معرفی استارت آپ های گردشگری (۲۴)

یوتوپین، یک شبکه اجتماعی برای گردشگران

یوتوپین، یک شبکه اجتماعی برای گردشگران

رسانه قطبنما: در سال ۲۰۱۹، ارزش بخش طبیعت‌ گردی در سراسر جهان حدود ۱۸۱.۱ میلیارد دلار آمریکا تخمین زده شد. همچنین پیش‌بینی می‌شود که ارزش این بخش در سال ۲۰۲۷ به ۳۳۳.۸ میلیارد دلار آمریکا برسد. در این راستا، کسب‌و‌کارها و استارت آپ های گردشگری بسیاری متولد شده‌اند که بر اجرای تورهای طبیعت‌ گردی و سایر تورهای پرتقاضا تمرکز می‌کنند. در این مطلب به‌سراغ شرکتی می‌رویم که در برگزاری تورهای متنوع و پرتقاضا بسیار موفق عمل کرده است.

پلتفرم گردشگری یوتوپین 

استارت آپ گردشگری یوتوپین

یوتوپین یک پلتفرم گردشگری است که علاوه بر برگزاری تورهای گردشگری، به آژانس های مسافرتی دیگر نیز در اجرا و فروش تور کمک می‌کند. یوتوپین یک شبکه اجتماعی برای گردشگران است که امکان جستجوی مقاصد، تورها و… و همچنین به‌اشتراک‌گذاری نظرات و البته خرید تور را برای گردشگران فراهم می‌کند. 

یوتوپین در برگزاری تورها استانداردهایی را تعریف می‌‌کند که بر اساس آن‌ها، فروش و اجرای تورها با استقبال بهتری روبه‌رو می‌شوند. به‌عنوان مثال، یوتوپین فصل مناسب اجرای تورها را می‌داند و به آژانس‌ها پیشنهاد می‌کند در فصول کم‌تقاضای مقاصد، تور اجرا نکنند یا اگر هم اجرا می‌کنند، انتظار فروش تور را از یوتوپین نداشته باشند.

یوتوپین چگونه متولد شد؟

استارتاپ گردشگری یوتوپین

شهریور ۱۳۹۸ بود که بهرام مشرفی، بنیان‌گذار یوتوپین، به همراه شریک تجاری خود، رضوان مددی، جای خالی ارتباط انسانی و حسی را در سفر احساس کرد. مشرفی در گفتگو با «رسانه قطبنما» می‌گوید که «تا آن زمان نگاهی که به سفر می‌شد، نگاهی ماشینی بود و شرکت‌ها بیشتر بر بلیط‌فروشی تمرکز داشتند. یوتوپین اما سعی می‌کند یک ارتباط انسانی در سفر ایجاد کند، نیازهای مسافران را در شبکه‌های اجتماعی بشناسد و مطابق با این نیازها این جای خالی را پر کند.»

آنچه یوتوپین را متمایز می‌کند

به اعتقاد بنیان‌گذار این شرکت، تیم جوان و مدرن یوتوپین، یکی از نقاط قوت آن است؛ در این استارتاپ حدود ۴۰ نفر فعالیت می‌کنند که همه آن‌ها پیش از این لزوما فعال صنعت گردشگری نبوده‌اند؛ مشرفی معتقد است اکثر اوقات، فعالان و متخصصان یک صنعت نمی‌توانند خارج از گود به آن صنعت نگاه کنند، اما افرادی که در حوزه‌های دیگری مانند تکنولوژی، محتوا یا بازاریابی متخصص هستند، می‌توانند با نگاه متفاوت‌تری به بازار نگاه کنند.

جالب است که بنیان‌گذار این استارت آپ نیز، پیش از راه‌اندازی یوتوپین در صنعت گردشگری فعال نبوده و در حوزه تکنولو‌ژی و تحلیل داده کار می‌کرده است.

استارت آپ سفر یوتوپین

فرصت‌های استارت آپ یوتوپین

به‌اعتقاد بهرام مشرفی، با وجود آنکه ظرفیت‌‌های گردشگری ایران بسیار گسترده است، بازار این صنعت در ایران بکر و دست‌نخورده باقی مانده. او معتقد است فرصت‌های بسیاری در بازار گردشگری ایران وجود دارد، درصد بالایی از مردم ایران هنوز بسیاری از نقاط گردشگری ایران را نمی‌شناسند و بسیاری از مشتریان یوتوپین نیز برای نخستین بار در تورها شرکت‌ کرده‌اند. بنابراین ظرفیت‌های ناشناخته و بکر ایران می‌تواند بهترین فرصت‌‌ها را برای کسب‌و‌کارهایی نظیر یوتوپین فراهم کند. 

