رسانه قطبنما: رجیستری گوشی مسافری یا همان ثبت گوشی مسافری یکی از دغدغههای اصلی خریداران گوشیهای تلفنهمراه از خارج کشور است. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در سفر به یکی از کشورهای خارجی، اقدام به خرید گوشی تلفن همراه کنید یا یکی از اقوام یا دوستانتان برای شما یک گوشی تلفن همراه سوغات آورده باشد.
در چنین مواقعی، باید ابتدا اقدام به رجیستری گوشی مسافری کنید تا بتوانید با استفاده از این گوشی از خدمات اپراتورهای تلفن همراه در ایران استفاده کنید یا اگر خواستید آن را به شخص دیگری بفروشید.
اما منظور از گوشی مسافری چیست؟ هزینه رجیستری گوشی مسافری چقدر است؟ ثبت گوشی مسافری چه مراحلی دارد؟ برای رجیستری گوشی مسافری چقدر مهلت دارید؟ با «رسانه قطبنما» همراه باشید تا به همه این سوالات پاسخ دهیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
گوشی مسافری یعنی چه؟
منظور از گوشی مسافری، همانطور که از نامش پیدا است، گوشی تلفن همراهی است که از خارج از کشور به همراه مسافر وارد کشور شده باشد. در چنین مواقعی، اگر مسافر قصد داشته باشد بیش از ۳۰ روز از این گوشی در داخل کشور استفاده کند، این گوشی یک گوشی مسافری است و برای اینکه بتواند از آن استفاده کند، باید عوارض گمرکی آن را پرداخت و اقدام به رجیستری گوشی مسافری خود کند.
طرح رجیستری گوشی مسافری
اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران از سال ۹۶ قانونی را اجرا کرد که بر مبنای آن هر دستگاهی که میتوان روی آن سیمکارت نصب کرد، وقتی وارد کشور میشود باید در یک سامانه ثبت شود تا بتواند از اپراتورهای داخلی ایران خدمات دریافت کند. هدف از اجرای این قانون، مبارزه با حجم بالای قاچاق گوشی تلفنهمراه، حمایت از واردات قانونی، مبارزه با گارانتیهای جعلی و حفظ حقوق مسافر عنوان شده است.
بر اساس این طرح که به طرح رجیستری نیز معروف است، شناسه دستگاههای سیمکارتخور اعم از گوشی تلفن همراه، ساعتهای هوشمند، تبلت و… باید در بدو ورود مسافر به کشور، در گمرک ثبت و عوارض گمرکی آن پرداخت شود.
بر این اساس ثبت گوشی مسافری ۲ مرحله دارد:
۱. مراجعه به گمرک مسافرتی و پرداخت عوارض گوشی تلفن همراه
۲. ارسال اطلاعات به سامانه همتا
رجیستری گوشی مسافری در فرودگاه
اگر اقدام به خرید گوشی در خارج از کشور کردهاید، از همان بدو ورود به کشور باید اقدام به ثبت گوشی خود کنید.
بنابر اطلاعات درج شده در سامانه همتا و سامانه گمرک، ثبت گوشی مسافری و سایر دستگاههای سیمکارتخور، فقط بهصورت حضوری و در لحظه ورود به کشور امکانپذیر است؛ بنابراین ثبت گوشی مسافری غیرحضوری امکانپذیر نیست.
بر این اساس، مسافران درصورتیکه دستگاهی را از خارج کشور تهیه کنند و قصد داشته باشند که بیشتر از ۳۰ روز از خدمات اپراتورهای داخل کشور، روی دستگاه خود استفاده کنند، باید با مراجعه به گمرک مسافرتی در مبادی ورودی قبل از رسیدن به گیت ورودی، نسبت به ثبت اولیه دستگاه خود اقدام کنند.
در فرودگاهها معمولا بنرهایی در مسیر ورود مسافران نصب میشود تا این اطلاعات را در اختیار مسافران قرار دهد. مسافر حق دارد بداند که پس از عبور از گیت ورودی دیگر نمیتواند گوشی خود را ثبت کند.
ثبت گوشی مسافری در سامانه همتا
مسافرانی که قصد ثبت گوشی تلفن همراه خود را دارند پس از پرداخت عوارض گمرکی گوشی و ثبت اطلاعات در سایت گمرک، باید اطلاعات خود را به سامانه همتا ارسال کنند. همتا یا «سامانه هوشمند مدیریت تجهیزات ارتباطی»، سامانهای است که برای ثبت دستگاههای سیمکارتخور (رجیستری)، طراحی شده است. در این سامانه، هر دستگاه، تحت مالکیت یک سیم کارت قرار دارد.
