گزینه وارد سایت sakha.epolice.ir می‌شوید تا کد سخا دریافت کنید. اگر قبلا در این سامانه ثبت‌نام نکرده‌اید باید ابتدا ثبت‌نام کنید.

۲- توجه داشته باشید که در این مرحله باید شماره تلفنی را وارد کنید که متعلق به کد ملی متقاضی است.

۳. حالا روی گزینه اطلاعات فردی در بالای صفحه کلیک کرده و از منو سمت راستی که باز می‌شود، روی گزینه خدمات پلیس مهاجرت و گذرنامه  کلیک کرده و گزینه درخواست صدور گذرنامه زیارتی را انتخاب کنید.

۳- پس از وارد کردن اطلاعات درخواستی، پیامک تایید ثبت موفق درخواست گذرنامه زیارتی برای متقاضی ارسال می‌شود. 

اما اگر احرار هویت نشده‌اید یا نمی‌توانید در این سامانه ثبت‌نام کنید به‌صورت حضوری به دفاتر اداره پلیس مهاجرت و گذرنامه مراکز استان مراجعه کنید. 

مدارک لازم برای گذرنامه موقت اربعین

مدارک لازم برای گذرنامه موقت اربعین همانند مدارک لازم برای گرفتن گذرنامه عادی است و عبارتند از:

  • اصل شناسنامه یا تاییدیه ثبت احوال (شناسنامه افراد بالای ۱۵ سال باید حتما عکس‌دار باشد)؛
  • اصل کارت ملی؛
  • تصویر بیومتریک که در دفتر پلیس+۱۰ گرفته می‌شود؛
  • اجازه همسر برای زنان متأهل؛
  •  اصل گواهی فوت همسر و یا اصل شناسنامه باطل شده همسر یا اصل طلاق‌نامه؛
  • اجازه محضری برای افراد زیر ۱۸ سال از سوی پدر یا قیم قانونی؛
  • تعیین وضعیت نظام وظیفه.

گذرنامه اربعین بدون کارت پایان خدمت

گذرنامه اربعین ۱۴۰۲ - گذرنامه اربعین بدون کارت پایان خدمت

سازمان وظیفه عمومی فراجا دریافت گذرنامه اربعین بدون کارت پایان خدمت برای مشمولان غیرغایب را در سال ۱۴۰۲ تسهیل کرده است. بنابر اعلام سازمان وظیفه عمومی فراجا، مجوز خروج از کشور برای شرکت در مراسم راهپیمایی اربعین ۱۴۰۲ فقط برای مشمولان غیرغایب صادر می‌شود و مشمولانی که تعیین تکلیف خدمتی نشده‌اند، مشمول غایب تلقی شده و نمی‌توانند مجوز خروج از کشور را دریافت کنند.

مشمولان غایب تنها در صورت تعیین تکلیف وضعیت خدمتی و دریافت کارت پایان خدمت و یا معافیت، امکان دریافت گذرنامه زیارتی و خروج از کشور را خواهند داشت.

به‌گفته رئیس سازمان وظیفه عمومی فراجا، کلیه مشمولان غیرغایب، دانش‌آموز، دانشجو و طلاب حوزه‌های علمیه با معافیت تحصیلی، از اول مرداد ۱۴۰۲ تا ۲۵ شهریور ۱۴۰۲، می‌توانند بدون نیاز به سپردن وثیقه و به‌صورت اینترنتی از طریق سامانه sakha.epolice.ir مجوز خروج از کشور را دریافت کنند.

همچنین، دارندگان برگ آماده به خدمت بدون غیبت تا ۱۰ روز مانده به تاریخ اعزام، دارندگان معافیت موقت بدون غیبت کفالت و پزشکی و دانشجویانی که در مهلت معرفی در حال تحصیل هستند، نیز می‌توانند برای شرکت در مراسم پیاده روی اربعین ۱۴۰۲، از مجوز خروج از کشور زیارتی به مقصد کشور عراق استفاده کنند.

آیا زنان برای دریافت گذرنامه ویژه اربعین نیاز به اجازه همسر دارند؟

به‌گفته سردار علی ذوالقدر، رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا، مطابق قانون زنان متأهل برای دریافت گذرنامه ویژه اربعین باید اجازه همسر را داشته باشند اما برای دریافت گذرنامه ویژه اربعین، احتیاجی به «اجازه محضری» همسر نیست و زنان می‌توانند به همراه همسر خود به ادارات پلیس گذرنامه مراجعه کنند و همان جا زوجیت آن‌ها توسط مامور مورد نظر تایید و اجازه همسر اخذ شود.