یوتوپین با توانایی خود در معرفی مقاصد طبیعت گردی در ایران و مقاصد تاریخی و فرهنگی و اجرای تورهای متنوع، علاوه بر جذب گردشگران داخلی بیشتر، به اجرای تورهای ورودی و ارائه خدمات به مسافران خارجی نیز با وجود همه چالش‌ها، به‌عنوان یک فرصت نگاه می‌کند.

روش‌های بازاریابی یوتوپین

شبکه‌های اجتماعی و تولید محتوای مفید در آن، مهم‌ترین روش یوتوپین برای جذب مسافران است و این کسب و کار از بازاریابی محتوایی برای معرفی خود استفاده می‌کند؛ علاوه بر آن، این استارتاپ از روش‌هایی مانند بازاریابی مبتنی بر مکان، تبلیغات در محل، گوگل ادز، تبلیغات در تلفن همراه و روش‌های دیگر نیز برای جذب گردشگران استفاده می‌کند.     

یوتوپین در مقابل رقبا

رقابت با رقبا یکی از مهم‌ترین مسائل در هر کسب‌و‌کاری است. با توجه به آنکه گردشگری نیز صنعتی رقابتی است، یوتوپین نیز مانند هر شرکتی سعی می‌کند یک گام جلوتر از رقبا قرار گیرد؛ اما راهکار یوتوپین چیست؟

بنیان‌گذار این استارت آپ گردشگری، معتقد است ایده‌ها خودبه‌خود ارزشمند نیستند، بلکه این اجرای ایده‌هاست که آن‌ها را ارزشمند می‌کند. به‌گفته مشرفی، یوتوپین سعی می‌کند در هر شرایطی خلاقیت خود را حفظ کند و همیشه متناسب با نیاز بازار گام بردارد. این استارتاپ، بر بازارهای قدیمی تمرکز نمی‌کند و با نیازسنجی به‌موقع به مسافران خدمات می‌دهد. مثلا در دوران کرونا که برگزاری تورهای گردشگری تقریبا متوقف شده بود، یوتوپین به اجرای تورهایی با مقاصد نزدیک‌تر و ماشین‌گردی پرداخت. ایده‌ای که در آن دوران با استقبال خوبی روبه‌رو شد، اما با کاهش خطر شیوع کرونا، این دسته از تورها دیگر با استقبال چندانی مواجه نمی‌شوند. این نشان می‌دهد نیاز و سلیقه بازار، فصل‌به‌فصل و سال‌به‌سال در حال تغییر است و دانستن روندهای جدید، یک کسب‌و‌کار را از رقبا پیش می‌اندازد.

از سوی دیگر، یوتوپین قصد ندارد وارد بازارهای رقابتی بزرگ مانند فروش پرواز یا اقامتگاه شود و تمرکز خود را بر تورهای خاص به‌ویژه طبیعت‌گردی قرار می‌دهد.

هدف و آینده استارتاپ یوتوپین 

آینده و هدف یوتوپین

همان طور که اشاره کردیم، یکی از  اهداف یوتوپین در آینده تمرکز بر تورهای ورودی و معرفی مقاصد ایران به گردشگران خارجی است. 

از دیگر اهداف مهم یوتوپین این است که استانداردهای سفر در حوزه طبیعت‌گردی و البته سایر حوزه‌ها را بالاتر ببرد. بنیان‌گذار یوتوپین می‌گوید اگر مشتریان تجربه‌های بدی در سفرهای خود به دست آورند، ممکن است برای همیشه اعتماد خود را نسبت به کسب‌و‌کارهای گردشگری از دست دهند و تصمیم بگیرند به‌طور شخصی سفر کنند. بنیان‌گذار یوتوپین معتقد است تا زمانی که استانداردهای سفر پایین باشد و کسب‌و‌کارهای گردشگری بخاطر اینکه بتوانند نرخ کمتری برای تورها پیشنهاد دهند، تورهای بی‌کیفیت برگزار کنند، گردشگران تجربه خوبی در سفرهای داخلی به دست نخواهند آورد.

پیشنهاد «رسانه قطبنما»:

سفر جاده‌ای به آسانی دانلود یک فیلم

مطالب مرتبط