متقاضیان ثبت گوشی مسافری نیازی به مراجعه مستقیم به سامانه همتا ندارند و در صورتی که از سایت گمرک اقدام به پرداخت عوارض کنند، میتوانند در انتها اطلاعات را به سامانه همتا نیز ارسال کنند. اما در صورت بروز هرگونه مشکل در ثبت گوشی و فعالسازی آن، میتوانند به کارتابل خود در سامانه همتا مراجعه کنند.
پس از پرداخت عوارض گمرکی و ارسال اطلاعات به سامانه همتا، در لحظه کد فعالسازی برای فرد ارسال میشود. در این مرحله متقاضیان ثبت گوشی مسافری میتوانند از ۴ راه زیر اقدام به فعالسازی گوشی خود در سامانه همتا کنند:
- وب سایت Hamta.ntsw.ir
- کد دستوری #۷۷۷۷*
- شماره پیامکی ۷۷۷۷
- اپلیکیشن همتا
لازم به ذکر است بنابر آخرین اطلاعیه سامانه همتا، قیمت رجیستری گوشی مسافری در این سامانه رایگان است و مسافران برای ثبت گوشی مسافری خود در سامانه همتا، نیاز به پرداخت هزینه ندارند.
هزینه رجیستری گوشی مسافری
همانطور که بیش از این اشاره کردیم ثبت گوشی ۲ مرحله دارد: مرحله اول، ثبت گوشی در سامانه گمرک و پرداخت عوارض گوشی مسافری و مرحله دوم، ثبت اطلاعات در سامانه همتا است.
بررسیهای «رسانه قطبنما» نشان میدهد اداره گمرک هزینه عوارض گوشی مسافری را بهطور مشخص اعلام نکرده است؛ اما بر اساس اطلاعات درج شده در وبسایت آیتی رسان و تا زمان انتشار این گزارش، هزینه رجیستری گوشی برای گوشیهای کمتر از ۶۰۰ دلار حدود ۱۷ درصد از قیمت دلاری و برای گوشیهای بیش از ۶۰۰ دلار معادل ۲۲.۵ درصد از قیمت دلاری گوشی مسافری است. قیمت دلار نیز بر اساس قیمت روز محاسبه میشود. همچنین قیمت گوشیها نیز بر اساس ارزشگذاری گمرک محاسبه میشود.
مرحله دوم ثبت گوشی در سامانه همتا نیز رایگان است و نیاز به پرداخت هزینهای ندارد.
شرایط جدید رجیستری گوشی مسافری
بر اساس آخرین بخشنامه اداره کل گمرک کشور که در تاریخ اول آبان ۱۴۰۱ ابلاغ شده است، از ۱۹ مهر ۱۴۰۱ پرداخت هزینه عوارض گمرکی گوشی مسافری تنها از طریق کارت بانکی شخص مسافر با رمز دوم، که به نام خود اوست، و حداکثر تا یک ماه پس از ورود قابل انجام است. بر این اساس، مسافرانی که کارت بانکی به نام خود ندارند دیگر نمیتوانند اقدام به رجیستری گوشی کنند.
در این ابلاغیه تاکید شده است که پس از خروج مسافر از مبادی ورودی سالنهای مسافری، دیگر امکان ثبت اطلاعات در سامانه رجیستری وجود ندارد و مسافران باید قبل از رسیدن به گیت ورود، اقدام به اظهار گوشی مسافری خود در گمرک مسافرتی کنند.
مهلت رجیستری گوشی مسافری
براساس اطلاعات درج شده در سایت گمرک جمهوری اسلامی ایران، تنها مسافرانی که در لحظه ورود به کشور اقدام به ثبت اطلاعات اولیه خود در گمرک ورودی کرده باشند، یک ماه فرصت دارند تا با مراجعه به سایت گمرک برای رجیستر گوشی، عوارض گمرکی گوشی مسافری خود را پرداخت و کد فعالسازی را دریافت کنند.
به خاطر داشته باشید، در صورت عدم ثبت اولیه اطلاعات گوشی مسافرتی هنگام ورود به کشور در گمرک ورودی و پس از خروج از گمرک، دیگر نمیتوانید اطلاعات گوشی مسافرتی خود را رجیستر کنید.
مراحل رجیستری گوشی مسافری
درباره مراحل رجیستری و ثبت گوشی مسافری پیش از این به صورت خلاصه توضیح دادیم اما در اینجا، به صورت گام به گام مراحل ثبت گوشی مسافری را مرور میکنیم:
۱. مراجعه به گمرک در مبادی ورودی
مسافر باید در لحظه ورود به کشور بهصورت حضوری با مراجعه به گمرک مسافری اطلاعات مسافر و گوشی مسافری یا هر دستگاه سیمکارت خور دیگر را ثبت و تایید کند. این اطلاعات شامل نام و نامخانوادگی، کد ملی و شماره تماس مسافر بههمراه اطلاعات مربوط به گوشی مسافری است. همچنین بر اساس اطلاعات منتشر شده در وبسایت فرودگاه امام خمینی، برای ثبت حضوری اطلاعات در گمرک، مسافر باید اقدام به ارائه پاسپورت مهمور به مهر ورود و همچنین یک سیمکارت به نام خود نماید.
