همکاری آکور با سیتروئن: علاقه غول هتلداری اروپا به خودروهای خودران

همکاری آکور با سیتروئن: علاقه غول هتلداری اروپا به خودروهای خودران

«آکور»، بزرگ‌ترین شرکت هتلداری اروپا، قصد دارد تا در دهه آینده میزبانی از مهمان را در طی مسیر تجربه کند.

رسانه قطب‌نما-  چندی پیش شرکت هتلداری «آکور» (Accor) مستقر در پاریس، با شرکت خودروسازی فرانسوی «سیتروئن» و آژانس تبلیغاتی "JCDecaux"، یک قرارداد همکاری، با عنوان «اربن کوکلتیف» (Urban Collëctif) امضا کرد تا در زمینه «خودروهای خودران شهری» با یکدیگر همکاری کنند. سهم آکور از این مشارکت، دو خودروی خودران یکی برای برند لوکس زیرمجموعه این گروه یعنی «سوفیتل» (Sofitel) و دیگری برای برند تناسب‌اندام «پولمان» (Pullman) است.

خودروی خودران «سوفیتل ان ووییج» (Sofitel En Voyage) به مهمانان این امکان را می‌دهد تا در هر جا به امکانات لوکس سوفیتل دسترسی داشته باشند، در حالی که «پولمان پاور فیتنس پاد» (Pullman Power Fitness Pod) به‌عنوان یک سالن ورزشی سیار مناسب مسافرانی است که در بین جلسات خود به‌دنبال تمرینات ورزشی هستند. مدیران آکور این ایده را در راستای افزایش تلاش‌های این شرکت برای ارتباط بهتر هتل‌های این برند با شهرهایی که در آن فعالیت می‌کنند، می‌دانند.
اگرچه استفاده از خودروهای خودران در شهرها و برطرف کردن موانع آن هنوز یک چالش بزرگ است، اما مدیران آکور معتقدند که این دو ایده در بین ۶۰ کانسپتی که در مرحله برنامه‌ریزی مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند، جزو برترین‌ها بوده‌اند که در راستای اهداف پایداری نیز قرار دارند و دستیابی به این اهداف را تسهیل می‌کنند.

اتاقک‌های سوار بر اسکیت‌بورد

پلتفرم آکور که هنوز در مرحله ایده‌پردازی قرار دارد، در اصل یک خودروی خودران دو قسمتی است. اتاقک‌های مختلف آکور بر روی صفحه اسکیت مانند سیتروئن قرار می‌گیرند. صفحه اسکیت مانند سیتروئن یک وسیله برقی است که مانند یک اسکیت‌بورد عمل می‌کند و می‌تواند به بدنه‌های مختلف که برای اهداف متفاوت طراحی شده‌اند، متصل شود.

اتاقک «سوفیتل ان ووییج»، با الهام از دکوراسیون فرانسوی و اوت کوتور به‌همراه نورپردازی مناسب، صفحات لمسی برای ارتباط با کانسیجر هتل و بار قرار است منعکس‌کننده حال‌هوای فضاهای هتل‌های درجه‌یک و لوکس سوفیتل باشد. اتاقک سوفیتل می‌تواند سه مسافر را به‌همراه چمدان جابه‌جا کند و هر کاری از پیک‌آپ مهمانان از ایستگاه قطار گرفته تا همراهی آن‌ها برای رسیدن به رستوران یا تئاتر را انجام خواهد داد.

این در حالی است که «پولمان پاور فیتنس پاد» (Pullman Power Fitness Pod)  بیشتر مناسب مسافران کاری است که برای رفتن به باشگاه بدنسازی وقت ندارند. تبلیغات بخش بازاریابی این طرح نشان می‌دهد که کاربر در اتاقک پولمن در حال تمرینات بدنسازی است در حالی که خودور در خیابان‌های شهر در راه رسیدن به مقصد است. البته این طرح هنوز در مرحله ایده‌پردازی است، چراکه بر اساس گفته‌های مدیران سیتروئن حداقل پنج تا هفت سال دیگر طول می‌کشد تا خیابان‌های امروزی به زیرساخت‌ها و چارچوب نظارتی لازم مجهز شوند و بتوانند میزبان اسکیت‌بوردهای این شرکت شوند.

مسیر پر فراز و نشیب آکور برای اجرایی‌کردن این طرح

اولین چالش آکور این است که مطمئن شود این ابتکار عملی است! این طرح کمی شبیه به ایده خطوط هوایی «یونایتد» است که در اوایل سال جاری میلادی طرح استفاده از هواپیماهای مجهز به نیروی الکتریکی و هواپیماهای مافوق صوت را در دستور کار خود قرار داد. این دو طرح، به ویژه قرارداد هواپیماهای برقی، انتقاداتی زیادی را در پی داشت چراکه بسیاری معتقد بودند این طرح‌ها تنها یک ترفند تبلیغاتی است و هنوز امکان اجرایی شدن را ندارند.

یونایتد در حالی ۲۰۰ هواپیمای الکترونیکی را سفارش داده است و قصد دارد تا پایان این دهه آن‌ها را وارد سیستم حمل‌ونقل خود کند که این هواپیماها هنوز تاییدیه سازمان هوانوردی فدرال ایالات متحده را دریافت نکرده‌اند. البته وضعیت آکور اندکی متفاوت‌تر است چراکه شرکت‌های متعددی در سراسر جهان در حال آزمایش خودروهای خودران هستند. با این حال اگرچه مدیرعامل سیتروئن اظهار داشته است که حداقل پنج تا هفت سال طول می‌کشد تا سازمان‌های مختلف زیرساخت‌های لازم برای حضور خودروهای خودران را فراهم کنند، اما تیم آکور در مورد چشم‌انداز این سرمایه‌گذاری بسیار خوشبین است.

قراردادی بر روی کاغذ

به‌نظر می‌رسد مشارکت آکور با سیتروئن در حال حاضر تنها یک نوشته است. مدیران دو شرکت از توضیح بیشتر در مورد اینکه آیا سرمایه‌گذاری بین دو شرکت انجام شده یا سفارش قطعی داده شده است، خودداری کردند. در این مرحله تعیین خواهد شد که کدام شهرها به این اتاقک‌ها اجازه می‌دهند در خیابان‌ها حرکت کنند تا هر دو شرکت ایده‌ای درباره اندازه ناوگان مورد سفارش بدهند. این طرح فناوری اسکیت و اتاقک را به‌عنوان راه‌حلی که می‌تواند جریان ترافیک را تا ۳۵درصد بهبود بخشد، مطرح می‌کند اما این امر کاملا به شهرهای میزبان بستگی دارد آیا اتاقک‌ها در این شهرها می‌توانند در خطوط اختصاصی تردد کنند یا خیر! هنوز مشخص نیست که چند شهر در سراسر جهان مایلند زیرساخت های عمومی خود را به یک نهاد خصوصی همچون آکور واگذار کنند، اما تیم آکور معتقد است که می‌تواند نقشی کلیدی در بهبود ترافیک شهرها و همچنین افزایش پایداری داشته باشد. حال باید دید که آیا این طرح آکور اجرایی خواهد شد؟ آخرین اخبار صنعت گردشگری و هتلداری سراسر جهان را از «رسانه قطب‌نما» دنبال کنید.

مطالب مرتبط