معرفی انواع مختلف گردشگری

سفر کاری چیست؟ چرا سفرهای کاری در صنعت گردشگری اهمیت دارند؟

سفر کاری چیست؟ چرا سفرهای کاری در صنعت گردشگری اهمیت دارند؟

سفر کاری یا گردشگری تجاری چیست؟ چرا این نوع از سفرها در صنعت گردشگری از اهمیت قابل‌توجهی برخوردارند؟ در این مطلب همراه دی دی سفر باشید تا با این شاخه‌ی مهم گردشگری بیشتر آشنا شوید.

قطب‌نما: یکی از شاخه‌های روبه‌رشد گردشگری که اهمیت زیادی در صنعت گردشگری دارد، سفر کاری یا گردشگری تجاری است. در طی سال‌های اخیر سفرهای کاری سهم‌ قابل‌توجهی در اقتصاد جهانی داشته و همین امر آن را به یک بخش بسیار مهم در صنعت گردشگری تبدیل کرده است.

سفر کاری یا گردشگری تجاری

سفر کاری چیست؟

«گردشگری تجاری» (Business Tourism) یا «سفر کاری» (Business Travel) به نوعی از سفرها گفته می‌شود که شامل انجام فعالیت‌های تجاری یا کاری در خارج از محل کار افراد است. به‌طور کلی، به هر سفری که فرد برای انجام فعالیت کاری خود، صرف‌نظر از اینکه چقدر از محل کار روزمره‌ی خود فاصله دارد، انجام می‌دهد سفر کاری یا گردشگری تجاری می‌گویند. «سازمان جهانی گردشگری» (UNWTO)، گردشگران را به‌عنوان افرادی تعریف می‌کند که برای گذران اوقات فراغت، تجارت، کار و سایر اهداف، در مکان‌هایی خارج از محیط معمول زندگی خود در سفر و اقامت باشند، بنابراین سفر کاری یک بخش مهم و جدایی‌ناپذیر از اقتصاد صنعت گردشگری به شمار می‌رود. فعالیت‌های گردشگری تجاری یا سفرهای کاری شامل شرکت در جلسات، کنگره‌ها، کنفرانس‌ها، نمایشگاه‌ها، سفرهای تشویقی و مهمانی‌های شرکتی است. برخی از نمونه‌های معمول سفرهای کاری شامل سفر به شعبه دیگری از همان شرکت، سفر به مکان دیگری برای ملاقات با تامین‌کنندگان یا شرکای تجاری یا سفر برای یک کنفرانس یا یک رویداد تجاری است. طبق اکثر تعاریف، سفر کاری حداقل به یک شب اقامت در خارج از محل زندگی فرد نیاز دارد. از دیگر انواع سفرهای کاری می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:
  • ارزیابی بازارهای جدید
  • ارزیابی محل پروژه‌ها
  • رفتن به مصاحبه شغلی در شهر یا کشوری دیگر
  • نصب تجهیزات برای مشتری‌ها
  • ایجاد انگیزه در کارکنان برای افزایش وفاداری آن‌ها
  • شبکه‌سازی
  • تبلیغ محصول یا خدمات شرکت‌ها
  • بازدید از مشتریان
  • ملاقات افرادی که می‌تواند به مشتری شرکت‌ها تبدیل شود.

چرا سفر کاری مهم است؟

چرا سفر کاری مهم است؟

آنچه که درباره‌ی سفرهای کاری حائز اهمیت است، رابطه‌ی قوی و همبستگی این نوع سفرها با اقتصاد کشورها است. تجربه نشان می‌دهد که مسافران کاری نسبت به هزینه‌های خود حساسیت کمتری نشان می‌دهند، چراکه تنها کسری از هزینه‌ها بر عهده‌ی خودشان است و بیشتر یا همه‌ی هزینه‌ها توسط کارفرما تامین می‌شود. همچنین مسافران کاری در طول سفر ۴برابر بیشتر از هر نوع گردشگر دیگری هزینه می‌کنند. بنابراین، یکی از ویژگی‌های مهم گردشگری تجاری، کمک‌ به اقتصاد محلی و جهانی است. علاوه بر آن، گردشگری تجاری سبب توسعه زیرساخت‌های پیشرفته و سیستم‌های حمل‌و‌نقل می‌شود که به‌سود سایر اشکال گردشگری و همچنین جمعیت محلی است. از سوی دیگر سفرهای کاری باعث تقویت صنعت مهمان‌یاری که شامل رزرو هتل و رستوران است نیز می‌شود. مطالعات نشان می‌دهند که ۱۳درصد از کل بودجه سفرهای کاری برای اقامت و ۲۱درصد از آن نیز صرف وعده‌های غذایی افراد می‌شود. علاوه بر آن، این شکل از گردشگری به رشد گردشگری تفریحی نیز کمک می‌کند، چراکه مسافران کاری معمولا تمایل دارند فعالیت‌های کاری و تفریحی را با یکدیگر ترکیب کنند. این نوع از سفرها با عنوان «بلیژر توریسم» (bleisure tourism) شناخته می‌شوند که ترکیبی از کلمه‌ی «بیزنس» (business) به‌معنی کار و تجارت و «لیژر» (leisure) به‌معنی اوقات فراغت و تفریح است.