این در حالی است که زنان برای دریافت گذرنامه عادی، باید اجازه محضری همسر را به‌همراه سایر مدارک ارائه دهند. 

پاسپورت اربعین برای کودکان

افراد زیر ۱۸ سال نیز می‌توانند گذرنامه زیارتی دریافت کنند اما نمی‌توانند خود برای دريافت گذرنامه اربعین اقدام کنند. با توجه به ممنوعیت فروش سیمکارت به افراد زیر ۱۸ سال، پدران افراد زیر ۱۸ سال می‌توانند، هم از طریق اپلیکیشن «پلیس من» و هم به‌صورت حضوری با مراجعه به دفاتر اداره پلیس مهاجرت و گذرنامه، برای فرزندان خود درخواست گذرنامه ویژه اربعین بدهند.

پاسپورت اربعین برای اتباع افغان

بنابر اعلام سردار منتظرالمهدی، سخنگوی فرماندهی کل انتظامی کشور، اتباع خارجی مقیم ایران، برای دریافت پاسپورت اربعین، باید با مراجعه به دفاتر کفالت سراسر کشور درخواست خود را ثبت کنند.

همچنین برای شرکت در پیاده روی اربعین ۱۴۰۲، اتباع خارجی مقیم ایران باید از مرز شلمچه و اتباع غیرمقیم از مرز چذابه عبور کنند.

هزینه گذرنامه اربعین

در اربعین ۱۴۰۲، هزینه گذرنامه زیارتی ۵۰ هزار تومان و معادل یک هشتم قیمت گذرنامه عادی است.

گذرنامه اربعین چند روزه میاد؟

بر اساس رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا، صدور گذرنامه اربعین بین ۳ تا ۵  روز کاری طول می‌کشد، بنابراین بهتر است دریافت گذرنامه زیارتی را به‌روزهای پایانی ایام اربعین موکول نکنید. 

اعتبار گذرنامه اربعین

گذرنامه ویژه اربعین ۵ سال اعتبار دارد و در ابتدا تنها برای سفر در ماه‌های محرم و صفر صادر می‌شد اما به‌گزارش همشهری آنلاین، به‌نقل از رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا، زائران عتبات عالیات می‌توانند علاوه بر ماه‌های محرم و صفر، در سایر ایام سال نیز از گذرنامه‌های ویژه اربعین برای خروج از کشور استفاده کنند.  رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه بیان کرد: «البته در حال حاضر خروج از کشور با گذرنامه زیارتی از مرزهای زمینی (مهران و شلمچه) راحت‌تر از مرز هوایی انجام می‌شود و برخی از زائران در فرودگاه عراق با مشکلاتی مواجه می‌شوند که در تلاش برای رفع کامل مشکل هستیم.» همچنین گفته می‌شود مسئولان در حال رایزنی‌اند تا بتوان از این گذرنامه‌ها برای سفر به سوریه و حج هم استفاده کرد اما هنوز خبری در این‌باره منتشر نشده است.

تمدید گذرنامه اربعین

گذرنامه اربعین امسال برای اولین بار صادر می‌شود و ۵ سال نیز اعتبار دارد. هنوز هیچ خبری درباره نحوه تمدید گذرنامه اربعین در ۵ سال آینده منتشر نشده است.

با این وجود اگر از گذرنامه عادی استفاده می‌کنید و قصد تمدید گذرنامه خود برای شرکت در مراسم اربعین را دارید، بهتر است هرچه سریع‌تر اقدام کرده و این‌کار را به روزهای پایانی ایان اربعین موکول نکنید. برای آشنایی با نحوه تمدید گذرنامه‌های عادی مقاله «هزینه پاسپورت ۱۴۰۲ چقدر است | مدارک لازم برای پاسپورت» را مطالعه کنید. 

خوب است بدانید، داشتن گذرنامه زیارتی عراق هیچ محدودیتی برای دریافت یا تمدید گذرنامه عادی ایجاد نمی‌کند. بنابرگفته رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه فراجا، دارندگان گذرنامه عادی حتی با تمدید گذرنامه‌های خود در سال‌های آتی، می‌توانند همچنان از گذرنامه ویژه اربعین برای سفر به عراق استفاده کنند.

همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، مهم‌ترین مدرک لازم برای شرکت در پیاده روی اربعین، ارائه گذرنامه با حداقل ۶ ماه اعتبار است؛ بنابراین اگر گذرنامه ندارید، در اسرع وقت برای دریافت گذرنامه زیارتی برای اربعین یا تمدید گذرنامه عادی خود اقدام کنید.

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

ارز اربعین ۱۴۰۲ چقدر است؟ | قیمت و نحوه دریافت

مطالب مرتبط