تنوع گذرنامه های دیجیتال کووید-19 و چالش‌های بازگشایی مرزهای بین المللی

تنوع گذرنامه های دیجیتال کووید-19  و چالش‌های بازگشایی مرزهای بین المللی

پس از افزایش استقبال و استفاده شرکت‌های هواپیمایی مختلف در سراسر جهان از «گذرنامه ‌های دیجیتالی واکسیناسیون کووید-۱۹» و تبدیل شدن این مدرک به‌یکی از الزامات سفرهای بین‌المللی توسط برخی از شرکت‌ها، اکنون بعضی دولت‌ها نیز درصدد آن هستند با تصویب قانون الزام ارائه گذرنامه‌ های دیجیتالی کووید-۱۹ برای مسافران بین‌المللی، مرزهای خود را دوباره بازگشایی کنند. اما، تصویب این قانون با چه‌ چالش‌هایی روبه‌رو است؟

رسانه قطب‌نما- افزایش استقبال دولت‌ها از پاسپورت‌ واکسن‌های دیجیتال و بررسی این گزینه به‌عنوان الزامی برای بازگشایی دوباره مرزها و استقبال از مسافران بین‌المللی باعث شده تا امیدها برای رونق دوباره صنعت گردشگری و آغاز دوباره سفرها در سراسر جهان تا پایان سال جاری میلادی (زمستان ۱۴۰۰) افزایش یابد. تاکنون، تنها شرکت‌های هواپیمایی، پیشگام تصویب قانون الزام استفاده از گذرنامه‌ های دیجیتال واکسیناسیون کووید-۱۹ برای مسافران بین‌المللی بوده‌اند، اما اکنون با مشخص شدن موضع جدید «شورای جهانی گردشگری» (UNWTO) نسبت به این پاسپورت‌واکسن‌ها، دولت‌ها نیز درصدد تصویب قانون استفاده از گذرنامه ‌های دیجیتال سلامت کووید-۱۹ برای بازگشایی مرزهای خود هستند. از جمله پیشگامان طراحی پاسپورت‌واکسن‌های کووید-۱۹، «یاتا» (IATA) و شرکت «کامان» (Common) بودند که هر کدام به‌صورت مجزا دو نوع گذرنامه با نام‌های «یاتا تراول پس» (IATA Travel Pass) و «کامان پس» (CommonPass) برای مسافران صادر می‌کردند که در آن سابقه واکسیناسیون افراد ثبت می‌شد، اما اکنون پای شرکت‌های فناوری‌محور بیشتری به این زمینه باز شده که می‌تواند راهی برای بهبود هرچه سریع‌تر صنعت گردشگری و رونق دوباره سفرهای بین‌المللی باشد. اما این تنوع با چالش‌هایی نیز همراه خواهد بود.