مزایای سفرهای کاری

مزایای سفرهای کاری

سفرهای کاری علاوه بر داشتن ارزش‌های اقتصادی و بهبود گردشگری کشورها، می‌توانند برای مسافران نیز مزایای قابل‌توجهی داشته باشد. برخی از مزایای سفرهای کاری برای مسافران عبارت‌اند از:
  • عضویت در برنامه‌های وفاداری هتل‌ها و دریافت مزایای آن‌ها در طول سفرهای کاری و شخصی
  • صرفه‌جویی در هزینه‌‌ی غذا و نوشیدنی هنگام شرکت در مراسمات شرکت‌ها
  • استفاده از فرصت‌های تفریحی
  • استفاده از امکانات هتل‌ها مانند سالن‌های ورزشی یا استخرها

همه‌گیری کرونا و تاثیر آن در سفرهای کاری

سفرهای کاری بازاری گسترده و روبه‌رشد در بازار جهانی دارد به‌طوری که ۳۰درصد از سفرهای بین‌المللی مربوط به کار و تجارت است. پیش از همه‌گیری کرونا، پیش‌بینی می‌شد که بازار سفرهای کاری در دهه آینده با رشد چشم‌گیری روبه‌رو شود، اما همه‌گیری ویروس کرونا در ابتدای سال ۲۰۲۰، این پیش‌بینی را به‌طور قابل‌توجهی تغییر داد. با توجه به آنکه این بحران باعث کاهش شدید همه‌ی انواع سفرها در سال ۲۰۲۰ شده بود، سفرهای کاری نیز از این قاعده مستثنی نبوده و بسیاری از مصرف‌کنندگان برای انجام فعالیت‌های خود به پلتفرم‌های مجازی روی آوردند. با این حال، بر اساس پیش‌بینی «انجمن سفرهای کاری» (GBTA)، سفرهای کاری در سال ۲۰۲۱ با رشد ۲۱درصدی روبه‌رو خواهد شد و بهبود کامل این بخش تا سال ۲۰۲۵ طول خواهد کشید.

نگاهی بر آخرین ترندها در سفرهای کاری

نگاهی بر آخرین ترندها در سفرهای کاری

هتل‌ها و سایر شرکت‌ها و برندهای گردشگری برای جلب‌نظر مسافران کاری باید از آخرین ترندهای این شاخه‌ی گردشگری آگاه باشند. در ادامه‌ی این مطلب نگاه کوتاهی بر آخرین ترندهای سفرهای کاری خواهیم انداخت:
  • بلیژر تراول (ترکیبی از کار و تفریح)

«بلیژر تراول» (Bleisure Travel) که در ابتدای این مطلب نیز به آن اشاره شد، یکی از ترندهای مهم سفرهای کاری بوده که در سال‌های اخیر با رشد قابل‌توجهی روبه‌رو شده است.
  • شخصی‌سازی سفرها

ارائه‌ی سفرهای شخصی‌سازی‌شده به مسافران کاری، از جمله اقدامات مهم برای تسهیل اینگونه سفرها است. هتل‌ها، شرکت‌های هواپیمایی و استارتاپ‌های گردشگری زیادی تاکنون تلاش کرده‌اند با ارائه‌ی گزینه‌های شخصی‌سازی‌شده، تجربه مسافران کاری را بهبود ببخشند.
  • اقتصاد اشتراکی (Sharing Economy)

اقتصاد اشتراکی در سفرهای کاری به‌معنی به‌اشتراک‌گذاری برخی از هزینه‌های سفر به‌منظور صرفه‌جویی در هزینه‌ها و همچنین به‌اشتراک گذاشتن برخی از تجربه‌های مسافران به افرادی که در شرایط مشابه سفرهای کاری انجام می‌دهند، است.
  • تجربه‌ی مشتری

بخش بزرگی از مدیریت سفر شامل تمرکز بر تجربه مشتری است. این امر برای همه مشاغل مرتبط با صنعت گردشگری، از ایرلاین‌ها و شرکت‌های کرایه اتومبیل گرفته تا هتل‌ها و رستوران‌ها مهم است، چراکه این روزها تجربه مشتری به موضوعی مهم‌تر از محصول یا هزینه تبدیل شده است.
  • ارائه‌ی گزینه‌های بهداشتی

یک نکته ضروری برای ارائه‌ی خدمات به مسافران کاری، ارائه‌ی گزینه‌های سالم و بهداشتی است. این گزینه‌ها شامل وعده‌های غذایی سالم در رستوران‌ها و هتل‌ها، ارائه‌ی سالن‌های ورزشی در فضای باز و خدماتی مانند ماساژ برای کاهش استرس است.
  • فضاهای کاری با اینترنت پرسرعت و امن

با افزایش سفرهای کاری، بسیاری از مسافران علاوه بر دریافت خدمات و امکانات معمول هتل‌ها، نیاز به فضاهای کاری مناسب به‌همراه اینترنت پرسرعت و امن خواهند داشت.

سخن پایانی در باب سفرهای کاری

در هر مقصدی که در آن تجارت و صنعت جریان دارد، تقاضا برای سفرهای کاری افزایش می‌یابد. گردشگری تجاری معمولا در جایی که از لحاظ سیستم‌های حمل‌و‌نقلی یعنی فرودگاه‌ها، تاکسی‌، قطار و... پیشرفته باشد، با رونق قابل‌توجهی روبه‌رو خواهد بود. هرچند که رستوران‌ها و هتل‌ها نیز در افزایش سفرهای کاری نقش موثری را ایفا می‌کنند. رسانه قطب‌نما در تلاش است که هر هفته شاخه‌های مختلف گردشگری، که در سال‌های اخیر بسیار موردتوجه قرار گرفته‌اند، را معرفی کند. اگر به این مباحث علاقه‌مندید، مقاله‌های سفر و گردشگری قطب‌نما را در روزهای یکشنبه مطالعه کنید.
جدیدترین مقاله‌ی سفر و گردشگری قطب‌نما: سفر لوکس چیست و مسافران لاکچری سال ۲۰۲۱ چه ویژگی‌هایی دارند؟

مطالب مرتبط