راهکارهای خلاقانه استارتاپ‌های مسافرتی برای جذب نسل هزاره

راهکارهای خلاقانه استارتاپ‌های مسافرتی برای جذب نسل هزاره

چرا استارتاپ‌های گردشگری به‌دنبال جذب مخاطبان نسل هزاره هستند؟ با دی دی سفر همراه باشید تا علاوه بر پاسخ به این سوال مهم، با چند راهکار خلاقانه استارتاپ‌های مسافرتی سراسر جهان برای جذب این دسته از مسافران آشنا شویم.

رسانه قطب‌نما- بسیاری از استارتاپ‌های گردشگری، نسل هزاره (متولدین سال‌های ۱۳۷۵-۱۳۵۹ هجری شمسی) را به‌عنوان مخاطبان هدف خود در نظر گرفته و آن‌ها را از عاملان اصلی رشد خود می‌دانند. این گروه معتقدند بازاریابی برای مخاطبان نسل هزاره بسیار مقرون‌به‌صرفه‌تر از جذب سایر نسل‌ها مانند نسل «ایکس» و «بیبی بومر»‌ها است و هزینه‌ی جذب مخاطبان مسن‌تر، به دلیل رقابت بالای میان شرکت‌ها و الزام خرید «تبلیغات» (ads) در «گوگل» و شبکه‌های تلویزیونی، بسیار زیاد است.
نسل ایکس:متولدین دهه‌ی ۱۹۶۰-۱۹۸۰ (۱۳۵۹-۱۳۳۸) بیبی بومر:متولدین دوره‌ی انفجار جمعیت پس از جنگ‌ جهانی دوم در سال‌ها ۱۹۴۶- ۱۹۶۴ (۱۳۲۴-۱۳۴۳)
علاوه بر این بررسی‌ها نشان می‌دهد که نسل هزاره‌ بزرگ‌ترین نسل مسافران پیش از دوران همه‌گیری بوده و از هر چهار پرواز، یک مورد به این دسته از مسافران تعلق داشته است. اما علی‌رغم تاثیر مهم آن‌‌ها بر بهبود صنعت گردشگری در دوران پساکرونا، برخی از  شرکت‌های مسافرتی هنوز این گروه از مخاطبان را نادیده می‌گیرند. در این بین استارتاپ‌های مسافرتی متعددی نسل هزاره را به‌عنوان مخاطبان هدف خود برگزیده و راهکارهای جدیدی را با هدف پیشرفت در بازارهای جهانی و پاسخگویی به نیازها و رفتارهای این نسل در پیش گرفته‌اند.

برخی از خلاقانه‌ترین راهکارهای این استارتاپ‌ها برای جذب مخاطبان نسل هزاره عبارتند از:

  • توجه به شبکه‌های اجتماعی و تبلیغ برندها توسط اینفلوئنسرها
  • تسهیل شرایط سفرهای گروهی برای نسل هزاره
  • رزرو هتل‌ها از طریق برنامه‌های پیام‌رسان
  • دیجیتال‌سازی رزرو تورهای چندروزه و قیمت‌گذاری آنلاین در لحظه
در ادامه به بررسی هر یک از راهکارهای این برندهای مسافرتی خواهیم پرداخت.

استارتاپ‌های مسافرتی

توجه به شبکه‌های اجتماعی با استارتاپ لاکچری تراول هایکرز

استارتاپ‌های نسل امروز دیگر با همتایان خود برای کسب رتبه‌ی اول در گوگل و کلمات کلیدی رقابت نمی‌کنند. آن‌ها معتقدند که شبکه‌ی «گوگل» متعلق به نسل‌های گذشته است و نسل هزاره شبکه‌های اجتماعی را برای الهام‌گرفتن و برنامه‌ریزی سفرهای خود انتخاب کرده و سعی می‌کنند با دنبال‌کردن «تراول اینفلوئنسرها» یا «اینفلوئنسرهای سفر»، از جریانات سفر و مقاصد گردشگری مطلع شوند. استارتاپ «لاکچری تراول هایکرز» (LTH)، یکی از استارتاپ‌هایی است که با توجه به اهمیت این موضوع، با اینفلوئنسرهای شبکه‌های مجازی همکاری کرده و به آن‌ها کمک می‌کند با تولید محتواهای ویدیویی و عکس، تجربیات خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. در حقیقت استفاده از تجارب مسافران دیگر در شبکه‌های اجتماعی، یکی از ترندهای موردعلاقه‌ی مصرف‌کنندگان جوان امروز است که راه‌وروش سفرکردن بر اساس علاقه و بودجه‌‌‌ را به آن‌ها می‌‌آموزد.

تسهیل هزینه‌های سفرهای گروهی با استارتاپ آوانت استی

اگرچه بسیاری از افراد نسل هزاره به سفرهای گروهی علاقه‌مندند؛ اما برای برخی از آن‌ها رزرو سفرهای گروهی و پرداخت هزینه‌ی آن بسیار دشوار است. در همین راستا، برند «آوانت‌استی» (AvantStay)، یکی از استارتاپ‌هایی که در زمینه‌ی اجاره‌های کوتاه‌مدت و رزرو «وکیشن رنتال» (Vacation Rental) فعالیت می‌کند، با قسط‌بندی مراحل پرداخت هزینه‌ی اقامت مسافران، مشکل بزرگ برگزار‌کنندگان تورهای گروهی نسل هزاره و مسافران آن‌ها را برطرف کرده است. این استارتاپ با تمرکز بر روی کمک به مسافران در برنامه‌ریزی سفر، رزرو و لذت‌بردن از سفرهای گروهی، رشد چشم‌گیری را در بازارهای جهانی تجربه کرده است.