۲. پرداخت عوارض گمرکی گوشی مسافری
در این مرحله، مسافر باید اقدامات زیر را انجام دهد:
۱. پس از اظهار حضوری گوشی مسافری در گمرک، مسافر یک ماه فرصت دارد تا با مراجعه به سایت گمرک اقدام به پرداخت عوارض گوشی مسافری کند. در این مرحله با ورود به صفحه اول سایت، ابتدا باید شناسه ۱۵ رقمی IMEI دستگاه خود را وارد کنید. برای یافتن این شناسه به جعبه گوشی، پشت باتری یا با شمارهگیری #06#* مراجعه کنید.
۲. سپس، سیستم اقدام به استعلام اطلاعات از سامانه همتا میکند. اگر برند و مدل استعلامی از سامانه همتا با برند و مدل دستگاه مطابقت داشت، متقاضی باید روی دکمه ادامه کلیک کند.
۳. در این مرحله، باید برند، مدل و مشخصات فنی انتخاب شود. به خاطر داشته باشید اگر اطلاعات وارد شده با دستگاه انطباق نداشته باشد، حتی با وجود پرداخت عوارض، دستگاه ثبت نخواهد شد.
۴. در ادامه، باید اطلاعات هویتی مسافر وارد شود. به این نکته دقت کنید که شماره گذرنامه، کد ملی و سیم کارت همه باید متعلق به شخص مسافر باشد.
۵. سپس، یک کد امنیتی به شماره سیمکارتی که وارد شده، ارسال خواهد شد و پس از وارد کردن کد، باید روی ادامه کلیک شود.
۶. این مرحله، مرحله پرداخت عوارض گمرکی تعیینشده است.
۷. پس از پرداخت موفق، بهصورت خودکار به سایت گمرک بازمیگردید. در این مرحله، باید گزینه ارسال اطلاعات به همتا را انتخاب کنید. پس از ارسال اطلاعات به سامانه همتا، کد فعالسازی دستگاه برای شما پیامک خواهد شد.
۳. دریافت کد فعالسازی و اقدام به فعال سازی گوشی مسافری
در این مرحله، مسافر میتواند با استفاده از کدی که دریافت کرده، گوشی مسافری را فعال کند.
محدودیت سالانه رجیستری گوشی مسافری
بنابر قوانین اداره گمرک کشور، بهصورت سالانه هر مسافر با پرداخت عوارض گمرکی، تنها امکان ثبت یک گوشی تلفن همراه به صورت مسافری را دارد.
رجیستری آیفون ۱۴
در کنار محدودیت سالانه رجیستری گوشی مسافری، حالا مسئولین گمرکی از رجیسترنشدن گوشیهای پرطرفدار آیفون ۱۴ خبر میدهند. بر اساس اعلام سامانه همتا در تاریخ ۷ آبان ماه ۱۴۰۱، رجیستر آیفون ۱۴ فعلا امکانپذیر نیست و تمام گوشیهای آیفون ۱۴ موجود در بازار قاچاق هستند. این در حالی است که به گزارش تکنولایف، هم اکنون تعداد قابل توجهی گوشی آیفون ۱۴ به فروش رسیده و گروهی از کاربران این گوشی هوشمند میگویند با توجه به پایان مدت زمان یک ماهه برای رجیستر آیفون ۱۴، همچنان میتوانند از این گوشی استفاده کنند. فروشندگان هم میگویند که مدت زمان استفاده از گوشیهای آیفون ۱۴ به صورت ماهانه در حال تمدید است و احتمالا تا زمان مشخص شدن شرایط آیفون ۱۴ توسط سامانه همتا، ادامه خواهد داشت.
همانطور که در این مطلب به آن اشاره کردیم با اجرای قوانین جدید رجیستری گوشی مسافری، دیگر امکان ثبت گوشی مسافری غیرحضوری یا ثبت گوشی مسافری بدون پاسپورت وجود ندارد. همچنین فرد واردکننده گوشی مسافری تنها میتواند با کارت بانکی به نام خود اقدام به پرداخت حقوق ورودی و عوارض گمرکی گوشی مسافری کند. با اجرای این قوانین سختگیرانه و همچنین امکان ثبت تنها یک گوشی مسافری در سال به نظر میرسد ثبت گوشی مسافری با گذشت زمان سختتر شده و عملا بهسوی غیرممکن شدن به پیش میرود.
آخرین اخبار گردشگری را از «رسانه قطبنما» دنبال کنید.