شرکت سیتا و نوآوری در زمینه گذرنامه‌ های دیجیتال کووید-۱۹

  در این میان، یک شرکت فناوری‌محوری به‌نام «سیتا» (SITA) که در زمینه فناوری اطلاعات و پردازش داده‌ها فعالیت می‌کند، طرح جدیدی  به نام "Health Protect" راه‌انداز کرده است که در آن می‌توان گذرنامه‌ های مختلف و تحت تایید شرکت‌های هواپیمایی گوناگون را با یکدیگر ادغام کرده و تمام اطلاعات مربوط به سابقه واکسیناسیون، آزمایشات انجام شده کووید-۱۹ و سایر داده‌های مربوط به بهداشت و سلامت مسافران، صرف‌نظر از این‌که در کدام نوع از گذرنامه ‌های دیجیتالی ثبت شده باشد تحت این طرح جدید قابل بررسی هستند. همانطور که پیش از این اشاره شد، شرکت‌های هواپیمایی مختلف از گذرنامه ‌های دیجیتالی متفاوتی مانند «یاتا تراول پس»، «کامان پس»، «آی سی سی پس» (ICC AOKpass) و «سیمپلی گو» (SimplyGo) یا اپلیکیشن‌های دیگر جهت بررسی سوابق واکسیناسیون کووید-۱۹ یا آزمایشات "PCR" انجام شده توسط مسافران بین‌المللی برای صدور اجازه پرواز به سایر کشورها، استفاده می‌کنند. بیشتر بخوانید: اجرای برنامه یاتا تراول پس، برای اولین بار در هواپیمایی امارات و اتحاد ایرویز اکنون با ادعای شرکت تکنولوژی‌محور «سیتا» مبنی بر امکان ادغام تمام اطلاعات این گذرنامه‌ها با یکدیگر، نه‌تنها شرکت‌های هواپیمایی بلکه دولت‌ها و کشورهای مختلف نیز از این طرح استقبال کرده و احتمال می‌رود اجرای این طرح را به‌عنوان گزینه‌ای برای تصویب قانون الزام ارائه گذرنامه‌ های سلامت کووید-۱۹ جهت بازگشایی مرزها و تسهیل روند پذیرش مسافران بین‌المللی در نظر بگیرند. «کانتاس» (Qantas) شرکت هواپیمایی ملی «استرالیا» به‌عنوان اولین شرکت هواپیمایی از طرح «سیتا» استقبال کرده است. این شرکت هواپیمایی پس از اعلام موفقیت‌آمیز بودن این طرح آزمایشی در بیانیه‌ای اعلام کرد: «تعداد پروازهای خود به مقاصد بین‌المللی را با ادامه اجرای این طرح افزایش خواهد داد.» دولت «امارات متحده عربی» نیز طرح "Health Protect" را به‌صورت آزمایشی برای گذرنامه‌ های دیجیتال کووید-۱۹ «سیمپلی گو» که توسط مسافران بین‌المللی مسیر «آلمان» و «استونی» در فرودگاه‌های امارات ارائه می‌شود، به‌صورت آزمایشی اجرا کرده است. علاوه‌بر این دو مورد، فرودگاه «مالپنسا» در «میلان» نیز اعلام داشته است که به‌زودی مرحله آزمایشی طرح "Health Protect" را در این فرودگاه اجرا خواهد کرد. از سویی دیگر، درخصوص موضع‌گیری برخی دولت‌ها نسبت به استفاده از گذرنامه ‌های دیجیتالی کووید-۱۹ باید به دو کشور پیشگام زیر اشاره کرد: ۱. کشور «پاناما» که طی قرداد همکاری با شرکت هواپیمایی ملی خود، «کوپا» (Coopa) از ماه مارچ سال جاری میلادی (اسفندماه ۱۳۹۹)، ارائه گذرنامه دیجیتالی یاتا، با نام «یاتا تراول پس» را به‌عنوان الزام جدید پذیرش مسافران بین‌المللی اعلام کرده است. ۲. کشور کوچک «آروبا» (Aruba)، که به‌عنوان اولین دولت در جهان به‌صورت رسمی از ماه دسامبر سال ۲۰۲۰ (آذرماه ۱۳۹۹)، ارائه گذرنامه ‌های دیجیتال کووید-۱۹ «کامان پس» را جهت پذیرش مسافران بین‌المللی، الزامی اعلام کرده است. همچنین این دولت تنها اطلاعات ثبت شده در پلتفرم محلی خود با نام «برنامه سلامت آروبا» (Aruba Health Program) توسط گذرنامه‌ های «کامان پس» را به‌عنوان اطلاعات معتبر مسافران «پساکرونا» قابل قبول اعلام کرده است و کلیه مسافران این کشور باید پیش از سفرشان اپلیکیشن مربوطه را نصب و نسبت به دریافت گذرنامه «کامان پس» اقدام کنند.

سیتا و کمک به چالش‌های بازگشایی مرزها

شرکت «سیتا» اعلام کرده است که می‌تواند با استفاده از سیستم‌ پردازش اطلاعات مسافران بیش از ۶۰۰ شرکت هواپیمایی در جهان که به آن دسترسی دارد، اطلاعات این گذرنامه ‌های دیجیتال را با یکدیگر ادغام کرده و شکاف میان شرکت‌های ارائه‌دهنده پاسپورت واکسن‌ها و روند پذیرش مسافران بین‌المللی در فرودگاه‌ها و مرزها را از میان ببرد. «جرمی اسپرینگال» (Jeremy Springall)، معاون مدیریت مرزی شرکت «سیتا»، در این خصوص می‌گوید: «چالش اصلی که شرکت‌های هواپیمایی برای استفاده از گذرنامه‌ های سلامت کووید-۱۹ با آن روبه‌رو هستند، تنوع این گذرنامه‌ها و روند پذیرش مسافران بین‌المللی دارای این مدرک است. علاوه‌بر این، دولت‌ها و کشورهای مختلف برای پذیرش مسافران نیاز به اعتبارسنجی این گذرنامه‌ها دارند و در بهترین حالت زمانی می‌توان با اطمینان مرزهای خود را بازگشایی کنند که حتی پیش از ورود مسافر از سوابق واکسیناسیون و آزمایشا‌های انجام شده آن‌ها باخبر باشند.» وی پس از این مورد به چالش دیگری که دولت‌ها با گذرنامه‌ های سلامتی روبه‌رو هستند اشاره می‌کند و می‌گوید: «تصور کنید کشورهایی که قصد دارند با روش‌های مطمئن و ایمن مانند استفاده از این گذرنامه‌ها، مرزهای خود را بازگشایی کنند، احتمالا با صف طویلی از مسافران بین‌المللی روبه‌رو خواهند شد که هرکدام ممکن است نوعی از گذرنامه‌ های دیجیتال کووید-۱۹ را داشته باشند، که هرکدام باید به‌صورت جداگانه اعتبارسنجی و بررسی شود، این مورد باعث به‌هدر رفتن وقت و هزینه بسیار زیادی در فرودگاه‌ها، شرکت‌های هواپیمایی و سازمان‌های کنترل مرزی خواهد شد که مشکلات بزرگی به‌همراه دارد. از سویی دیگر تصور کنید، یک شرکت هواپیمایی بخواهد از ۱۰ طرح مختلف گذرنامه دیجیتال استفاده کند، چطور می‌تواند اطلاعات تمام آن‌ها را به یکدیگر مرتبط ساخته و تحت یک طرح واحد، اعتبار تمام این گذرنامه‌ها را بررسی کند؟» وی در ادامه صحبت‌های خود افزود: «به‌دلیل وجود چنین چالش‌هایی، طرح "Health Protect" توسط شرکت «سیتا» راه‌اندازی شده است که علاوه‌بر ایجاد امکان یکپارچه‌سازی اعتبارسنجی گذرنامه ‌های دیجیتال کووید-۱۹ برای شرکت‌های هواپیمایی، فرودگاهی و دولت‌های مختلف، امکان بررسی فاکتورهای دیگری مانند گواهی‌های بهداشت، ویزای الکترونیک یا سایر اطلاعات بیومتریک مسافران که در آن ثبت می‌شود، وجود دارد. این مورد تاثیر چشمگیری در تسهیل روند پذیرش مسافران، بازگشایی سریع‌تر مرزها و رونق دوباره صنعت گردشگری دارد.»