رزرو هتل‌ها توسط سیستم‌های پیام‌رسان با استارتاپ اسنپ تراول

«اسنپ تراول» (SnapTravel)، یکی از استارتاپ‌هایی است که امکانات جدیدی را برای رزرو ‌هتل‌ها در اختیار مسافران قرار داده است. این استارتاپ با استفاده از یادگیری ماشین و چت‌بات به مسافران امکان می‌دهد به‌جای جستجو در وب برای رزرو هتل‌ها، مشخصات هتل موردعلاقه‌ی خود را از طریق سرویس‌های پیام‌رسان مانند «واتس اپ» (WhatsApp) و «فیس‌بوک منیجر» (Facebook Messenger)، «الکسا» (Alexa) و «وایبر» (Viber) به اسنپ تراول ارسال کنند. پس از آن اسنپ تراول با بررسی نیازهای مشتریان، بهترین پیشنهادات را به‌همراه نرخ‌های ویژه‌ی تخفیف به آن‌ها ارائه می‌دهد.

ارائه‌‌ی تجربیات و امکانات جدید با استارتاپ تورو

یکی از ویژگی‌های مهم نسل هزاره، تمایل آن‌ها برای امتحان‌کردن تجربیات جدید است و این دقیقاً همان ویژگی بود که موجب راه‌اندازی پلتفرم‌های جدید با ارائه‌ی تجارب نو همانند پلتفرم اجاره‌ی آنلاین مکان‌های اقامتی «ایر بی ان بی» (Airbnb) شد. «تورو» (Turo) یکی از شرکت‌های بزرگ جهانی است که با تکیه بر علاقه نسل هزاره و حمایت آن‌ها از امکانات جدید، بزرگ‌ترین بازار جهانی اجاره‌ی اتومبیل را راه‌اندازی کرده است. کاربران می‌توانند با مراجعه به این وب‌سایت اتومبیل دلخواه خود را از میزبانان مورداعتماد در سراسر «ایالات متحده آمریکا»، «کانادا» و «انگلیس» اجاره کنند.

بهینه‌سازی موتور جست‌وجوی اینستاگرام با استارتاپ تریپ اسکات

استارتاپ مسافرتی «تریپ اسکات» (TripScout)، یکی از پلتفرم‌های فعال در حوزه‌ی سفرهای تفریحی و از پیشگامان "بهینه‌سازی موتور جستجو برای اینستاگرام" است که با توجه به تمایل نسل هزاره برای استفاده برنامه‌‌های اشتراک‌گذاری تصاویر، به کاربران خود اجازه می‌دهد تا به بهترین مقاله‌ها و فیلم‌ها از ناشران برتر و انفلوئنسرهای محلی هر مقصد دسترسی داشته باشند.

راه‌اندازی تورهای ماجراجویانه با استارتاپ تورلین

نسل هزاره از جمله کسانی هستند که سفرهای کاری زیادی را در طول زندگی خود تجربه می‌کنند و بسیاری از آن‌ها تمایل دارند در میان برنامه‌های فشرده کاری خود، تورهای چندروزه ماجراجویانه را نیز تجربه کنند. اما مشکل آنجا است که فرایند رزرو تورهای چندروزه هنوز هم آفلاین است و ارائه‌دهندگان این نوع تورها مراحل رزرو را به‌صورت دستی و بدون ابزارهای آنلاین انجام می‌دهند. استارتاپ «تورلین» (Tourlane)، فرایند رزرو تورهای چندروزه ماجراجویانه را به سمت دیجیتالی شدن پیش برده است. از ایده‌های نوآورانه‌ی تورلین می‌توان به قیمت‌گذاری‌های پویا به صورت آنلاین و امکان تغییر برنامه‌ی سفر توسط مسافران اشاره کرد. نتایج یک نظرسنجی که توسط "MarketCast" برای روزنامه‌ی «وال استریت ژورنال» (Wall Street Journal) و پیش از همه‌گیری ویروس کرونا صورت گرفته بود، نشان می‌دهد بیش از یک‌سوم نسل هزاره، برای سفرهای آینده خود از قبل برنامه‌ریزی مالی می‌کنند. در مقایسه با این نسل، مشخص شد که تنها ۱۰درصد از بیبی‌بومرها مبلغی را برای مسافرت رفتن، ذخیره می‌کنند. پس می‌توان اینطور نتیجه گرفت که تمرکز بر نسل هزاره، استراتژی مناسبی برای مشاغل گردشگری خواهد بود. آخرین اخبار ترندها و استارتاپ‌های صنعت گردشگری را از وب‌سایت «رسانه قطب‌نما» مطالعه کنید.

مطالب مرتبط