شرکت‌های هواپیمایی، یکه‌تاز میدان گذرنامه‌ های دیجیتال

انتظار می‌رود، پس از موفقیت‌آمیز بودن طرح استفاده از گذرنامه ‌های دیجیتال کووید-۱۹ توسط شرکت‌های هواپیمایی، دولت‌ها نیز به خرید و الزام ارائه این مدرک جهت پذیرش مسافران بین‌المللی و بازگشایی دوباره مرزهایشان روی بیاورند. بهترین نمونه همکاری میان دولت‌ها و شرکت‌های هواپیمایی در زمینه استفاده از پاسپورت‌ واکسن‌ها، کشور «پاناما» است. «دن گان» (Dan Gunn)، معاون ارشد و رئیس عملیاتی هواپیمایی کوپا، در بیانیه‌ای اظهار داشت: «ارائه یک استاندارد جهانی واحد برای گذرنامه ‌های دیجیتالی کووید-۱۹، شاه‌کلید بازگشایی ایمن مرزها و رونق دوباره صنعت گردشگری در جهان است.» به‌غیر از «کوپا» و شرکت‌های هواپیمایی که به آن‌ها اشاره شد، شرکت هواپیمایی «امریکن ایرلاینز» (American Airlines) نیز ارائه یک «استاندارد بین‌المللی واحد» برای پاسپورت‌ واکسن‌ها را راه‌حل جلوگیری از شیوع بیماری «کووید-۱۹» و ایجاد اطمینان‌خاطر در مسافران می‌داند. این شرکت نصب اپلیکیشن «وری فلای» (VeriFly) که نوعی گذرنامه دیجیتال کووید-۱۹ است را برای کلیه مسافران بین‌المللی الزامی اعلام کرده و به این ترتیب پروازهای خود به مقصد «کانادا»، «کلمبیا»، «انگلیس» و غیره را افزایش داده است. لازم به‌ذکر است، دولت آمریکا همچنان ارائه نتیجه منفی آزمایش "PCR" تایید شده توسط مسافران بین‌المللی در کنار رعایت کلیه پروتکل‌های بهداشتی را، راهی ایمن‌تر نسبت به استفاده از گذرنامه‌ های دیجیتال کووید-۱۹ می‌داند.

کلام آخر

اسپرینگال، در این زمینه می‌گوید: «با گذر زمان و مشخص شدن کارایی پاسپورت واکسن‌ها و موفقیت‌آمیز بودن طرح "Health Protect" احتمالا دولت‌ها نسبت به استفاده از گذرنامه‌ های دیجیتال کووید-۱۹ مختلف، سپر دفاعی خود را پایین آورده و استفاده از یک استاندارد واحد بین‌المللی برای این گذرنامه‌ها را، به‌عنوان راهی برای بازگشایی مرزهای خود و سخت‌گیری کمتر نسبت به پذیرش مسافران بین‌المللی بدانند. هرچند که این مورد نیازمند بررسی‌های بیشتر است، اما چیزی که انتظار می‌رود، آن است که همچنان دولت‌ها و کشورهای مختلف ارائه آزمایش عدم ابتلا به بیماری کرونا و رعایت پروتکل‌ها را هنوز راهی ایمن‌تر نسبت به استفاده از پاسپورت واکسن‌ها می‌دانند.» حال باید دید، آیا طرح "Health Protect" سیتا همان «استاندارد بین‌المللی واحد» مورد نیاز دولت‌ها جهت بازگشایی ایمن مرزها است یا خیر؟!  

مطالب مرتبط